Efter 37 års ansættelse blev den internationalt kendte ekspert i rusmiddelskader hos børn, overlæge May Olofsson, i november 2014 fyret fra sit job på Hvidovre Hospital.
I fyringsbrevet begrundede ledelsen afskedigelsen med "samarbejdsvanskeligheder" og manglende "tillid".
- Jeg var chokeret. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at jeg skulle forlade arbejdsmarkedet på den måde. Og jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at en hospitalsdirektion kunne udøve sin magt på en måde, som ville få så store sundhedsfaglige konsekvenser, siger May Olofsson i dag til Berlingske.
Her 4,5 år efter kan avisen nemlig nu oprulle historien om en omstridt fyring og dens usædvanlige efterspil.
May Olofsson havde i årtiet været anset som eksperten inden for alkohol- og narkotikaskadede børn. Hun stod i spidsen for Familieambulatoriet på Hvidovre Hospital, der havde til formål at hjælpe gravide misbrugere og deres børn. Og ambulatoriet og May Olofssons behandlingsmodel var så succesfuld, at Folketinget i slutningen af nullerne besluttede, at den skulle udbredes til resten af landet.
Derfor vakte fyringen af den anerkendte læge også opstandelse. 1200 fagpersoner skrev under på et krav om, at hun skulle genansættes, mens lægekolleger beskrev fyringen som "et karaktermord."
Skulle spare 20 procent
Fyringen kom i kølvandet på en stor ekstraordinær besparelse, som hospitalsledelsen varlede i efteråret 2014.
Mens andre hospitalsafdelinger typisk skulle spare to procent på budgettet, skulle Familieambulatoriet skære hele 20 procent. Det ville betyde et farvel til fire ud af 16 medarbejdere. Og det fik May Olofsson til at protestere, da hun mente, at ambulatorierne dermed ville få svært ved at leve op til Sundhedsstyrelsens officielle retningslinjer. Derfor luftede hun i flere mails sin bekymring for styrelsen, der efterfølgende bad ledelsen på Hvidovre Hospital om en fyldestgørende redegørelse for, hvordan man i lyset af May Olofssons oplysninger havde tænkt sig at leve op til sine forpligtelser over for de misbrugende gravide og deres børn.
Og protesterne fik konsekvenser for May Olofsson. Hospitalets spareplan gled igennem regionsrådet, og May Olofsson blev kaldt til en tjenstlig samtale og sendt hjem.
Selv mener den 75-årige læge, at hun i situationen handlede som whistleblower. Hun har derfor siden klaget til Ombudsmanden, men han fandt ikke grund til at kritisere selve fyringen.
Tog kontakt til nye arbejdsgivere
Selvom May Olofsson på det tidspunkt havde rundet de 71 år, var hun ikke klar til at lade sig pensionere. Hun forsøgte derfor at flytte de projekter, hun arbejdede på, til andre hospitaler - uden held.
Berlingske har fået indsigt i dokumenter, som viser, at den daværende ledelse på hospitalet tog kontakt til nye potentielle arbejdsgivere og medvirkede til, at May Olofsson ikke fik lejlighed til at videreføre det arbejde, som politikerne og fonde ellers havde postet millioner af kroner i.
Bent Greve, arbejdsmarkedsforsker og professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, siger til Berlingske, at det ikke er i overensstemmelse med god kutyme at tage kontakt til en ny arbejdsgiver.
Daværende direktør på Hvidovre Hospital Torben Ø. Pedersen afviser at have gjort noget forkert.
- Alle May Olofssons beskyldninger har været forelagt for Ombudsmanden eller Region Hovedstadens politikere, uden at det har givet anledning til kritik af mig. Alligevel fortsætter beskyldningerne, længe efter at jeg er fratrådt og gået på pension, siger han til Berlingske.
I dag har alle regioner et familieambulatorium, og de midlertidige satspuljemidler er blevet til et permanent bloktilskud. Antallet af patienter er dog blevet fordoblet samtidig med, at budgetterne er blevet halveret.
May Olofsson afholder i dag kurser, løser konsulentopgaver og er i færd med at revidere en fagbog.
Læs hele Berlingskes beskrivelse af sagen her.