Kim er landets mest kendte kontanthjælpsmodtager: Ingen lyttede til mig, før jeg begyndte at råbe

Kim Madsen er ikke bange for at gå i debat med nogen politiker. "De kan bare komme an," siger han. (Foto: Foto: Ritzau Scanpix)

Kim Madsen fra Jobcentrets Ofre er blevet et kendt navn i debatten om kontanthjælp. Det har givet opmærksomhed og indflydelse, men flere stiller kritiske spørgsmål til hans sag.

- Gud, det er sgu da Kim Madsen! En kvinde i mørkegrøn trøje og netto-pose i hånden gør stop ved en fortorvscafé på Istedgade i København.

Manden, der sidder foran hende, kniber øjnene sammen og smiler. Hans jakke er tilplastret med farverige badges. ‘Stop fattigdom nu’ og ‘et af jobcentrets ofre’ står der på nogle af dem.

- Jeg har brug for din hjælp, Kim. Jeg kæmper en hård kamp på jobcentret i Tårnby, og har stået og råbt af sagsbehandlere og kastet en taske i hovedet på en af dem. Jeg er fandme presset, siger kvinden.

- Du kan skrive til mig, så kan jeg måske se på sagen på tidspunkt, svarer han og giver kvinden et kram med på vejen.

Kim Madsen er 59 år og har været på kontanthjælp siden 2012. To år senere grundlagde han Jobcentrets Ofre, der er beskrevet som en aktions- og protestgruppe for kronisk syge og handicappede borgere. 

Et forum på Facebook, hvor Kim Madsen og andre medlemmer deler ud af deres oplevelser og følelser i kampen for at blive tilkendt fleksjob eller førtidspension.  

Det har placeret Kim ved frontlinjen i beskæftigelesdebatten, og man har kunnet se hans portræt på forsiden af aviser, høre hans stemme i radioen og få hans holdninger i landsdækkende debatprogrammer.

Men både politikere og journalister går hårdt til den selverklærede aktivist, der råber højere end de fleste, og som ikke er bange for at kalde politikerne røvhuller for åben skærm.  

Avisen.dk har mødt Kim Madsen for at tale om den seneste tids massive medieomtale, der for alvor begyndte, da han røg i et verbalt slagsmål med Liberal Alliances Laura Lindahl, da de begge deltog i 'Debatten' på DR2.

Når interviewet ikke finder sted hjemme hos Kim Madsen, er det, fordi han har valgt at lade en hjemløs mand sove på sin sofa, fortæller han, og at det ville 'skabe for meget uro', hvis han troppede op med en journalist.  

Efter ordkrigen med Laura Lindahl satte hundredvis af medlemmer af Jobcentrets Ofre sig til tasterne for at kritisere Berlingske, der i en artikel satte fokus på, hvordan Kim Madsen trods udtalt slidgigt i ryg og nakke, har kræfterne til at være den offentlige stemme for de reformramte borgere.

Fortsætter med at råbe

Jobcentrets Ofre begyndte som Kim Madsens offentlige dagbog, men er siden vokset til en bevægelse på over 14.000 medlemmer. Han er for mange blevet et symbol på en gruppes kamp mod et system, som de mener, er umenneskeligt og uretfærdigt.

Meget er gået forud for Kim Madsens kamp mod systemet. Han droppede som ung ud af slagteruddannelsen, da hans ryg ikke kunne klare det fysiske arbejde. Derefter søgte mod erhverv, hvor man sidder bag rat. Han var truckfører og buschauffør, men fandt en kærlighed i det at køre taxa, hvilket han gjorde i 22 år.

Sagt af Kim Madsen

Jeg ønsker mere debat i samfundet om de syge og handicappede, for de bliver virkelig behandlet som ukrudt. Man skider på dem og pisser på dem, man er hamrende ligeglad.

- Sagt til DR efter 'Debatten' på DR2.

”Ondskab ondskab ondskab ! Struer ! Hvis jeg var med i det team så ville jeg ikke turde gå på indkøb lokalt. Jeg håber nogle tør spytte på de ansvarlige”

- Opslag på Jobcentrets Ofres Facebookside skrevet af Kim Madsen efter en parkinsonramt kvinde blev afvist i at få kontanthjælp.

 

UDVID

Nu er hans mål at blive tilkendt et fleksjob, så han kan arbejde nogle gange om ugen i en købmandsforretning. 

Kim Madsen har været med til at arrangere demonstrationer udenfor jobcentre, lavet bisidderordninger og rådgivet et væld af mennesker i, hvordan de skal føre deres sag.

- Min drivkraft, det der får mig til at fortsætte med at råbe højt, kommer fra en retfærdighedsfølelse. Alle de sager, som jeg bliver forelagt af desperate borgere, gør mig virkelig vred. Dialogen mellem jobcentrene og kontanthjælpsmodtagerne findes ikke mange steder, siger Kim Madsen til Avisen.dk.

Vreden sidder under huden på ham, og den blussede op for nyligt under et afsnit af debatten på DR2.

Her røg Kim Madsen i clinch med Laura Lindahl, der er social- og beskæftigelsesordfører i Liberal Alliance.

Politikeren spurgte Kim Madsen, om ikke han var rask nok til at tage et arbejde, når han kunne deltage i demonstrationer og være aktiv på sociale medier. Det fik kontanthjælpsmodtageren til at råbe op.   

- Følelserne under debatten løb af med mig, men jeg fik ikke sagt noget forkert. Jeg udskammede ikke nogle politikere, men blev selv udskammet af Laura Lindahl, siger Kim Madsen.

Kim Madsen er ikke bange for at gå i debat med nogen politiker. "De kan bare komme an," siger han. Foto: Johannes Lange Baunsgaard

Han påpeger, at han ikke kan tage et job ved siden af sin kontanthjælp, da det vil tvinge ham til at stå til rådighed på fuld tid, hvilket hans helbred ikke vil kunne holde til.  

Laura Lindahl rettede samtidig kritik af en T-shirt, som Kim Madsen var iført. På den stod der: ‘Vi synger røvhullerne ud af Christiansborg’. Ifølge Kim Madsen var det for at give debatten et ‘pift’.

Når du står og råber inde i tv-studiet, er du så ikke med til at trække debatten hen et sted, hvor den bliver mere skinger?

- Hvis man vil huskes, skal man enten tage en T-shirt på, eller kæfte højere end de andre. Jeg var den eneste, man huskede efter at have set debatten, og det var mit mål, lyder det fra Kim Madsen.

Men hvordan skal man komme hinanden nærmere, hvis alle råber af dem, som de er uenige med?

- Hvis folk på bunden skal blive hørt, så skal folk lytte og huske, hvad vi siger. Ingen lyttede til mig, før jeg begyndte at råbe, og nu kan vi se, at der faktisk sker noget. Jeg vil fortsætte min kamp, til der er retfærdighed, siger Kim Madsen.

En hård tone

Det verbale slagsmål i 'Debatten' har været med til at øge opmærksomheden omkring Kim Madsen og Jobcentrets Ofre. De mange demonstrationer, optræden i medierne og Kim Madsens daglige opdateringer på Facebook har gjort ham til et kendt ansigt blandt politikere og borgere i København.

- Jeg bliver genkendt i hele bybilledet. Hvis jeg sidder midt i bussen, så får jeg et klap på skulderen eller en kommentar. I perioder har jeg modtaget op mod 200 beskeder på Facebook med alt fra lykønskninger til råb om hjælp, fortæller Kim Madsen.

Med den øgede synlighed følger der ikke kun positiv opmærksomhed.

Medier og politikere har stillet kritiske spørgsmål til Kim Madsens sag og Jobcentrets Ofre. I flere tilfælde har medlemmer af den store facebookgruppe været særdeles grove over for de kritiske røster.

Sagt om Kim Madsen

Det er underligt, at du er så forhippet på at sige, at du er syg. Du virker meget frisk. Når du demonstrerer og orkestrerer alt det her, virker du som en, der har en arbejdsevne.

- Folketingspolitiker for Liberal Alliance Laura Lindahl i i 'Debatten' på DR2.

 

Jeg tænker, at han nok skulle være hjulpet for mange år siden. Og måske på en anden måde. I stedet bliver han til en, der bare er modstander af systemet.

- Helle Øbo, direktør i AskovFonden, til Berlingske.

 

Kim og hans ballademagere tildeles Græsrodsprisen for deres utrættelige kamp imod et brutalt – nærmest torturerende – bureaukratisk system. En kamp, som det Danmark, vi kender, medierne og langt de fleste politikere lukker øjnene for og vender det døve øre til.

- Janne Toft-Lind fra Rød Fond forklarer, hvorfor Jobcentrets Ofre skal have en græsrodspris af Enhedslisten i 2018.

 

UDVID

En journalist, der stod bag artiklen i Berlingske, blev blandt andet beskrevet, som en ‘stakkels afstumpet trunte’, mens et andet medlem foreslog, at hun skulle insemineres.

Laura Lindahl fortalte på Facebook, at hun havde modtaget private beskeder, hvor hun blev svinet til og hun og hendes børn blev ønsket syge.  

Om det er medlemmer af jobcentrets Ofre, eller andre, der har skrevet beskederne til LA-profilen, vides ikke.      

Er det i orden at kalde andre for ‘kælling’, eller ønske sygdom over andres børn?

- Trusler og lignede skal selvfølgelig meldes til politiet. Det hører ingen steder hjemme. Tonen på Facebook virker hård, når man læser brevkassen under en shit-storm, men den tone er der slet ikke til dagligt, for det kommer ud af vild frustration. Det er kun, når der er nogle politikere eller andre, der kvajer sig, siger Kim Madsen.  

Læs mere om Kim Madsens holdning til tonen på Jobcentrets Ofre 

Et nyt kapitel i Kim Madsens egen historie bliver måske skrevet om få uger. Han er indkaldt til samtale med København kommunes rehabiliteringsteam i slutningen af denne måned og regner med at få at vide, om han bliver tildelt et fleksjob eller ej.

- For to år siden blev jeg tilbudt fleksjob i den købmandsforretning, hvor jeg har været i arbejdsprøvning. Jeg er klar til at starte i butikken med det samme. Så længe min ryg kan holde til det, så vil jeg tage det, siger Kim Madsen.  

Folk skåler i vinglas til fest
Corona

Store private

fester forbydes

Prinsesse Eugenie og Jack Brooksbank vinker på trappen ved deres bryllup i 2018
Kongelige

Royal baby på vej:

Skandaleprinsen skal

være morfar

Brugte kondomer på et vietnamesisk lager
Helt vildt

Skulle kogevaskes og

sælges igen: Fandt

345.000 brugte kondomer 

Skuespilleren Thomas Bo Larsen
Kendte

Tørlagt Thomas Bo Larsen:

Grænseoverskridende

at spille fuld

røgeri ved Allinge
Corona

Bornholm ramt

af smittetryk:

Det er ikke fair

Mand bliver testet for corona i telt
Corona

Højeste nogensinde:

678 nye smittede

røver
Krimi

Begik røveri

med haveredskab

Mønter og sedler
Nyheder

Sættes skatten ned

i din kommune?

Brandmand går på den brændende bygning
Krimi

Dramatisk brand:

Brandmand fik

gavl ned over sig

folk står som sild i en tønde ved julemarkedet på christiania
Corona

Christianitter hegner

Staden ind i frygt

for corona

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er indlagt

Jan sneum
Kendte

Ikonisk dansk

DR-journalist

er død

Kim Jong-un
Nyheder

Kim Jong-un:

- Undskyld

billede af sundhedsperson med coronatest
Corona

Dansk corona-våben

i vanskeligheder:

Virker måske ikke

En hvis VW ID3 holder foran en forhandler
Biler

VW's kæmpe satsning

kører nu på de danske veje

billede af nogle af de meste beundrede personer i verden
Kendte

Her er de:

Verdens mest beundrede

parkerede elløbehjul
Nyheder

Spritkørsel

elløbehjul

stoppes

Sol bag skyer
Nyheder

Masser af regn -

men så kommer

solen og varmen

Skål med lakrids
Nyheder

Mand død af

overdosis lakrids

Meghan Markle siddende i sofa
Kongelige

Meghan i talentshow

Lottokuponer
Nyheder

Efterly­­­ser Lotto-vinder:

Har du vundet 4,2 mio. kr?

Politibil i nærbillede
Nyheder

Højresvingsulykke:

Cyklist mister livet

Nærbillede af Donald Trump
Nyheder

Trump sagsøgt af niece

Seks måneder gammel dreng smiler mens han står på vandski
Helt vildt

Deler vandene:

Baby står på vandski

Nærbillede af Zlatan Ibrahimovic
Corona

Svensk superstjerne smittet

Dobbeltdækker foran Big Ben
Corona

Nyt land på listen:

Fraråder rejser

til Storbritannien

To læger på intensivafdeling
Corona

Smitten tager til:

Mange nye indlagte

Unge pige med mundbind
Corona

Derfor afvises

coronasmitte

som luftbåren

redningshelikopter i luften
Krimi

8-årig i ulykke under

skoleudflugt - blev fundet

med snor om halsen

Til salg-skilt på hus
Nyheder

Så meget sælges

husene for i dit område

Bertel Haarder og Inger Støjberg står sammen foran Amalienborg i 2015
Nyheder

Haarder giver Støjberg

ret: Sexisme-debat er

gået over gevind

gigantisk robot testes i Japan
Helt vildt

Gigantisk robot 
sluppet løs i Japan

En kvinde og mand ligger i liggestole ved vandet
Nyheder

Tusinder har taget

forskud på feriepenge 

Den amerikanske præsident Donald Trump
Nyheder

Trump: Det kommende

valg er en katastrofe 

Demonstranter og politi på gaden i Louisville, Kentucky
Krimi

Politibetjente skudt 

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) udtaler sig foran flere mikrofoner
Nyheder

Suger oplysninger om

danskere via top-

hemmeligt spionsystem

Danske Banks hovedkontor i København
Nyheder

Nye problemer for Danske Bank

Old town i Warszawa
Corona

Efter studietur:

11 elever fra samme

klasse smittet

Grænsestation mellem Danmark og Tyskland.
Corona

Efter stigende smittetal:

Tyskland advarer

mod Danmark

Politifolk holder vagt ved foden af Eiffel-tårnet
Nyheder

Bombetrussel mod

Eiffel-tårnet

Nærbillede af mobiltelefon
Krimi

Ansat i børnehave anholdt:

Tog fotos under bleskift

Skilte med henholdsvis dame- og herretoilet.
Corona

Frygter coronasmitte på offentlige toiletter

læger tester passagerer i bil for corona
Corona

Dagens tal:

Over 500 nye smittede

portrætter af Anne-Elisabeth og Tom Hagen
Krimi

Retten: Tom Hagen

kan løslades

Billede af Lisbeth Hejsel
Krimi

Har du set Lisbeth

og hendes Hyundai?

Skilt til Vestre Landsret
Krimi

Ældre kvinde forgiftede sin mand:

Kager proppet med medicin

joan collins
Kendte

87-årig Dollars-stjerne

er gået på kur

en mand kigger ind ad vinduet til en Jensens Bøfhus-restaurant
Nyheder

Nul bøffer?: Jensens Bøfhus presses i konflikt

bilist kigger på mobiltelefon
Krimi

800 knaldet for

håndholdt mobil

på én uge

sedler og mønter
Nyheder

Sådan vil du bruge dine
indefrosne feriepenge

Billede af en masse mønter
Nyheder

Flertal presser på:

Frigiv alle feriepengene

letpåklædt kvinde
Krimi

Ulovligt marked for

danske nøgenbilleder:

Det koster 20 kroner

Elon MUsk står foran en Tesla model 3
Nyheder

Tesla-stifter: Stort

prisfald på elbiler

Et billede fra politiets lagre med stjåle designermøbler
Krimi

Hælervarer for

to milliarder:

Er din stol varm?

illustration af covid-19
Corona

Tjek din branche:

Så mange smittes

med corona

billede af et lyn
Nyheder

Lyn slår ned under fodboldkamp:

14 børn kvæstet

Scandinavian Star set fra luften
Nyheder

Scandinavian Star-kaptajn

Hugo Larsen er død

billede af det udsendte materiale
Corona

Usikker antistoftest

sendes til

halv million danskere

strandede hvaler ved Tasmanien
Dyreliv

Australien finder 470 hvaler i rekordstor stranding

To hundefører står med deres hunde i lufthavnen i Helsinki. De to hundefører, som begge er kvinder, har grønne t-shirts på. De står ved nogle officielle skilte, der viser, at hundene tjekker for coronavirus.
Nyheder

Hunde skal snuse sig frem

til coronasmittede i lufthavn

En politibetjent med ryggen til. Han har en sort jakke på med hvide versaler, hvor der står "politi".
Krimi

Betjente viste sig

at være tricktyve

Nærbillede af Donald Trump på en talerstol med et rødt slips og åben mund. Den amerikanske præsident ses i profil.
Corona

Trump: Kina må tage

ansvar for pandamien

Den norske prinsesse Märtha Louises kæreste med solbriller på sammen med Märtha Louise og en blondine
Kongelige

Prinsessen overrasket af

skandale-kæresten

stjernehimmelen med nordlys og grandtræer i baggrunden
Nyheder

Hold øje med

efterårshimmelen

Et stort gråt Herkulesfly holder i en lufthavn. I baggrunden ses flere andre fly i luften.
Krimi

Herculesfly nødlander 

i Aalborg

En sygeplejerske med engangskitel, hårnet, mundbind og gummihansker tilser en oatient på intensivafdelingen.
Corona

Endnu flere smittede men

kontakttallet falder

Pengesedler og mønter
Nyheder

Datoen er klar:

Her kan du få dine

feriepenge

Tommy Kenter og Janne Hiort
Kendte

Tommy Kenter

er blevet gift

Ambulance med udrykning
Krimi

84-årig død i bilulykke

Brand i kæmpe affaldsberg
Nyheder

Brand i Roskilde kan

vare flere måneder

Havørn på himlen
Dyreliv

Fire havørne fundet døde:

Frygter forgiftning

Mugshot af Mark Chapman
Nyheder

Lennons drabsmand undskylder

Britt Bendixen i TV-studiet
Underholdning

Britt Bendixen gør comeback:

Jeg er på toppen

Strandede grindehvaler på Tasmaniens vestkyst
Dyreliv

270 strandede hvaler
kæmper for livet 

Hugo Drax i Moonraker
Kendte

Ikonisk Bond-skurk død

Utydelige skilte i tåge
Nyheder

DMI advarer:

Farligt vejr

Satellitbillede af atomanlæg i Nordkorea
Nyheder

Nordkoreas atomprogram

vækker bekymring 

retten i Sønderborg set udefra
Krimi

39-årig delte sine

overgreb på 5-årig

på nettet

Kø til coronatest foran CASA Arena i Horsens
Corona

Kæmpe kø: Flere må

gå hjem uden test

Død elefant set fra luften
Dyreliv

Mystisk massedød

blandt elefanter

er opklaret