Kirurg fra tv-serien M*A*S*H er død

Den amerikanske skuespiller David Ogden Stiers, som er bedst kendt for en rolle som kirurg i tv-serien "MASH", er død. Han blev 75 år. (Foto: Foto: Robyn Beck/AFP)

Skuespilleren David Ogden Stiers er død efter længere tids sygdom. Han blev 75 år.

Den amerikanske skuespiller David Ogden Stiers, som er bedst kendt for en rolle som kirurg i tv-serien "M*A*S*H", er død. Han blev 75 år.

Ifølge skuespillerens agent, Mitchell Stubbs, døde David Ogden Stiers lørdag i sit hjem i Newport, Oregon. Skuespilleren var ramt af blærekræft.

David Ogden Stiers spillede kirurgen major Charles Winchester III i tv-serien "M*A*S*H", der foregår på et militærhospital under Koreakrigen. Serien blev sendt i amerikansk tv fra 1972-1983, men har løbende kunnet genses på tv-skærme i de senere år. Også i Danmark.

David Ogden Stiers kom til i seriens sjette sæson. Hans rolle er en snobbet og arrogant kirurg, der dog også viser empatiske sider. Skuespilleren blev nomineret to gange til en Emmy for rollen.

"M*A*S*H"-serien blev skabt på baggrund af en film af samme navn. Da det sidste afsnit rullede over de amerikanske tv-skærme i 1983, sad der mere end 100 millioner mennesker og kiggede på.

Aldrig før eller siden har så mange mennesker i USA set et afsnit af en tv-serie, og det sidste afsnit af "M*A*S*H" er fortsat nummer ni på listen over de 20 største tv-begivenheder i USA. De andre pladser på listen er finaler i den amerikanske NFL-liga, Super Bowl.

I alt blev det til mere end 150 roller i film og på tv. David Ogden Stiers lagde blandt andet også stemme til flere figurer i Disney-film som "Skønheden og Udyret", "Lilo og Stich" og "Pocahontas".

/ritzau/AP