Kendt eks-rocker i krig med politiker: "Han tør ikke møde mig"

Borgmesterkandidat Bo Hansen (S) og eks-rockeren Brian Sandberg. (Foto: Foto: Pressefoto/Socialdemokratiet/Teitur Jonasson/Scanpix)

Eks-rockeren Brian Sandberg er røget i bad standing hos borgmesterkandidat Bo Hansen (S) fra Svendborg. Politikeren mener ikke, at borgerforeningen i Svendborg traf en rigtig beslutning, da de inviterede ham til at holde foredrag for byens borgere. Et arrangement, der finder sted torsdag.

Den kendte eks-rocker Brian Sandberg, der tidligere har slået sine folder i Hells Angels og Bandidos, har fået borgmesterkandidat Bo Hansen fra Svendborg op i det røde felt.

Brian Sandberg er i disse uger i gang med sin foredragsturne, hvor han fortæller om sin fortid som hårdkogt kriminel, og torsdag lægger han vejen forbi Svendborg Kulturhus.
Men står det til den socialdemokratiske borgmesterkandidat Bo Hansen, skal eks-rockeren ikke føle sig velkommen.

- Jeg mener ikke, at man skal give dybt kriminelle mennesker taletid. Sådan nogle mennesker skal ties ihjel. Når man læser oplægget, og der står, at han har været involveret i tre skuddramaer, så synes jeg ikke, at han er værdig til at stå på en scene og fortælle andre mennesker om det liv, han har levet. Jeg kan se, at han er eks-rocker og kommet ud af det - og godt for det - men han tjener på ingen måde som et sandhedsvidne, der skal inspirere andre, siger Bo Hansen i et interview med Fyens Stiftstidende.

Foredraget handler om Brian Sandbergs livshistorie, hvor de 20 år som en af Danmarks farligste rockere udgør en stor del. Blandt andet får tilhørerne mulighed for at komme helt tæt på den 51-årige eks-rocker, mens de hører ham fortælle, hvordan han overlevede tre skudattentater.

"Handler bare om at skrabe stemmer"

Bo Hansen mener, at borgerforeningen, der har inviteret Brian Sandberg, overskrider etiske grænser ved at lade ham stå på en scene foran børn og unge.

Men den påstand køber hovedpersonen ikke.

- Jeg har tre ting at sige til det. For det første betaler jeg selv for leje af lokalet, og det er helt frivilligt, om man vil komme og høre på mig. For det andet har jeg gennemgået et exitprogram og er ude på den anden side, og for det tredje kommer jeg til at fortælle om de ting, jeg har fortrudt i min fortid, siger Brian Sandberg til Avisen.dk og fortsætter:

- Det kan ikke passe, at man skal blive ved med at blive dunket i hovedet, fordi man har den fortid, man har. Jeg er om nogen værdig til at stå på den scene. For ham borgmesterkandidaten handler det jo nok om at skrabe en masse stemmer kort før valget. Han burde møde op og overvære foredraget, men det tør han nok ikke, lyder det fra Brian Sandberg.

Men kan du forstå, hvis der er nogen, ligesom Bo Hansen, der mener, at det er et forkert signal at sende, at en eks-rocker skal holde et sådan foredrag?

- Jeg ville kunne forstå det, hvis jeg stadig var rocker. Men det liv har jeg lagt bag mig, lyder det fra Brian Sandberg.

"Vi gør ikke forskel på folk" 

Avisen.dk talte i juni med den daglige leder af Svendborg Kulturhus, Claus Bjerregaard, og han forsvarede invitationen af Brian Sandberg.

- Mange forskellige lejer sig ind i vores lokaler, og det vil være censur, hvis vi nægter Brian Sandberg at komme. Han har udstået sin straf og er ikke længere en del af en bande. Vi har også haft Henrik Qvortrup på besøg – før og efter Se og Hør-sagen – så vi gør ikke forskel på folk, sagde Claus Bjerregaard ved den lejlighed.

Brian Sandberg, der også kaldes ’jetset-rockeren’, var indtil 2012 et fremtrædende medlem af rockergruppen Hells Angels. Han blev landskendt i 2008, da IT Factory-skandalen med erhvervsmanden Stein Bagger blev genstand for stor medieomtale. Her fungerede han som sikkerhedsvagt for den senere dømte erhvervsmand.

Brian Sandberg blev senere indlemmet i rockergruppen Bandidos, men han røg i "bad standing" i 2015. I mellemtiden blev han frikendt i en sag, hvor han havde været sigtet for at beordre to drabsforsøg.

Fremtidsdrømmen

På det seneste har Brian Sandbergs liv stået i kræftens tegn. I august blev han således opereret for kræft for anden gang på kort tid. Når det kommer til fremtiden, har han dog drømmene klar.

- Jeg ønsker at starte et bosted for unge, hvor jeg kan hjælpe med at få unge, der er havnet i problemer, på ret køl igen. Altså så de lærer at uddannelse, børn og koner er et bedre valg end den kriminelle løbebane, siger han.

Det koster 199 kroner inklusiv gebyr at overvære torsdagens foredrag med Brian Sandberg i Svendborg Kulturhus.