Det er overraskende, at FN's generalsekretær nu lægger op til, at det er i orden med en klimaaftale uden et fast beløb på støtten til ulandene.
Sådan lyder reaktionen fra professor Ellen Margrethe Basse, leder af Aarhus Universitets klimasekretariat, oven på Ban Ki-moons udtalelser om manglen på klare økonomiske forpligtelser klimaaftale.
"Det er umiddelbart overraskende, at han siger det nu. Netop den økonomiske del af aftalen er jo en central del af hele den slutforhandling, der skal i gang nu. Hvis man allerede klapper den af, så har man skabt en dårlig forhandlingsatmosfære," siger hun til Newspaq.
FN's generalsekretær Ban Ki-moon udtaler i dag, at han ikke mener, at et præcist pengebeløb til ulandene, der er hårdt ramt af klimaforandringerne, bør udgøre en del af Københavneraftalen.
"Vi kan starte diskussionen om det emne næste år," siger han til Finansiel Times.
Men de fattige ulande vil blive vrede over, at der ikke kommer bestemte beløb på bordet - for de har brug for at vide, hvor mange penge, der er sat af til at hjælpe dem i kampen mod tørke, stigende have og tropiske storme. Det vurderer Ellen Margrethe Basse.
"Det vil ulandene ikke acceptere. De har brug for den finansielle støtte. Uden økonomisk støtte kan de ikke klare de alvorlige klimatilpasningsproblemer eller få den vækst, de forventer," siger Ellen Margrethe Basse.
Det er dog endnu uvist, hvordan den såkaldte G77-gruppe - de fattige ulande og Kina - vil svare på generalsekretærens udtalelser.
"Som sådan spænder udtalelserne ikke ben for forhandlingerne, men nu må vi se, hvordan de reagerer," siger Ellen Margrethe Basse.
Tidligere på ugen udvandrede G77-gruppens chefforhandler Lumumba Stanislaus Di-Aping fra forhandlingerne med topmødeminister Connie Hedegaard, fordi han ikke var tilfreds med det, ulandene ville få ud af aftalen.
Topmødet slutter på fredag og her skal en aftale ligge klar.