Koncerthus skal være folkeeje
Ejendomsselskabet Pihl & Partnere vil købe Danmarks Radios nye koncerthus i Ørestaden og sælge aktier i det. DR’s bestyrelse afviser dog, at huset er til salg.

Indtil videre har Danmarks Radios (DR) nye koncerthus ikke medført andet end et stort minus på bundlinjen. Men nu vil ejendomsselskabet Pihl & Partnere købe koncerthuset og gennem et nyoprettet selskab sælge aktier i huset, så DR fortsat kan bruge penge på at producere radio og tv.

»DR er en kulturinstitution, der har bibragt danskerne meget godt gennem årene. Jeg ved godt, at der er mange, der bander licensen langt væk. Men ser man tilbage på sin opvækst, tror jeg de fleste har set Bamse og Kylling og Matador. Hvis DR de næste 50-80 år skal afdrage på en milliardgæld på grund af et koncerthus uden at politikerne hjælper, kan vi godt være bange for, at det vil gå ud over den status, som DR har,« siger advokat og administrerende direktør i Pihl & Partnere Michael Wallin.

Men i DR’s bestyrelse ligger tanken om et salg meget langt væk.

»Jeg betragter det lidt som en nytårsspøg. For det første fordi koncerthuset slet ikke er til salg. For det andet har de misforstået prisen helt. Det er at gøre grin med det hele,« siger næstformand i bestyrelsen Erling Aaskov.

Pihl & Partnere har i første omgang tilbudt 375 millioner kroner for koncerthuset, men betragter det mere som et udspil, der kan sætte en dialog i gang. Ifølge den plan, som selskabet har lagt, skal der udbydes omkring 5.000 aktier i koncerthuset. På den måde bliver det muligt for både almindelige danskere og større investorer at købe sig til en andel. Men da det primære formål ikke er at tjene penge, regner Michael Wallin ikke med, at alle og enhver vil være interesserede i projektet.

»De investorer, jeg tror, vil være interesserede i det her, går ikke udelukkende efter den sidste marginale indtjening. Det skal være investorer, som også har et samfundsmæssigt sindelag. Selvfølgelig skal der være noget afkast, men det er ikke det, der er bærende i det her,« siger han.