I en hverdag, hvor morgenritualet for de fleste danskere indebærer en duftende kop kaffe, er det svært at forestille sig en dag, hvor denne opkvikkende fornøjelse er forbeholdt de få privilegerede. I 2040 kan kaffe, som vi kender det i dag, blive en luksus for de mest velhavende.
Men hvor stammer vores kaffe egentlig fra? Hvad truer den? Og hvordan kan vi sikre, at vi stadig kan nyde vores daglige kop kaffe, som hjælper med at dulme hovedpinen og lette de lange dage?
I Guatemala og Honduras, nogle af Mellemamerikas fattigste lande, produceres en del af den kaffe, vi drikker hver dag, men kaffen har også en afgørende rolle for befolkningen i de to lande, der er økonomisk afhængige af, at vi brygger den hver morgen.
For et år siden investerede Anna Rise via sin arbejdsgiver Nestlé i kaffeplantager i de to lande. Investeringerne har omfattet teknisk udstyr og uddannelse inden for regenerativt landbrug til de lokale kaffebønder.
Sammen med skuespiller Brian Lykke og et dedikeret team af kaffeentusiaster, har Anna taget rejsen til disse regioner for at se nærmere på kaffeproduktionen og de udfordringer, den bringer med sig.
Over flere dage besøgte gruppen kaffeproducenter i de to lande og mødte kaffebønderne for at forstå de vilkår, de arbejder under.
- Klimaforandringerne udfordrer kaffehøsten i den grad, derfor sætter vi ind og accelererer vores indsats for omlægning til regenerativ kaffedyrkning. Den største udfordring kaffe fra Mellemamerika står overfor er migration af unge mennesker til USA; de ser ikke en fremtid indenfor kaffedyrkning, bl.a. på grund af de store klimaudfordringer. Vi skal sikre kaffen og kaffebøndernes fremtid ved at investere i uddannelse og teknisk udstyr til kaffebønderne, så de kan få endnu mere ud af deres høst og derved skabe en mere økonomisk og bæredygtig fremtid, siger Anna Rise.
I Guatemala besøgte de et ‘quality and control center’, hvor ansatte vurderer kaffens kvalitet ved at udføre daglige smagstest. Denne proces omfatter typisk at dufte til kaffen, tilsætte en smule vand og smage på den ved at slurpe. Her bliver flere dage brugt på at sikre, at kaffens kvalitet opfylder de ønskede smagsstandarder for forbrugerne.
Bier hjælper kaffebønderne
Kaffebønderne i de to fattige lande står ofte overfor økonomiske udfordringer, og derfor er det afgørende for dem at finde alternative indtægtskilder.
En del af investeringen involverer derfor at giver bønderne uddannelse, træning og teknisk udstyr til at oprette store bistader.
50 kaffebønder oplever en øget kaffehøst og kan sælge honning som en ekstra indtægtskilde.
Resultaterne er ret bemærkelsesværdige med en imponerende stigning på 15% i udbyttet af kaffebønner på kun et år. Det skaber incitament for kaffebønderne til at deltage i den regenerative omstilling, der i sidste ende skal redde kaffeproduktionen.
Kaffens fremtid
* I en tid, hvor kaffe følger os i vores daglige rutiner, uanset om det er på kaffedates, i møder på arbejdet eller som en hyggestund derhjemme, er det vigtigt at forstå, hvor vores kaffe kommer fra og de udfordringer, vi står overfor.
* Investeringer i kaffeplantager og støtte til kaffebønder i Mellemamerika, især i lande som Honduras og Guatemala, spiller en afgørende rolle i at gøre vores daglige kop mere bæredygtig og retfærdig - og sikre, at vi også i fremtiden kan nyde kaffen.
* Anna og Nestlé samarbejder med organisationer som Rainforest Alliance for at sikre, at alt kaffe er ansvarligt dyrket inden 2025, enten gennem certificering eller tredjepartsvalidering.
* De forbedringer, der finder sted i kaffeindustrien, har direkte indflydelse på den kaffe, vi nyder her i Danmark.
* Selvom fokus på bæredygtighed i kaffeproduktionen kun er intensiveret for omkring halvandet år siden, har det allerede haft en positiv virkning. Dette er afgørende, da klimaforandringerne gør det stadig mere udfordrende at dyrke kaffe.