Lommetyve, ballademagere og branderter ligger på lur for at gøre livet surt for årets nyudsprungne konfirmander, når de fejrer blå mandag.
Men i landets største byer står både politi og såkaldt SSP-mandskab klar til at gribe ind, hvis det skulle blive nødvendigt.
I København ligger opgaven hovedsageligt hos politiet.
"Vi ved, at unge mennesker går i byen for at feste, og måske får de noget at drikke. Så vil vi gerne holde øje med dem og råde og vejlede dem om, hvordan de skal opføre sig i bybilledet. Men også passe på, at de ikke bliver udsat for tyveri og røveri," siger Jens Reusch, der er operativ leder ved Station City i København til Newspaq.
I Århus, der også tiltrækker konfirmander fra nabobyerne, er både politi og SSP-medarbejdere synlige i gadebilledet på de blå mandage.
Toke Agerbæk er daglig leder af samarbejdet mellem skole, socialforvaltning og politi (SSP) i Århus og forklarer, at det handler om at tage balladen i opløbet.
"Vores folk går hen og siger goddag og hilser på, hvis de ser noget. De er synlige i jakker, hvor der står Århus Kommune, for det drejer sig om, at dem, der kan finde på at lave noget ballade, ved, at vi er der, så de kan se, at det ikke er et smart sted at lave ballade," forklarer han.
Toke Agerbæk fortæller, at der også er lavet pjecer, der skal forberede de unge på eventuelle ubehagelige oplevelser, og hvad de skal gøre i en situation, hvor nogen kommer til skade eller bliver dårlige.
Desuden har shoppingcentrene Salling, Magasin og Bruuns Galleri i Århus lavet forældreparkering, så forældrene kan have en base, hvor de unge kan henvende sig, hvis de får brug for det.
I løbet af forårets første blå mandage er der ikke kommet anmeldelser om tyverier, overfald eller lignende i forbindelse med de nykonfirmeredes festdag oplyser Jens Reusch fra Københavns Politi.