Kulturhus byder Sandberg velkommen: "Vi har også haft Qvortrup på besøg"
I Svendborg og Thisted har man ingen problemer med at byde den tidligere Hells Angels- og Bandidos-rocker Brian Sandberg velkommen, når han til efteråret indleder sin foredragsturne om sit liv. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix/arkiv
I Svendborg og Thisted har man ingen problemer med at byde den tidligere Hells Angels- og Bandidos-rocker Brian Sandberg velkommen, når han til efteråret indleder sin foredragsturne om sit liv.

Svendborg Kulturhus og Thisted Musikteater har ingen skrupler ved at byde Brian Sandberg velkommen. De lægger begge lokaler til eksrockerens foredragsturne til efteråret.

Det vil nemlig være censur, hvis man nægter at åbne dørene for den tidligere HA- og Bandidos-rocker. Det siger Claus Bjerregaard, daglig leder i Svendborg Kulturhus, til Avisen.dk. Den 12. oktober kommer han efter planen til det sydfynske.

- Mange forskellige lejer sig ind i vores lokaler, og det vil være censur, hvis vi nægter Brian Sandberg at komme. Han har udstået sin straf og er ikke længere en del af en bande. Vi har også haft Henrik Qvortrup på besøg – før og efter Se og Hør-sagen – så vi gør ikke forskel på folk, siger Claus Bjerregaard.

Brian Sandberg, der også kaldes ’jeset-rockeren’, var indtil 2012 et fremtrædende medlem af rockergruppen Hells Angels. Han blev landskendt i 2008, da IT Factory-skandalen med erhvervsmanden Stein Bagger blev genstand for stor medieomtale. Her fungerede han som sikkerhedsvagt for den senere dømte erhvervsmand.

"Uheldigt" hvis han inspirerer børn og unge 

Brian Sandberg blev senere indlemmet i rockergruppen Bandidos, men han røg i bad standing i 2015. I mellemtiden blev han frikendt i en sag, hvor han havde været sigtet for at beordre to drabsforsøg.

Nu forsøger han sig med en foredragsturne rundt omkring i landet til efteråret, hvor ni arrangementer er planlagt.

Ifølge Line Lerche Mørck, ekspert i pædagogisk psykologi på Aarhus Universitet, er foredragsturneen dog problematisk. Hun har forsket i bandemiljøet i Danmark. 

- Det er potentielt skadeligt at holde sådanne foredrag. Det er med til at gøre folk nysgerrige og interesserede. Og det kan være både unge og voksne i kanten af de her miljøer, siger Line Lerche Mørck. 

Derimod mener Claus Bjerregaard ikke, at Svendborg Kulturhus er med til at glorificere en eks-kriminel ved at lægge lokaler til ham. 

- Jeg har da en forventning om, at han også taler om alle skyggesiderne ved rockermiljøet. Jeg tror da hurtigt, det vil rygtes blandt arrangørerne, hvis han stiller sig op og anbefaler rockermiljøet, siger Claus Bjerregaard.

Kan I leve med, hvis børn og unge, der kommer til foredraget, lader sig inspirere af det, Brian Sandberg siger?

- Det vil være meget uheldigt, hvis det sker. Det ville være noget lort. Vi har naturligvis snakket det igennem, men er nået frem til, at vi skal give ham en chance. Vi har ytringsfrihed i Danmark, og hvis vi går ind og nægter ham adgang, så vil det stride imod vores principper. Jeg håber da foredraget munder ud i, at han konkluderer, at rockertilværelsen ikke er en fed levevej, siger Claus Bjerregaard.

Rent mel i posen

I Thisted Musikteater, hvor Brian Sandberg optræder den 20. oktober, er man enig.

- Jeg går ud fra at firmaer, der lejer vore lokaler til et arrangement, holder sig inden for lovens rammer, og så længe de gør det, er der ingen problemer i det, siger Chris Poulsen, formand for Thisted Musikteater. 

Brian Sandberg indleder sin turne i Musikhuzet i Rønne på Bornholm den 11. oktober.