Administration 

Konflikt om mad og landbrug i Haiti

Madforsyningen i Haiti er ikke stabil - landbruget i krise (Foto: AP Photo/Ramon Espinosa)

Genoprettelse af madproduktion i Haiti er ikke uden problemer. Bønder protesterer imod visse former for hjælp.

Efter jordskælvet i Haiti januar 2010 frygtede alle en massiv fødevarekrise. Byer var sunket i grus, og en halv million mennesker forlod ruinerne for at flytte hjem til landbyerne, hvor de kom fra.

Presset imod landbrugerne ville blive enormt, og der var ingen penge til at hjælpe de fordrevne efter katastrofen. Derfor blev enorme mængder såsæd, stiklinger og redskaber distribueret til landbrugere i Haiti.

Mellem en tredjedel og halvdelen af alle på landet modtog nødhjælp, anslår Haiti Grassroots Watch. Projektet blev ledet af FNs landbrugsorganisation FAO og udført af nogle af verdens førende private organisationer. Hoveddistributør var den amerikanske bistandsorganisation USAID.

Indsatsen har også ført til demonstrationer, debat om landbrug, beskyldninger om madimperialisme og afbrænding af gaver fra donorer.

Jordskælv ramte også landområder

De humanitære problemer med 1,3 millioner mennesker i lejre og 600.000 boende hos værtsfamilier er enorme. Nødhjælp kom tilflydende med mad til de ramte. Men også landbruget oplevede tab af bygninger, husdyr, reserver af såsæd, redskaber, vandingssystemer og lagre. Presset imod fødevareproduktion blev stort.

Umiddelbart efter katastrofen såede bønderne 16 procent mindre end normalt. Høsten har været særlig dårlig i nogle områder og landbrugets økonomiske aktivitet er lavere end før jordskælvet i januar 2010. Samtidig er madpriserne steget i landet og på verdensmarkedet. Sammenbruddet af dyrlægeservices har i henhold til FAO betydet et kollaps i husdyrhold.

Indsatsen fra flere hundrede organisationer fik bragt produktionen i Haiti op igen og forskellige former for hjælp nåede over en halv million husholdninger. FAO anslår, at organisationen alene nåede ud til 1,9 millioner mennesker i 390.000 bondefamilier med nødvendigheder for at få gang i landbruget.
[pagebreak]
Monsantos gave

Det multinationale selskab Monsanto tilbød øjeblikkeligt efter jordskælvet at donere 475 tons frø af deres særlige hybridtyper til dyrkning af majs og grøntsager. Frøene giver større udbytte. Trods hidsige rygter om det modsatte var frøene ikke gen-modificerede, udtalte firmaet, men en del var behandlet med kemiske sprøjtemidler.

Selv midt i nødsituationen opstod der problemer med Monsantos gave. En del landbrugere nægtede at modtage gaven. Bønderne frygtede at blive afhængige af de nye afgrøder fra internationale landbrugsgiganter. Det kom så vidt, at landmænd demonstrerede imod såsæden og symbolsk brændte produkterne.

Bondeprotester

Bag demonstrationerne stod en bondeorganisation i Hinche-området (Mouvman Peyizan Papay) med 50.000 medlemmer. Den er en del af en national sammenslutning med 200.000 bønder. Formålet med demonstrationen var at beskytte lokale frøarter, sikre økologisk dyrkning og bøndernes frihed på længere sigt.

Bondelederen Chavannes Jean-Baptiste udtalte sidste år til nyhedstjenesten IPS, at det drejer sig om fødevareuafhængighed. ”Vi er imod regeringens politik, der ikke hjælper bønderne men i stedet accepterer produkter, der forgifter miljøet, dræber biodiversitet og ødelægger familielandbrug.”
[pagebreak]
Konflikter

Mens internationale donorer påberåbte sig, at de ville bruge en mængde penge på at forbedre levevilkårene for landbefolkningen i Haiti, demonstrerede bønderne imod madimperialisme og frasalg af landets biologiske arv og kultur. ”Regeringen holder udsalg på vort land,” sagde Jean-Baptiste den 4. juni 2010.

”Det haitianske folk kæmper for at den generøse internationale hjælp bliver brugt til seriøse og bæredygtige projekter,” tordnede han og fremhævede, at man sågar ville invitere Coca Cola til at plante mangotræer. Mistroen imod internationale kræfter, og især USA, er udtalt i befolkningen.

Svin og ris

Landbrugerne i Haiti husker alle historien om det lokale kreolske svin, der var enhver bondes sparekassebog. Arten blev nærmest udryddet i 1980'erne, da en epidemi af afrikansk svineinfluenza ramte nabolandet Den Dominikanske Republik, og USA gennemtvang, at hele bestanden af svin i Haiti blev slået ned for at beskytte amerikanske landbrugsinteresser.

USA sendte erstatning, men de nye svin kunne ikke klare sig i Haitis natur, og de fleste overlevede ikke. Bønderne blev således frataget en vigtig del af deres indkomst, og der går beretninger om, at landbefolkningen ikke havde råd til at sende børnene i skole af den grund.

Tidligere præsident Bill Clinton har også beklaget, at USA tvang Haiti til at nedsætte told på amerikansk ris, hvilket ruinerede lokale risbønder til fordel af risproducenter i hans egen hjemstat Arkansas. ”Vi skulle have hjulpet Haitis risbønder til at blive selvforsynende og levere føde til deres eget land,” sagde han, efter han var trådt tilbage.
[pagebreak]
Problemer fundet

En gruppe lokale journalister har brugt tre måneder på at undersøge, hvad der egentlig skete med fødevarehjælpen til Haiti – uden samarbejde fra Monsanto og nødhjælpsorganisationen styret af USAID. Partnere i arbejdet har skrevet under på at tie stille. I dag vides det ikke officielt, hvor meget af den omtalte hjælp er distribueret og til hvem.

Lækkede dokumenter fra USAID beskriver dog noget af situationen: ”Trods en mediekampagne imod hybriderne under dække af GMO/Agent Orange/Round Up, så er frøene næste alle vegne, og det sande budskab kom igennem, omend ikke så meget som vi håbede på ... vi arbejder så hurtigt som muligt med farmere for at øge brugen af hybrider mest muligt.” GMO er gen-modificerede frø. Agent Orange/Round Up er sprøjtegifte.

I græsrodsorganisationens øjne er det et problem, at folk i løbet af projektet bliver vænnet til billig eller gratis såsæd, hvorefter de bagefter skal købe produkterne. Traditionen med at indsamle frø af egen avl forsvinder. På samme måde forstår mange bønder ikke, at disse hybrider er behandlede med kemikalier, og at man skal anvende beskyttelse for at værne sit eget helbred. De giftige frø er set anvendt til kyllingfoder.

Hvad sker nu

I henhold til nyhedstjenesten IPS har to-tredjedele af de flygtede byboere forladt landsbyerne igen og fundet vej tilbage til byer eller lejre for nødstedte. Distribution af de omtalte hybridfrø fortsætter i 2011. En researcher siger til Haiti Grassroots Watch, at den slags gør mere skade end gavn, hvis der ikke er brug for dem. Gratis frø ødelægger den lokale landbrugsøkonomi.

Forsøg på at forbedre Haiti landbrug er foregået ved hjælp af bistandsmidler og -organisationer gennem årene. Hjælp var også påkrævet i 2008, hvor landet blev hærget af en orkan. Bekymringen i bondeorganisationer og i Grassroots Watch er, at hjælpen skaber afhængighed, og når hjælpen forsvinder om et par år, opstår der nye problemer, fordi landet så igen ikke kan klare sig selv.
[pagebreak]
Reformer nødvendige

Jordskælvet har fornyet debatten om at reformer er nødvendige i Haitis landbrug. I henhold til FAO går mellem 15 og 40 procent af høsten til, før den kan nå markederne. Der mangles stadig udstyr til tørring, behandling, opbevaring og produktion samt viden om markedsføring af landbrugsprodukterne.

Staten og den katolske kirke ejer mest jord. Andre store jordejere magter ikke at dyrke det hele. Mange bønder ejer ikke den jord, de lever og arbejder på. FAO anslår, at Haiti har en million små landbrug, og der er ikke mere jord at få. Bønderne har ikke råd til at udvikle deres produktion, fordi renterne er mellem 18 og 25 procent på lån.

Græsrøddernes undersøgelse

Haiti Grassroots Watch har frigivet sine 9 programmer om landbrugsstøtten den 30. marts 2011 her på bl.a. engelsk.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

En mand råber ind i et telefonrør
Nyheder

Kedsomhed gør

folk til sadister

Billedet her viser byen Kanokupolu på hovedøen Tongatapu dagen efter tsunamien.
Helt vildt

Mand overlever

27 timer i havet 

Portræt af Janni Ree
Helt vildt

Janni Ree: Skal

have mindre bryster

Nærbillede af Pilou Asbæk
Underholdning

Pilou Asbæk melder sig

ind i Socialdemokratiet

En tømmer skærer et bræt med en rundsav
Nyheder

Byggebranchen frygter 

overophedning

Peter Ingemann på den røde løber iført tyroler-tøj
Kendte

TV-vært nedlagt af corona:

Det er en slem omgang

person skruer på termostat
Nyheder

Sådan kan du optimere

varmen i hjemmet

To sæt fødder viklet ind i hinanden stikker ud under en dyne
Sex og samliv

Trods corona: Denne

kønssygdom slår rekord

Morten Messerschmidt og Inger Støjberg taler sammen i Folketingssalen
Nyheder

Støjberg: Derfor vil jeg

ikke være formand for DF

ingefærpulver i en ske
Nyheder

Krydderi kaldes tilbage - det kan være kræftfremkaldende

to personer kigger på en telefon
Film og TV

Telefonkoks i film - nummer rammer telefonsexfirma

Sport

Vaccinenægteren

Novak Djokovic ejer

dansk coronaselskab

lortens placering ved museet
Helt vildt

Kæmpe lort kan sende kunstner i fængsel

airpods kastes op i luften
Krimi

Dansk firma får historisk dom for salg af kopivarer

Kronprinsen foran en sølvgrå bil
Kongelige

Køb Kronprinsens tidligere sportsvogn

En mand med skæg og briller
Kendte

Casper Christensen er blevet multimillionær på hushandler

En mørk kvinde ved nogle træer
Kendte

Caroline Henderson lander stor rolle hos Netflix

En mand går på en vej med udsigt til vandet
Livsstil

Kæmpe prisforskelle:

Dyreste og billigste veje

En kæmpe kat og en mørkhåret dame
Dyreliv

Her er verdens største killing

biler lades op
Biler

2030-mål: Antallet af pluginhybridbiler er nået

Et stadion med lys
Sport

AGF vil investere 100 millioner kroner i nyt stadion

To børn krammer hinanden
Nyheder

Mest populære børnenavne

person med flyttekasse
Livsstil

Se, hvor du har boet i løbet af dit liv

En kvinde på toppen af en bygning med et fly bagved
Helt vildt

Vildeste video

En masse huse set oppe fra luften
Nyheder

Danskerne låner igen mere uden afdrag

en butik i Hongkong
Corona

Kræver alle hamstere aflivet efter smitte 

en rødhåret dame
Nyheder

USA advarer om russisk angreb når som helst

En grå Tesla
Krimi

Tesla beslaglagt på trods af manglende fartmåling

En selfie af et midaldrende par
Helt vildt

Konen talte i søvne om tyveri – manden anmeldte hende

en mand synger
Kendte

Dario har fået kræft

Politigården i København
Krimi

Politichef i faktura-rod for 800.000 kr.

Et tog ved en ubevogtet overskæring
Krimi

Togulykke:

Bil ramt og tog afsporet

En mand bliver testet for corona
Nyheder

Ny rekord: 33.493 tilfælde

rækkehus set fra gaden
Kendte

Eks-minister sælger rækkehus på rekordtid – til overpris

Formandskandidater til DF
Nyheder

Formandskandidat i DF trækker sig

Frederik Haun og Morten Kjeldgaard
Kendte

Rørende video:

Her frier Bagedyst-kendis

til Vild med dans-stjerne

Pakke med brød
Mad og drikke

Brød kaldes tilbage:

Kan være farligt at spise

Sebatian Klein og Mette Frederiksen
Kendte

Sebastian Klein forærer formue væk

Kw-tæller
Nyheder

Sådan får du vinterens største strømslugere under kontrol

Nedrivning af bygning
Nyheder

Her er der flest konkurser

Nyheder

Afbud udsætter partilederdebat

Ambulancer med blå blink
Nyheder

Giftige dampe:

Otte kørt på hospitalet

Anders Breivik
Nyheder

Breivik vil prøveløslades

diamant
Nyheder

Verdens største diamant sat til salg

En varmepumpe bliver tændt med en fjernbetjening
Nyheder

Vil forbyde

varmepumper

i disse områder

Sport

Efter hjertestop:

Danmark hyldes 

med fornem pris

Prins Andrew og Dronning Elizabeth
Kongelige

Hærværk mod slottet

”pædo-hjem”

En åben dagbog
Helt vildt

Anne Frank gåde

kan være løst

Julie Berthelsen og hendes familie
Underholdning

Julie Berthelsen flytter

sammen med manden igen

Svend Brinkmann peger direkte ind i kameralinsen.
Kendte

Kendt psykologs

private mareridt:

Forfulgt af kvinde

siden af en politibil.
Krimi

Ung efterlyst mand

fundet død

En mand puster ind i et apparat
Nyheder

Ny lyntest til

pust godkendt 

person holder reagensglas i hånden
Nyheder

Ny rekord:

28.780 smittede 

person skraber julekalender med mønt
Helt vildt

Tre pensionerede brødre

nappede den sidste

skrabe-million

kvinde kigger ind i kameraet
Kendte

Malou Aamund stopper

fodboldspiller i aktion på banen
Sport

Medie: Eriksen

tilbudt kontrakt

skilt ved retten i aalborg
Krimi

Nægter planer om

masseskyderi:

Det var fantasier

skattestyrelsens bygning set udefra
Nyheder

Datoen er klar:

Får du penge tilbage

i skat? 

indgangsport til herregård
Livsstil

Danmarks billigste

herregård solgt

person betaler med kreditkort
Nyheder

Udgifter eksploderer:

Kan ramme forbrugerne

trafik på storebæltsbroen
Krimi

Lastbil vælter på

Storebæltsbroen

redningsmandskab arbejder på motorvej efter ulykke
Nyheder

Ny anbefaling:

Ring 112 hvis bilen

går i stå her

Nyheder

Kunstner løb med

pengene: Nu går

museum rettens vej

storebæltsbroen set fra toppen
Nyheder

Kraftig vind

lukker broer

elon musk poserer
Nyheder

Verdens rigeste har

fordoblet formuerne

Retten i Horsens
Krimi

Huggede lillefinger af mand

Gravemaskine med hav i baggrunden
Nyheder

Domstol stopper arbejde på Femern-forbindelsen

Rafael Benitez
Sport

Toptræner fyret

snedækkede bjerge
Krimi

5-årig død:

Dræbt af skiløber

Lottokuponer
Helt vildt

Vinder millioner:

Køber to tandbørster

Køleskab med masser af frugt og grønt
Mad og drikke

Tre madvarer der booster din sundhed

Pia Kjærsgaard på talerstolen
Nyheder

Pia Kjærsgaard bliver i DF uanset hvad

en rive river jord
Livsstil

Haven i februar: Gød jorden og sæt gang i forspiringen

To biler med prissedler på deres nummerplader
Biler

Millioner for en nummerplade

En smuk kvinde i sort-hvid
Kendte

Birgitte Hjort om Borgen: Den har betydet alt

En mand tager sig til hovedet
Sport

Djokovic smidt ud

Et billede af prins Andres på en pub
Kongelige

Pubber overvejer at skifte skandaleprinsens navn ud

Tre små løveunger
Dyreliv

Masser af løveunger i Givskud Zoo

Et stykke papir fra politiet
Corona

Dit coronapas kan udløbe i dag

En dame på vej i biografen
Film og TV

I dag åbner biograferne