Administration 

Kendt kunstners liv ændrede sig, da han kvittede 8 til 16-job

Underholdning
Sangeren Skinz (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

Mohamed Ahmed hitter stort under kunstnernavnet Skinz, men vejen har været lang for den somaliskfødte musiker.

Det er den 3. november 2016, da 30-årige Mohamed Ahmed endelig kan sætte sin underskrift på en kontrakt med Warner Music under kunstnernavnet Skinz.

Det skal fejres med champagne, og pladeselskabet har købt et par gode flasker til ham.

Men i stedet for at åbne de dyre dråber, tager han flaskerne med. Han er inviteret til fødselsdag hos en af sin bedste venner, og flaskerne må gøre det ud for en gave. For Skinz har ikke så meget som en krone på lommen.

De sidste mange år har han satset alt, hvad han har og ejer, på at bryde igennem med musikken. Nu vender det endelig for kunstneren, der i dag står bag store hits som "Jeg har en pige" og det platinsælgende nummer "Malibu".

Men kærligheden til musikken er kommet langsomt snigende. Faktisk er det først ordene, der stjæler hans opmærksomhed.

- Jeg kan huske, at jeg allerede før jeg fylder 10 år, bruger meget tid på at lave rim og remser. I løbet af min skoletid og i gymnasiet skriver jeg en hel masse digte og tekster, men der er ikke nogen, der får lov til at se dem, fortæller Skinz.

Mange af teksterne bliver skrevet i skolen, hvor han ikke rigtig følger med i undervisningen.

- Lærerne kalder mig åndeligt fraværende i timerne. Det er noget, der går igen og igen i min kontaktbog. De tror vist bare, at jeg har koncentrationsbesvær, og det har jeg jo også til dels, men de ved ikke, hvad der foregår oppe i mit hoved, siger han.

Han udfylder det ene kladdehæfte efter det andet. Han skriver, når han sidder i bussen, når han er alene, når han går rundt for sig selv.

Og det gør han en del i sin barndom, der ikke er som alle andres. For historien om Skinz starter egentlig i Somalia i slutningen af 80'erne.

Borgerkrigen er endnu ikke brudt ud, men uroen ulmer, og hans mor tager konsekvensen. Sammen med sine børn, der også tæller Skinz' to ældre søstre og en lillebror, der kun er spæd, rejser hun til Moskva, hvor hun har en bror, der bor.

- Jeg er så lille, så det eneste, jeg kan huske er lufthavnene og folk, der er klædt i politiuniformer. Der er et koldt, blåligt lys, sådan et lys der er i afhøringslokaler og enormt meget ventetid, fortæller Skinz.

Men børnene når ikke at være længe i Moskva, før moren beslutter at sende Skinz og hans to søstre til Danmark, hvor hendes anden bror bor. Hun vil komme efterfølgende.

På det tidspunkt ved familien ikke, at der vil gå år, før de bliver genforenet i Danmark.

- I Københavns lufthavn bliver vi taget imod af vores onkel, som vi aldrig har mødt. Han er ung og får lige pludselig kastet tre børn, der ikke er hans egne, i favnen, forklarer Skinz.

- Han klarer sig vist ikke så godt i forvejen, så han kan ikke tage sig af os. Vi bliver anbragt på et børnehjem, først i Lynge, hvor vi er et par uger eller måneder, og så på Frederiksberg. Og dér starter det liv, jeg kender til, rigtigt, siger han.

På børnehjemmet lærer han dansk, og han lærer den danske kultur at kende. Og så lærer han ret tidligt, at hvis han vil klare sig, må han klare sig selv.

- Årene på børnehjemmet har styrket mig, fordi der rent ud sagt ikke var nogen kære mor. Der var ikke nogen at læne sig op ad, og når jeg græd, så græd jeg alene. Mine søstre skulle i hvert fald ikke se det, for så blev man drillet, fortæller Skinz.

- Jeg var alene med mange ting, både mine følelser og opgaver og udfordringer i livet. Pædagogerne var søde, men de havde ikke kapaciteten til at være der 100 procent for en. Jeg blev en fighter af det. Hvis der var noget, jeg gerne ville, så måtte jeg selv finde ud af hvordan, siger han.

Det har aldrig været traumatisk for ham. Det var bare sådan, det var.

- Jeg havde jo aldrig oplevet, hvad en kernefamilie var, siger han.

Først da han er otte-ni år gammel, lander hans mor og lillebror i København, og familien flytter sammen i en lejlighed på Frederiksberg.

Men der er stadig langt til kernefamilien.

- Jeg havde jo ikke en mor, der var akademiker og kunne hjælpe mig med lektierne, eller hvad jeg nu havde brug for. Tværtimod skulle hun have hjælp af os til at tilpasse sig samfundet.

Mens han taler flydende dansk, er sproget i starten vanskeligere for hans mor.

- Jeg måtte hjælpe hende med mange ting, og det var ligesom min rolle at lære fra mig. Jeg måtte læse hendes breve og besvare dem, og hvad fanden vidste jeg? Men det havde sine fordele, når der kom breve fra skolen. Der har jeg bildt hende nogle ting ind, siger han og smiler.

For skolen er stadig svær for ham at engagere sig i. Og selvom han efter folkeskolen indvilliger i at gå i gymnasiet, så er det uden den store motivation.

I midten af 2.g kommer det sidste brev fra gymnasiet. Han bliver smidt ud. Årsagen er en blanding af åndeligt og fysisk fravær og - nå ja - så har han røget en joint på rektors kontor sammen med en flok kammerater. Det var dråben.

I stedet starter han på HF, men heller ikke her finder han sit kald.

Samtidig begynder han at komme mere og mere i miljøet omkring spillestedet Rust på Nørrebro. Han flytter hjem til vennen Jacob, der har et hjemmestudie i sin lille lejlighed og en sofa, Skinz kan sove på, og herfra åbner sig en helt ny verden.

For med en mikrofon foran læberne og sine slidte kladdehæfter i hånden bliver alle de ord, han har skrevet gennem årene, pludselig til musik.

Derfra er der ikke langt til podiet på Rust, hvor han lærer at ryste sceneskrækken af sig.

Han udkommer med et par sange, men selv om de bliver taget fint imod, føles det stadig som om, der er langt til det store gennembrud.

Og selv om musikken hiver i ham, så går det jo godt i teleselskabet, hvor han arbejder fra 8-16 og hiver en udmærket løn hjem. Det fornuftige ville vel være at hengive sig fuldstændigt til det der voksenliv, tænker han.

- Jeg havde ligesom opgivet, at musikken kunne blive til noget seriøst. Men der var bare et eller andet, der blev ved med at trække, siger han.

Så tager Skinz en beslutning. Han begynder at gå til sang og klaver. Han vil forstå musikken og kunne akkorderne, og så må han satse.

- Jeg kunne mærke, at det udviklede mig helt vildt meget. Jeg indspillede nogle sange, der lød helt anderledes end de gamle, for jeg var meget mere selvsikker, fordi jeg forstod musikken meget bedre, siger han.

I 2016 udkommer han med singlen "Er derude", og en ny musikalsk vej er banet. Det er den vej, han er gået ned ad en sen nattetime, da sangen "Jeg har en pige" begynder at forme sig i hovedet på ham.

Han deler en lejlighed med en ven, der er godt træt af, at Skinz af en eller anden grund altid finder inspirationen, når almindelige mennesker med almindelige job og almindelige sengetider ligger og sover.

Han er da også selv træt, og han overvejer om han bare skal smutte under dynerne - vel vidende, at sangen kan være væk, når han vågner dagen efter.

Til sidst sætter han sig ved mikrofonen.

- Jeg sidder inde på mit værelse og indspiller omkvædet på et lydniveau, der nærmer sig hvisken for ikke at vække nogen, husker han.

- Men det er nok et af de bedste valg, jeg nogensinde har truffet, for det ændrede mit liv, siger han.

"Jeg har en pige" udkommer i foråret 2017 og bliver det helt store gennembrud for sangeren.

På Spotify runder sangen snart 16 millioner streams.

Samme år optræder Skinz ved Danish Music Awards, han bliver nomineret til årets nye navn ved Zulu Awards, han bliver stemt til tops af Grøn Koncerts gæster som et af de navne, de helst vil se optræde på en scene for nye kunstnere.

"Fucking sindssygt" kalder han det.

I juni udkommer han med debutalbummet "Ingen drama", der netop har opnået guldcertificering, og der er mere på vej, lover han.

Alligevel betyder den lange vej til gennembruddet også, at han er meget bevidst om, hvor hurtigt eventyret kan slutte igen.

- Jeg kan nærmest have søvnproblemer over det, for alting har jo en ende. Jeg bliver bare nødt til at nyde det, så længe det varer, siger han.

/ritzau/

Af Eva Maria Brandi, Ritzau Fokus
Joan Divine
Kendte

Prøvede i ni år:

Baby for 160.000 kroner

Fyr & Flamme
Kendte

Grand Prix-ballade:

Dansktopstjerne skælder ud

Harry
Kongelige

Meghan bliver væk:

Prins Harry deltager

Dinosauer
Helt vildt

Voldsom fætter:

Ny kødædende dinosaur

Nikoline
Kendte

Er du den nye stjerne:

Kom med i X Factor

Jonatan Spang
Kendte

Jonatan Spang er blevet far

Simon
Underholdning

Dommer grovgrillet af Kvamm på live-tv

London
Kongelige

Prins Philip mindet med kanonbrag

Kronprins Frederik og de skadede veteraner i sadlen på landevejen
Kongelige

Kronprins Frederik

i sadlen med 

skadede veteraner

billede af Basim
Kendte

Basim blev forældreløs: Popmusik er min vej ud af sorgen

Jakob Ellemann
Nyheder

Blåt krav: Beregning af hurtigere genåbning

billede fra stedet
Krimi

33-årig død efter familietur i shelter

billede af Pierce Brosnan
Film og TV

Dagens afstemning:
Hvem så du
gerne i rollen som 007?

collage med Richard Burton, Christian Bale og Clint Eastwood
Film og TV

Legendariske

skuespillere afslog 007

billede af to kartoffelmadder
Nyheder

Advarsel:

Har du denne

mayonnaise stående?

billede af en politibil
Krimi

Stoppet med sømmåtter:
Vanvidskørsel
på Storebæltsbroen

Eurojackpotkuponer
Helt vildt

Dansker vinder 310 millioner kr.

billede af Solveig efter sejren
Underholdning

X Factor-vinder Solveig: Jeg vil lave mit eget

reklamebillede fra Nemlig.com
Nyheder

Nemlig.com overvåger ansatte: Tæller sekunder

Mette Frederiksen smiler
Nyheder

Regeringen lemper restriktioner

Underholdning

Solveig vinder årets X Factor

Vandslange og planter
Advertorial

Annonce

Sådan finder du en god højtryksrenser

Nærbillede af Zlatan på pressemøde
Kendte

Zlatan springer ud som skuespiller

Skrabelod med påskemotiv
Helt vildt

Blev millionær midt i påskefrokosten

DMX på scenen
Underholdning

Kendt rapper død - blev kun 50 år

lina baun danielsen i grøn jakke
Krimi

Line Baun tabte

i Se & Hør-sagen

prins philip vinker iført grøn jakke
Underholdning

Prins Philip er død

Politi-og brandbiler foran hus.
Krimi

Kvinde død i brand

Politimand tjekker bil
Krimi

Bilist anholdt:

Flygtede efter

påkørsel af betjent

Sport

Dansk træner færdig efter racismeanklager

mand sidder i have
Krimi

43-årig forsvundet

- politiet beder om hjælp

beholder med naturlægemiddel står på bord
Sundhed

Tilbagekalder populært

naturlægemiddel

sort redsignet nike sko på rød baggrund
Helt vildt

Sataniske sko

med blod i sålen

kaldes tilbage

Helle Fagralid med sammenbidt udtryk
Kendte

Dansk stjerne:

Jeg var rædselsslagen

mønter i stor bunke
Nyheder

3,6 millioner

danskere får penge

ind på kontoen  

bjarne reuter med skygger i ansigtet
Bøger

Top 10: De scorer

flest bibliotekspenge

kæmpe varan kravler op ad hylde i supermarked
Helt vildt

Gigantisk øgle går

amok i supermarked

borgere og sundhedspersonale  i vaccinationscenter
Nyheder

Stor generalprøve:

100.000 skal stikkes

på én dag

baby kigger med stofble i munden
Corona

Nyt begreb i dagplejen:

Coronabørn 

x factor deltageren nicoline steen kristensen står på scenen
Film og TV

Sådan bliver finalen

i X Factor

patienter ligger i senge på hospital
Corona

Her er smitten

ude af kontrol 

de tre dommere i X Factor
Film og TV

I aften afgøres X Factor:

Her er favoritten

Ringenes Herre
Film og TV

Hidtil ukendt version:

Ringenes Herre på russisk

Silas Holst
Kendte

Silas Holst: Nyt regnbuehus

fly
Helt vildt

Kaos i luften: Ramte forkert lufthavn

milliardær
Nyheder

Rigeste dansker:

Over 82 milliarder kroner

Underholdning

Grand Prix-koryfæ udskiftet: Jeg er færdig

blå blink
Nyheder

Brand koster en 85-årig mand livet

Betjente
Krimi

Falske betjente svindlede sig til millioner 

Voldtægt
Krimi

Far skal otte år i fængsel for voldtægter af fire døtre

Tue
Kendte

Hit-duoen sender igen

Underholdning

Tidlig julegave: Tinka vender tilbage

Jeppe Kofod
Nyheder

Danske soldater til Mali

billede af den nærmest tomme dam
Nyheder

Hærværksmænd tømmer

dam for vand

- havørreder truet

beredskabet arbejder med at få manden fri
Krimi

Mand klemt i minigraver

- fod skåret fri

billede af villaen
Livsstil

Vild villahandel:

Havudsigt for millioner

billede af Gråkjær Arena
Krimi

Deltog i fest: 45 idømt bøder

billede af hånd der holder om tremme
Corona

Dagens afstemning: Er dobbeltstraf for snyd med coronapasset ok?

Birthe Neumann
Kendte

Birthe Neumann

dansede

nøgen og "pissefuld"

billede fra et bordel
Krimi

Bordel får bøde

- krævede ikke coronapas

Dansk fængsel set indefra
Nyheder

Snyd med coronapas kan koste fire års fængsel

En befærdet motorvej.
Nyheder

Her vil regeringen bygge

nye veje og broer

Jesper Grønkjær i de rød og hvide farver.
Kendte

Tidligere landsholdsstjerne:

Indlagt på den lukkede

pr-billede for forestillingen
Underholdning

Musical med Beatles-hits får alligevel verdenspremiere i Danmark

billede af den forulykkede bil
Sport

Tiger Woods-ulykke:

Kørte dobbelt så

stærkt som tilladt

Tina Müller under Melodi Grand Prix 2021 med en lyseblå gallakjole og et stort smil.
Kendte

TV-vært afslører:

Hemmelig kæreste

tv-vært Felix Smith sidder bag rattet på en sort Ferrari.
Kendte

Nyskilte Felix Smith:

Afviser kæresterygter

IMFs hovedkvarter med stor glasfacade.
Nyheder

Foreslår øget beskatning

af rige efter pandemi

en mand med et mundbind ved Downing Street 10.
Nyheder

Her får folk under 30

IKKE AstraZeneca

Retten i Hillerød set udefra. Det er en rødstens bygning.
Krimi

Byret har sat 16 dage af til

sag mod drabssigtet præst

Et fængsel og to personer på vej ind med en kuffert
Krimi

Fængsel genåbnes

- dømte står i kø 

En lastbil hælder kaffe ud på jorden
Helt vildt

Kafferester fik tropisk skov

til at vokse på udpint jord

Statskassen på Christiansborg
Corona

Dansk testindsats koster

50-100 millioner om dagen

Nyheder

Minemodstandere får

flertal i parlamentet

Kim Kardashian i vandkanten
Kendte

Kim Kardashian:

Nyskilt, milliardær og lykkelig

En kvinde sidder i et åbent vindue
Nyheder

Skræmmende:

Hver tredje covid-19-ramte får sindslidelser

et klitområde på Skagen
Krimi

To mænd raserede

fredede klitter i Skagen

Portræt af Christopher
Kendte

Christopher får nyt job

Et F-35 letter
Nyheder

I dag får vi

den første F-35 

To moderne biler i Nyboder
Biler

Test: Opel Mokka

Tak for kaffe