Kendt advokat politianmeldt: Kopierede 70.000 sider - og fik penge retur

Krimi
En gruppe irakere har anlagt sag mod Forsvarsministeriet i Østre Landsret. Sagen ventes at begynde 7. november, men landsretten har afsat Christian Harlang som beskikket advokat, da dommerne har mistet tilliden til ham. Nu skal politiet undersøge hans krav om dækning af udgifter. (Foto: Foto: Torkil Adsersen/arkiv/Scanpix)

Advokat Christian Harlang er blevet meldt til politiet for bedrageri i Irak-sagen i Østre Landsret.

Det er Advokatrådet, der står bag anmeldelsen, som er en opfølgning på, at landsretten i sommer afsatte Christian Harlang som beskikket advokat.

Rådets formand, Peter Fogh, oplyser fredag til Ritzau, at anmeldelsen blev indgivet tidligere på ugen.

- Advokatrådet har besluttet at indgive politianmeldelse om bedrageri mod Christian Harlang på baggrund af retsbogsudskriften fra Østre Landsret.

- Det har vi gjort på grund af dommernes bemærkninger i retsbogen, og fordi vi mener, at det bedst kan undersøges gennem en politimæssig efterforskning, siger Peter Fogh.

Christian Harlang betegner det usædvanlige skridt som en overreaktion.

I sommer skred landsretten ind, fordi Harlang flere gange har fået refunderet udgifter til kopiering af bilag og en stribe rejser. Der var sket dækning fra statskassen via den fri proces som "ikke burde være sket", skrev dommerne.

I landsretten har 23 irakere sagsøgt Forsvarsministeriet. De mener, at de blev krænket, da de angiveligt blev taget til fange af danske soldater under "Operation Green Desert" i november 2004. Hos irakisk politi blev de udsat for tortur, hævder de.

Under sagen har advokat Harlang tilsyneladende foretaget en massiv kopiering af dansksprogede bilag til irakerne, der ikke forstår dansk.

På Harlangs kontor blev der angiveligt kopieret næsten 70.000 sider til to kroner per side. Nogle kilo papir skal være bragt til Kuwait, hvor imidlertid kun én af sagsøgerne bor, mens andre kilo tilsyneladende er deponeret i Danmark.

Dommerne har mistet tilliden til advokaten. I retsbogen hedder det, at det er "usikkert, om advokatens oplysninger vedrørende afholdte udlæg til kopiering har været korrekte".

I øvrigt har retten modregnet godt 160.000 kroner i salæret. Men senere har Harlang appelleret fyringen til Højesteret. Om politianmeldelsen siger han:

- Østre Landsret har selv i 2015 godkendt samtlige udgifter, der blot er en lille brøkdel af de cirka 12 millioner, som Kammeradvokaten har modtaget i samme sag, og jeg anser Advokatrådets reaktion som mekanisk, idet rådet ikke selv har adgang til at undersøge sagen.

Han siger, at han forventer, at Advokatrådet tilbagekalder anmeldelsen, når Højesteret har talt.

- Højesteret kan behandle sagen, fordi Procesbevillingsnævnet den 7. september har givet kæretilladelse til, at landsrettens, efter min mening, forkerte udgiftsbeslutning kan afgøres af Højesteret.

- En sådan kæretilladelse gives kun, hvis spørgsmålet er af principiel betydning, og derfor mener jeg i øvrigt, at Advokatrådet overreagerer med sin mekaniske reaktion og burde afvente, at Højesteret afgør sagen.

- Efter min opfattelse er denne overreaktion symptomatisk for den forfølgelse, som jeg bliver udsat for fra systemets side. Desværre giver det også forskellige former for fjender blod på tanden, siger han.

/ritzau/