Kommunerne taber på stribe, når ældre klager over, at de ikke kan få seniorførtidspension. Ankestyrelsen har netop afgjort den tredje principielle sag, og også her fik borgeren ret.
Kun knap 1.500 ældre har fået tilkendt seniorførtidspension i ordningens fem første år. Årsagen er blandt andet, at kommuner tolker reglerne alt for stramt.
Det viser afgørelser fra Ankestyrelsen:
En kvinde på 60 år fik afslag fra kommunen, selv om hun led af mange smerter fra slidgigt. Hun havde arbejdet 35 år som syerske og dagplejer.
En mand på 61 år blev afvist af sin kommune trods slidgigt i skuldre og arme. Han havde arbejdet over 40 år som bygningsmaler.
Den seneste sag handler om en mand på 62 år, der også var plaget af slidgigt. Han var uddannet landmand og havde haft et langt arbejdsliv med fysiske belastninger.
Alle tre har de nu fået gevinst af at klage. De er tilkendt seniorførtidspension, skriver Faglige Seniorers nyhedsbrev.
I alle tre sager var der total enighed på det møde i Ankestyrelsen, hvor afgørelsen blev truffet. Ingen gav mindste medhold til kommunerne.
Kommunerne har endnu ikke vundet principielle sager om seniorførtidspension. Deres argumenter er afvist hver eneste gang.
Faglige Seniorers Nyhedsbrev har spurgt to borgmestre om, hvorfor kommunerne har været så tilbageholdende med at give seniorførtidspension. Det er Joy Mogensen fra Roskilde og Thomas Kastrup-Larsen fra Aalborg. De er formænd for henholdsvis socialudvalget og beskæftigelsesudvalget i Kommunernes Landsforening.
Men de afviser begge at svare. Det gør de, fordi der i Folketinget lige nu forhandles om seniorførtidspension og tilbagetrækning.
- Så længe det sker, kommenterer vi ikke på det, meddeler borgmestrene via Kommunernes Landsforening.
Hos Faglige Seniorer, der er fagbevægelsens ældreorganisation, er det opfattelsen, at kommunerne er for hårde i deres vurdering af ansøgninger om seniorførtidspension.
- Der er for mange, der burde have fået en seniorførtidspension, som bliver afvist. Den stramme fortolkning er i mange tilfælde i strid med reglerne. Det viser afgørelserne i Ankestyrelsen med al tydelighed. Det er stærkt kritisabelt, siger direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed.
Nogle af de 1.500, som har fået tilkendt seniorførtidspension, har senere nået folkepensionsalderen og har dermed forladt ordningen.
Kun omkring 750 var på seniorførtidspension i fjor.
Faglige Seniorer