Konflikt varslet mod populært charterselskab: Kører ansatte ind med taxi fra Sverige

De ansatte får en ussel løn og ingen betalt ferie. (Foto: Foto: Claus Bech Andersen/Scanpix Ritzau/arkiv)

FPU vil stoppe en "kreativ konstruktion", hvor kabinepersonale køres ind med taxi fra Sverige og derigennem tilbydes væsentlig ringere lønvilkår end deres danskbaserede kolleger.

Halv løn i forhold til danske kolleger i andre selskaber, ingen pension, ingen betalt ferie og særdeles begrænset adgang til løn under sygdom.

Ryanair-ansatte Daniel raser mod Ryanair: "Jeg bliver simpelthen så vred"

Det er ifølge fagforeningen Flyvebranchens Personale Union (FPU) lønvilkårene for kabinepersonalet i Primera Air Nordic, der fra Kastrup flyver med Primera Air til populære spanske charterdestinationer som Málaga og Gran Canaria.

FPU oplyser til Avisen.dk, at der er tale om cirka 100 personer, der har været eller er ansat i Primera Air Nordic og flyver fra København.

Primera Air Nordic er et lettisk datterselskab af Primera Air - et kendt charterselskab der blandt andet er en del af Bravo Tours.

En kreativ konstruktion

Det er en særdeles kreativ måde at organisere sit personale på, der ifølge FPU gør det muligt at tilbyde så lave lønninger.

Ifølge FPU bor kabinepersonalet, der i overvejende grad er rumænere, nemlig i Lund og Malmø. Her henter Primera Air Nordic dem hver dag i taxi og kører dem til Kastrup Lufthavn, hvor personalet så iklæder sig Primera Air Scandinavias uniformer og flyver ud.

Primera Air Scandinavia er Primera Air Nordics danske søsterselskab, som FPU har overenskomst med. 

 


Grafik fra FPU.

- Det er noget af det slemmere, vi har set. Både hvad angår vilkårene, men også selve kreativiteten i konstruktionen. Det, som Primera Air Nordic gør, går både udover unge rumænere, samt de danskbaserede ansatte, der frygter at blive udskiftet af billig arbejdskraft, siger Anders Mark Jensen, næstformand i Flyvebranchens Personale Union.

FPU oplyser, at de har indsendt sagen til arbejdsretten for at undersøge lovligheden af en konflikt. Dermed er det stadig uklart, hvornår en konflikt vil træde i kraft.

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Primera Air. 

- Vi kan ikke sammenligne individuelle betingelser og vilkår, da de er ansat gennem en tredje part, som ikke har nogen forbindelser til Danmark. Disse betingelser og vilkår er fortrolige og udelukkende mellem ansatte og arbejdsgiver, skriver Primera Air til DR.