Tirsdag 14. marts bliver en afgørende dag i dansk politik.
Her skal transportminister Ole Birk Olesen (LA) mødes med de ordførere, der kritiserer ham for at have tilbageholdt oplysninger om krisen i PostNord - og have løjet om, hvorfor han gjorde det.
- Derfor er det farligt for ministeren, og det bliver et meget interessant møde i postforligskredsen på tirsdag, siger Uffe Tang, politisk korrespondent for DR, til dr.dk.
Sagen er kritisk, fordi den handler om, hvorvidt ministeren har givet Folketinget korrekte oplysninger. Og den slags sager er altid farlige for ministre, påpeger Søs Marie Serup, politisk kommentator på BT:
- Ole Birk Olesen har meget lidt kapital tilbage hos Dansk Folkeparti. Transportordfører Kim Christiansen har ligefrem kaldt Ole Birk Olesen både arrogant og inkompetent, skriver hun hos BT.
For DF handler det om at have et tilstrækkeligt sagligt grundlag til at vælte ministeren. Hvis støttepartiet vurderer at have det, vil det vælte ham, vurderer Søs Marie Serup:
- Men det må ikke ligne et usagligt, personligt hævntogt mod ministeren, for så bliver det en tabersag for Dansk Folkeparti.
Det centrale spørgsmål i sagen er, om ministeren på et møde med PostNords ledelse i december fik konkrete tal for selskabets krise.
Ole Birk Olesen afviser, at han fik et konkret beløb om behovet for kapital fra den danske stat. Men kritikerne siger - med mødereferatet i hånden - at PostNord faktisk gav ministeren nogle tal på mødet.
Ole Birk Olesens forsøg på at "bagatellisere kritikken" har "gjort ondt værre", lyder analysen fra politisk analytiker på TV2 Peter Lautrup-Larsen:
- Ministeren er i øjeblikket nærmest venneløs og kæmper en ensom kamp mod overmagten fra et politisk flertal i Folketinget, skriver han på tv2.dk.
Det i forvejen dårlige forhold mellem DF og ministeren spiller kraftigt ind, lyder analysen.
- Særbehandling er et effektivt smøremiddel, når aftalemaskineriet begynder at kværne, skriver Peter Lautrup-Larsen.
Før DF beslutter sig for at trække taburetten væk under LA-ministeren, bør partiet overveje statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) reaktion, lyder rådet.
Da De Konservative sidste år mistede tilliden til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), ville Løkke gøre det til et kabinetspørgsmål: Altså et spørgsmål om hele regeringens overlevelse.
Og det kan ikke udelukkes, at Løkke vil gøre det igen. Flere centrale kilder i LA har den seneste tid gjort det klart, at alle seks LA-ministre vil trække sig, hvis én af dem væltes på et usagligt grundlag.
/ritzau/