Dette interview blev bragt første gang 3. november. Det var en af de mest læste interview på Avisen.dk i 2018. Vi bringer den igen, fordi mange andre læsere tidligere fandt interesse for den.
Michael Falchs hjerte banker for musik - og for de socialt udsatte.
Det sociale bevidsthed har fyldt meget i den nu 62-årige sangers liv. Det begyndte tilbage i Malurt-tiden, fortæller Michael Falch, der var bandets forsanger.
- Jeg startede som socialt tænkende, engageret væsen i Malurt-tiden. Det er mit udgangspunkt. Men i mange år var jeg så trængt psykologisk, at det kom til at fylde mest i min dagligdag. Socialområdet blev mindre væsentligt, fordi jeg ikke havde overskuddet. Men i dag har jeg det sådan, at jeg nok skal klare den, så jeg mærker også behovet for i højere grad at engagere mig socialt, siger Michael Falch til Avisen.dk.
I dag er han i gang med at stifte fonden 'De vildeste fugle', hvor økonomisk trængte familier ramt af alkoholproblemer kan få hjælp til at komme i behandling.
I den forbindelse har han også indspillet sangen 'Den der elsker livet' sammen med en række andre kendte musikere. Sangen udkommer i starten af december.
Sang til socialt udsatte
Michael Falch er også med på et nummer skrevet til de socialt udsatte, der hedder 'Giv folk en ekstra chance'.
Med på sangen er foruden Michael Falch også Jacob Haugaard, Rock Nalle, Frank Clifforth og Jes Holtsø. At alle fem kunstnere selv har haft et misbrug, har betydet meget for sangens tilblivelse, mener Michael Falch. Alkoholmisbrug er en del af hans fortid.
- Når du selv er sluppet ud af det brændende hus, så er det en enorm befrielse og en lettelse. Det med at give sit budskab videre er enormt betydningsfuldt, fordi vi ved, hvilken befrielse det kan give for mennesker at komme ud af sådan nogle deprimerende livstilstande, siger Michael Falch.
Sangen handler om værdien i at få en ekstra chance. Hvordan har du selv mærket det?
- Jeg har jo mærket det i den måde, jeg er kommet tilbage i musikbranchen. Jeg har haft min største festival-sommer nogensinde i år. Jeg har spillet på 33 festivaller. Det gjorde jeg sgu ikke engang med Malurt. Det er fantastisk at opleve, og det er udelukkende, fordi jeg fik lagt mit liv om. Den power kan alle få ind i sit liv, uanset hvilket et liv, de lever. Jeg har bare været rigtig heldig, siger Michael Falch.
Fra venstre: Frank Clifforth, Rock Nalle, Jes Holtsø, Jacob Haugaard og Michael Falch synger sammen på 'Giv folk en ekstra chance'. Foto: Ulrik Jantzen/Landsforeningen af Væresteder
Sådan er kapitalismen
Udsatte i Danmark er i fare for at blive glemt i skyndingen, mener Michael Falch.
- Danmark, som vi kender det, skal vogte sig for ikke at glemme den sociale dimension i alt, hvad vi foretager os. Vi lever i et højkapitalistisk moderne samfund, hvor egoet er Gud, og hvor vi presser hinanden til at maksimere. Når man lever i ultra-liberalismen, bliver de svageste taberne.
Hvordan kommer det til udtryk?
- Jeg ser det i holdningen til væresteder. Det er åbenbart ikke prioriteret højere, at man måler et samfund på, hvordan det behandler sine svageste. Den bevidsthed skal ikke forsvinde fra et land som Danmark. Vi er kendt verden over for altid at have haft en solidarisk holdning til vores svageste borgere i modsætning til mange andre lande i verden, siger Michael Falch og tilføjer:
- Vi, der var socialistisk orienterede i vores ungdom, har lært nogle lektier i årenes løb. Og jeg har slugt den kamel, at kapitalismen nok er det bedste af alle onder. Men forudsat at den styres helt vildt og holdes ansvarlig socialt.
Har kapitalismen simpelthen sejret ad helvede til?
- Den har det i hvert fald godt. Det må man sige. Og der har ikke været andre modeller, der har vist tegn på, at tusindårsriget kan opstå. Jeg føler, at kapitalismen er, hvad vi har at gøre godt med. Men den kræver hårde tøjler, siger Michael Falch.
Ikke alt er dog negativt, mener Michael Falch, der oplever en ny form for kapitalisme vinde frem.
- I arbejdet med min fond har jeg kontakt med rigtig mange erhvervsfolk. Og det er interessant at se, at moderne kapitalister ikke er gammel-kapitalister, der kun tænker på udbytte. Der florerer meget social tænkning hos folk med positioner i samfundet. Det er enormt fedt at mærke, siger Michael Falch.