Tæt på verden En halv million er stadig uden bolig i Haiti
En mand forsøger at redde sine ejendele den 4. januar, da teltlejren, han boede i, blev nedlagt. Han har modtaget støtte til at flytte. AP Photo/Dieu Nalio Chery
Folk bliver sat ud af lejre, kvinder og piger voldtages og politiet anklages af FN for drab. Koleraepidemi truet atter.

To år efter det drabelige jordskælv i Haiti (den 12. januar 2010) er over en halv million mennesker stadig uden bolig. De bor i telte i omkring 800 forskellige lejre i og omkring hovedstaden Port-au-Prince.

Tallene stammer fra en international organisation, IOM, der arbejder med folkebevægelser. Samme siger, at forholdene bliver værre, fordi den nødvendige internationale støtte er ved at forsvinde.

Der var lige efter jordskælvet omkring halvanden million mennesker i lejre, fordi deres huse var styrtet sammen. Mange er således placeret andre steder, men hastigheden er faldet betydeligt. Folk har ingen arbejde og ingen midler.

Samtidig truer en koleraepidemi af enorme proportioner Haiti. WHO, FNs sundhedorganisation, mener det kan blive historiens største udbrud i et enkelt land. Lige nu bliver 200 syge i døgnet.

Megen vold

Mange af de oprettede lejre ligger på private grunde, og ejerne vil gerne have dem tilbage. Det betyder, at mange teltlejre er blevet nedlagt med tvang og flere mennesker er i fare for at blive sat ud. Mange har trods støtte ingen steder at tage hen.

Lokale og hjælpeorganisationer rapporterer om et enormt problem med sexuel vold. Voldtægt er udbredt og kvinder og piger er i fare, fordi de kun er beskyttet af teltdug. Reuters beretter om kvinder, der flere gange har været ofre for voldtægt.

To menneskeretsorganisationer ved FN har netop udsendt to rapporter, der bringer detaljer om tortur og drab foretaget af Haitis nationale politi. Landets ledere er opfordret til at undersøge forholdene og retsforfølge de skyldige.

FNs højkommissær for menneskerettigheder beretter således om 8 menneskers død i politiets hænder og påstår en systematisk dårlig adfærd, ingen undersøgelser og ingen arrestationer af mistænkte.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.