Kommune i barsk besked til syge Jette: Glem dagpenge, du er ikke syg nok

Jette Paulsens sag kan få betydning for andre med lidelsen EHS. (Foto: Foto: Privat)

Jette Paulsen kan ikke tåle elektromagnetisk stråling. Hun har sagsøgt Ankestyrelsen, der ikke mener, hun er til rådighed for arbejdsmarkedet.

Præcisering, 5. juni klokken 11.00: I artiklen stod der, at Jette Paulsen er el-allergiker. Det er der officielt ikke noget, der hedder. Det er derfor blevet slettet.

Desuden er artiklens faktaboks skrevet igennem. Blandt andet stod der at "EHS er en anerkendt, miljøbaseret sygdomsenhed i store dele af verden, men ikke i Danmark". Det var forkert og er derfor blevet slettet.

-------------------------------------

Sygeplejerske Jette Paulsen kan ikke tåle mobilsignaler og trådløst internet.

Hun er nemlig overfølsom overfor elektromagnetisk stråling, og fredag står hun i Retten i Sønderborg, hvor hun har stævnet Ankestyrelsen.

Hun blev i 2014 sygemeldt og senere fyret fra sit arbejde som hjemmesygeplejerske. Og i 2015 stadfæstede Ankestyrelsen hendes hjemkommunes, Aabenraas, afgørelse om, at hun ikke stod til rådighed for arbejdsmarkedet og derfor ikke kunne få sygedagpenge.

Hendes A-kasse vurderede, at hun ikke stod til rådighed for arbejdsmarkedet, og hun kunne derfor heller ikke få dagpenge. 

- Det har været forfærdeligt på rigtig mange måder. Jeg har følt mig ret magtesløs i systemet, siger Jette Paulsen til Ekstra Bladet.

Hun håber at sagen kan hjælpe hende videre og tilbage på arbejdsmarkedet, men sagen har også sat sig dybe spor:

- Den tillid, jeg engang havde til vores samfund, er væk nu, men jeg har hele tiden håbet på en løsning, siger hun til Ekstra Bladet.

Jette Paulsen forklarer, at hun i forbindelse med et jobskifte til hjemmesygeplejen skulle tale mere i mobiltelefon end hun plejer, og fandt ud af, at hun lider af elektromagnetisk hypersensivitet (EHS).

- Jeg begyndte at få symptomer, som smerter inde i hovedet, nedsat hørelse, tinnitus, hovedpine, koncentrationsbesvær og svimmelhed, siger hun, og fortæller, at hun påvirkes af stråler i det offentlige rum, og at familiens trådløse internet og mobiltelefonerne er slukket, når hun er hjemme.

Sagen i Sønderborg er den første på dansk grund og vil derfor have stor betydning for andre med samme lidelse.

Fakta om EHS
  • EHS er en forkortelse for Elektro Hyper Sensitivitet og kaldes også el-overfølsomhed. Personer med EHS reagerer med forskellige symptomer i forbindelse med ophold i nærheden af udstyr, der afgiver elektromagnetisk stråling.
  • Symptomerne er blandt andet: Trykken i hovedet, migræne, søvnbesvær, koncentrationsbesvær, hukommelsesbesvær, svie, sløret syn, kvalme, nedsatte kræfter, tinnitus, hjertebanken, smerte i tarmregion og smerter i ansigtet i forbindelse med mobiltelefoni.
  • I Danmark mener Sundhedsstyrelsen, at årsag og sygdomsudvikling ikke er tilstrækkeligt videnskabeligt beskrevet. Sundhedsstyrelsen skriver blandt andet følgende: "Problemet med EHS er, at symptomerne ikke kan tilskrives en specifik lidelse, men kan have mange forskellige årsager. EHS er således ikke defineret af WHO som en selvstændig klinisk diagnose. Skønt EHS-symptomerne er reelle, har det indtil nu ikke været muligt videnskabeligt at bekræfte en sammenhæng mellem EHS og eksponering fra mobiltelefoner og anden trådløs kommunikation".
  • Ifølge EHS Foreningen benævnes lidelsen også som: Radiostråle-syge, mikrobølge-skadet, el-overfølsomhed, el-allergi, strålingsallergi, elektrofølsomhed, elektromagnetisk intolerance, elektromagnetisk hyper sensitivitet (EHS) og electromagnetic hyper sensitivity.

Kilder: JydskeVestkysten, Sundhedsstyrelsen og EHS Foreningen