Mellem 2018 og 2019 blev der produceret intet mindre end 615 billioner kilo kaffe. Det er et tal med en frygtelig masse nuller.
Den sorte drik er altså yderst populær, men det er ikke ligegyldigt, hvordan du tilbereder den. Det viser et stort, svensk forskningsprojekt.
Hvis du foretrækker kaffen på den gode gamle måde med filter, er det klart det bedste for dit helbred. Således viser undersøgelsen, at risikoen for at dø nedsættes med 15 procent, hvis kaffen filtreres frem for andre bryggemetoder.
– Vores undersøgelse leverer et stærkt og overbevisende bevis på en forbindelse mellem kaffebrygningsmetoder, hjerteanfald og levetid, sigerprofessor Dag S. Thelle fra universitetet i Göteborg til The European Journal of Preventive Cardiology.
Årsagen er, at ufiltreret kaffe indeholder stoffer, der øger kolesterolet i blodet. Ved at bruge et filter, fjernes disse og gør hjerteanfald og for tidlig død mindre sandsynlige.
Den kæmpemæssige undersøgelse løb mellem 1985 og 2003 og talte mere end 500.000 forsøgspersoner. Nu er de mange data altså ved at blive offentliggjort.
Og forskningen antyder også, at der kan være sundhedsmæssig værdi i at drikke kaffe frem for ikke at gøre det. Dem, der drak mellem 1 og 4 kopper kaffe pr. dag viste laveste dødelighed af alle – selv dem, der ikke drikker kaffe.
– Opdagelsen af, at de, der drikker den filtrerede klarede sig lidt bedre end dem, der overhovedet ikke drikker kaffe, kan ikke forklares med variabler som alder, køn eller livsstilsvaner. Så vi tror, at denne observation er sand, siger Thelle.