Kendt præst: En misforståelse at tro, at vi bare kan kramme alle

Kram hører kun hjemme i tætte følelsesmæssige relationer, mener præst og kendt debattør Sørine Gotfredsen. (Foto: Arkivfoto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix.)

Det er sund fornuft, at embedsmænd og politikere ikke krammer hinanden, mener Sørine Gotfredsen. Nordsjællandsk kommune har indført 'kramme-forbud'.

Vi tror, det gør stemningen mere afslappet at give kram til højre og venstre - men det ender faktisk med at gøre situationer mere akavede.

Sådan lyder det fra præst og meningsdanner Sørine Gotfredsen om sagen, hvor byrådet i Hørsholm Kommune har vedtaget, at politikere og embedsmænd ikke krammer hinanden på jobbet.

- Mange af vores normer er blevet opløst, og det hele skal være så afslappet, at vi kan kramme alle. Nu begynder vi måske at forstå, at det er en misforståelse, og at vi faktisk ikke bliver mere afslappet af det.

- Tværtimod gør det ting mere ukomfortable og akavede, og det kan også have betydning for vores måde at arbejde på, for eksempel når det handler om politikere og embedsmænd, siger Sørine Gotfredsen til Avisen.dk.

"Voldsomt intimt"

Krammet har efterhånden bredt sig, som måden vi hilser på alle, lige fra gamle bekendte til kolleger, oplever Sørine Gotfredsen. Men det kan være svært, hvis man hører til dem, der føler, at kram kun hører til i følelsesmæssigt tætte relationer, mener hun.

- Det er blevet normen, og man er nærmest tvunget til at hoppe med på det. Men det er jo voldsomt intimt, og der kan jeg godt føle mig tvunget ind i en nærhed med et andet menneske, som jeg egentligt ikke ønsker.

Udvisker hieraki

Samtidig udvisker det de professionelle roller og det hieraki, vi er en del af, når der for eksempel er tale om embedsmænd og politikere.

- Vi har jo nogle fastlagte funktioner og nogle bestemte positioner i samfundet, for eksempel som ansat, chef, politiker eller præst.

- Når man hilser på et andet menneske og anerkender det menneskes eksistens, så forholder man sig også til den position, det menneske har i samfundet. Men når alle vores relationer bliver puttet i samme kasse, og vi hilser på alle på samme måde, så flyder det hele ud, siger Sørine Gotfredsen.

Hvad er problemet i det?

- Det kan for eksempel være svært at fastholde sin rolle som autoritet, hvis man har fået for meget intimitet ind i en relation. Og når folk iagttager det udefra, kan de også blive i tvivl, om der er nogle relationer, der er blevet for nære og forkerte.

Forlegen, akavet og pinligt

Og så handler det ifølge Sørine Gotfredsen også om den forlegenhed, vi selv kan føle i en situation, hvor vi er i tvivl om, hvordan vi skal hilse.

- Alle kender sikkert det med, at man møder et menneske, som man kender, men ikke er meget tæt med, og så ved man ikke, om man skal kramme eller give hånd.

- Jeg oplevede det selv så sent som i forgårs, og der endte det med, at den ene begyndte at give hånd, og den anden ville kramme, og så bliver man forlegen, og det er akavet og pinligt. Det skyldes jo, at alle kan finde på alting hele tiden, når vi ikke holder fast i nogle normer. Alle de overvejelser kunne vi spare os selv for, siger Sørine Gotfredsen.