Kommuner klar til at bøde for jobfiasko
Kommunerne vil have en mere fokuseret beskæftigelsesindsats. Foto: colourbox
Kommunerne forlanger mere frihed i beskæftigelsesindsatsen. Til gengæld er de klar til at betale prisen for en dårlig indsats.

Landets kommuner er klar til at få mere frihed i beskæftigelsesindsatsen mod at risikere bøder, hvis det ikke lykkes at få de ledige i job.

Det skriver Berlingske.

"Firkantede regler, der gælder alle ledige uanset behov, duer ikke. Vores forslag gør indsatsen mere effektiv," siger Erik Nielsen, der er formand for KL's arbejdsmarkedsudvalg, til Berlingske.

Udvalget har regnet ud, at kommunerne kan spare 40 millioner kroner i administration, hvis deres forslag bliver gennemført.

Det drejer sig om, at de jobklare ledige skal tage et større ansvar for forberedelse og deltagelse i samtaler på jobcentret og i aktiveringstilbud.

Alle med en videregående uddannelse skal desuden droppe en del af deres ret til selvvalgte efteruddannelseskurser og i stedet udelukkende søge arbejde i de første måneder, der er ledige.

Dermed får kommunerne frigjort kræfter til at håndtere de svageste ledige.

"Vi vil gøre retten til uddannelse mere målrettet. De højtuddannede skal ikke have samme ret til uddannelse, som de kortuddannede, og så vil vi have frihed til at kombinere uddannelse med for eksempel sundhedsindsatsen for dem, der har brug for det," siger Erik Nielsen til Berlingske.

Et bredt flertal i Folketinget er i øjeblikket ved at behandle en række forslag, der skal gøre op med bureaukratiet i beskæftigelsesindsatsen.