Administration 

Johnny Larsen: Kære Mette Frederiksen

Debat
Mette Frederiksen på kanten af en sofa i sit kontor
(Foto: Scanpix)

"Siden du blev statsminister for tre år siden, har du fastholdt en diktatorisk, alvidende stil. Sådan tror jeg, at du altid har været: Skråsikker og uden forståelse for andre meninger, end dem du selv har..."

Min morfar blev født i Thy. Ikke langt fra Danmarks første brugsforening. Hans liv var et arbejdsomt liv på et andelsmejeri uden for Lemvig. Han fordelte sine indkøb mellem de to købmænd, den ene lige over for mejeriet, og den anden tættere på hjemmet i Nørlem.

Han var socialdemokrat til sidste vejrtrækning, og jeg er sikker på, at hvis vi havde mulighed for at tale sammen i dag, ville han give mig ret på mange punkter, men samtidig fastholde, at der ikke er noget socialt ansvarligt alternativ til andelsbevægelsen og Socialdemokratiet. ”Jeg stemmer socialdemokratisk til det sidste”, sagde han ofte under vores samtaler.

Morfar blev begravet, mens du stadig gik i skole. Han døde, inden efterlønnen blev afskaffet. Han var her ikke, da boliglånene blev “liberaliseret”, han var væk, da andelslejligheder røg ud af den sociale kontekst og lukt ind i kapitalismen gab. Han var her ikke mere, da syge og handicappede blev udsat for umenneskelige lidelser – ikke mindst af dig, som beskæftigelsesminister, og han var her ikke, da du gjorde det endnu værre for syge og nedslidte. Det trøster mig lidt. For han ville ikke kunne holde det ud.

Skråsikker stil

Siden du blev statsminister for tre år siden, har du fastholdt en diktatorisk, alvidende stil.  Sådan tror jeg, at du altid har været: Skråsikker og uden forståelse for andre meninger, end dem du selv har. Magten er det vigtigste for dig. Du kunne have været minister og medlem af et hvilket som helst andet parti, uden man ville mærke forskel i dine holdninger, ledelsesstil og lovgivning.

Du er en af mange, der har nydt godt af velfærd og fri adgang til uddannelse, noget ikke mindst min morfar var med til at gøre muligt. Desværre har det forhindret dig i at opleve den verden, du nu burde være administrator for, men som du på sin vis er blevet en enerådende magtfaktor i. En magt du misbruger på det skammeligste til at kæmpe mod det massive mindretal, du også er minister for. Deres meninger og ønsker tæller ikke.

Som den slags politiker du har været det hele tiden, arbejdede du på komme til fadet, og derfor indledte du dit magttogt smilende og nøgen med pjusket hår. En gæv nordjysk pige, frisk fra skolen, og med masser af tidens holdninger til køn og velfærd.

Smerten sidder der stadig

Siden da er det kun gået fremad og opad. Desværre ikke for Danmark, men helt sikkert for dig. Du forstod at navigere uden om de farer, der kunne have gjort din sejlads til et sidestykke til Hans Hedtoft, og du ofrer enhver, der kan risikere at få pilen til at pege på dig.

Uden mindste tøven satte du dig for som beskæftigelsesminister at mistænkeliggøre syge og jagte andre svage i samfundet. Den indsats gjorde de sidste år til et helvede for en ung mand, der for nylig døde af leukæmi, og jeg er sikker på, at det stadig plager alle, der elskede ham.

Smerten sidder stadig i enken og hendes børn, da en mand i et desperat skrig om hjælp, satte ild til sig selv i Brøndby. Du gav nemlig inkompetente, papirnussende kommunalt ansatte noksagter til kejsere og kejserinder over borgerne, der ikke alene måtte kæmpe med sygdom eller permanente lidelser, men også mod din lovgivning og dine intentioner.

I den forbindelse blev jeg indbudt til en kop kaffe i dit hjørnekontor, og bagefter fremstod vi i denne avis som enige. Det var vi ikke. Vi var i hver vores verden, og så meget forskelligt på den. Du kiggede ud gennem de øjne, som ikke har set andet end Christiansborgs indre vægge og nogle få skolestuer i København og Ålborg. 

Traumatiseret liv

Jeg betragtede dig med den livserfaring, jeg har gjort mig, i en verden, der var knap så beskyttet som din. Mødet var mest af alt et forsøg på at lukke munden på mig og knække min blyant. Du havde stillet mig i udsigt, at syge naturligvis skulle have sygedagpenge, til de var raske, og mens vi sad der og slubrede kaffe og forsøgte at få en samtale, blev dit seneste tiltag annonceret: Nedskæring til det halve af den tid, man kan få sygedagpenge. Mødet var en succes, for efter det var den dengang socialdemokratisk ejede avis ikke indstillet på at lade mig kritisere dig.

Nu sidder du som statsminister, og du har foretaget dannelsesrejser ude i samfundet, hvor du har grædt foran en minkfarm og set alvorlig ud i Kiev, men du har vigtigst af alt gjort alt det modsatte af det, du lovede og stillede i udsigt. Det synes faktisk at være din metodik: Lov ét og gør det modsatte.

Børnenes Statsminister kaldte du dig kækt, og det skulle fejres med mulighed for at tvangsfjerne endnu flere børn og helst inden jordemoderen, når at lægge dem til moderens bryst. Du vil have flere tvungne bortadoptioner, fordi det gør hele den usmagelige holdning billigere, og du tilsidesætter viden om, hvad tvangsfjernelser betyder for de børn, der bliver smidt på gaden, når de fylder 18 og er uden familie eller rødder.

Du fastholder, som chefen, dine ministres forkvaklede forsøg på at fastholde det massive overgreb, der skete mod børn da folkeskolereformen svigtede alle børn med særlige behov… lige fra de højt begavede til de hjælptrængende. Specialklasserne forsvandt, og du gennede de hårdest ramte hen i private foretagender, der for voldsomme beløb parkerer børn i ”særtilbud”. Privatskoler som du kæmper mod uden det forhindrede dig i at lade dine egne gå i en. Som børnenes minister har du aktivt været forkæmper for lemlæstelse af drenges kønsorgan i en spæd alder – hvis forældrene ellers synes, at det er hyggeligt.

For at fastholde alle disse børn i et evigt ulykkeligt og traumatiseret liv, lader du hånt om viden og ekspertise, og indkalder ”hjælp” fra en forening med meget få medlemmer, som mener at børn med diagnoser er søløver i cirkus og derfor skal dresseres derefter. Igen lader du hånt om fagfolks erfaringer og viden, og finder selv på noget, der kan gøre det billigere, mens du har stukket støvsugerslangen ned i kassen for at hente krigslegetøj og minkerstatning.

Isoleret Christiansborg

Pladsen her er for kort til at gå i dybden med alle de svigt og overgreb du står som ansvarlig for, men pointen er at gøre opmærksom på, at hvis man vil have en demokratisk nation, hvor viden er nøglen til lærdom og empati og respekt for modstanderne en forudsætning for et driftssikkert samfund, så skal man nok stemme på en måde, der giver dig mulighed for at blive marketingschef for Arla eller moderator på Facebook.

Sådan kommer det ikke til at gå. Du får lov at fortsætte, det er jeg sikker på, og som Christiansborg er isoleret fra borgerne af store kampesten, således har du isoleret dig fra landet gennem ministre og partisoldater, for hvem magt er vigtigere end noget som helst andet, fordi min morfar var ikke den eneste der var loyal over for et parti, hvis seneste 50 år kun er skam på skam, hvilket du har gjort værre end nogen turde frygte.

Portræt af Johnny Larsen
Johnny Larsen er enlig far til et omkringfarende stortalent på cykel. Foto: Privat

Kartoffel-smat på Storebæltsbroen
Krimi

Så farlige er de

smattede kartofler

Kø og oprydning efter kartoflerne på Storebæltsbroen.
Krimi

Kartoffel-kaos

på motorvejen:

57-årig fængslet

To kampfly fotograferet i luften over marker
Nyheder

F-16-kampfly sendt

i luften over Jylland

Nærbillede af Vicki Berlin med kort lyst hår
Kendte

Efter pludselig

sygemelding:

Vicki Berlin er tilbage

Ampuller med slankelægemidlet
Nyheder

Advarer mod

kopiversioner af

slankemidler

Retten i Glostrup udefra
Krimi

Kidnappet: Offer

nægter kendskab

tiltalte

En ejendomsmægler klister et skilt med solgt på et til salg skilt
Nyheder

Salget eksploderer

i hovedstaden

Balloner i regnbue farver og en person med en regnbue paraply
Nyheder

Aflyser børne-pride

efter trusler

En kvinde skriger og bliver holdt for munden
Krimi

Direktør får otte

års fængsel for

voldtægt af ansatte

portræt af mand
Underholdning

Qvortrup får job

som tv-vært

afsveden kornmark
Nyheder

DMI:

Risiko for tørke

portræt af mand
Film og TV

Onkel Reje er frisk igen

par - mand og kvinde
Kendte

Klaus Riskær:
Er igen single

portræt af mand
Nyheder

Troels Lund:
Afviser i våbensag

portræt af tre mænd
Kendte

Aflyser: Ramt af blodprop

portræt af kvinde
Kongelige

Prinsesse Isabella:
Går i fars fodspor

elbil
Nyheder

Det buldrer derudaf

trafik i kø
Nyheder

Kør forsigtigt:
Kartofler på vejen

portræt af mand
Kendte

Christopher: Måtte lave aftale med konen

portræt af mand
Nyheder

Afviser Ellemanns påstand 

cigaretter
Nyheder

Mange flere advarsler

port til børnehjem
Nyheder

60 børn døde af sult 

Storebæltsbroen
Nyheder

Bagere laver 500 kilo tung brunsviger

Mike Pence
Nyheder

Mike Pence udfordrer Trump

hval i vandet
Dyreliv

Russisk ”spionhval” spottet i Sverige

Færge
Nyheder

Pris på færgebilletter stiger markant

Personer på tropestrand
Krimi

Dansk kvinde er anholdt for at overtræde pornografilov på Bali

chokolade mandler
Mad og drikke

Trækkes tilbage:

Finder insekter

i chokolade

Papirer med spørgsmål
Nyheder

Test dig selv:

Kan du klare

indfødsretsprøven?

Prinseparret Gustav og Carina
Kongelige

Jubel i kongehuset:

Prins er blevet far

Mette Frederiksen, Søren Espersen og Susie Jensen i Folketingssalen
Nyheder

Mette Frederiksen afviser på ny Nato-rygter

Lottokupon
Helt vildt

Nybagt millionær:

Nu skal konen ud at

flyve – for første gang

Underholdning

Annette Heick jubler:

Mit favoritjob

parasit set i mikroskop
Sundhed

Sjælden parasit opdaget

i Danmark 

mælk på hylde
Nyheder

Billigere mælk på vej 

retten i viborg
Krimi

Fem års fængsel

for vanvidskørsel:

16-årig døde

bygning med skilt der siger lauritz.com
Nyheder

Fraråder handel med

kendt auktionshus

gasanlæg på ø
Nyheder

Lækage: Norsk gasanlæg evakueret

politi til stede på vej
Krimi

Alvorlig ulykke: 23-årig

cyklist ramt af lastbil

mand poserer
Krimi

Drabschefen blev

frifundet

bill gates smiler
Kendte

Bill Gates: Vild

med Sidse Babett 

terrasse med udsigt over vandet
Helt vildt

Vild luksus: Her er landets dyreste lejlighed 

mand kigger over solbrillerne
Kendte

Al Pacino:

Far som 83-årig

fly letter i kastrup lufthavn
Rejser

Her er verdens bedste

flyselskaber

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Statsministerens tale

blev skrevet af chatrobot 

mand står på scene
Nyheder

DeSantis: USA går i

den gale retning

folk ser på fjernsyn på banegård
Nyheder

Satellit styrter i havet:

Udløser evakueringer

et burger-meal
Sundhed

Ny forskning:
Du kan se dig mæt

et maleri af simon spies
Nyheder

Afstemning: Skal Simon Spies-maleri males over?

en vandpyt
Livsstil

Huset i juni: Forbered dig på de store sommerskyl

en gammel flot bygning med stråtag
Nyheder

Unik historisk
ejendom sat til salg

en tømrer i arbejde
Nyheder

Gammel virksomhed

konkurs med

million-regning

malerier på en mur
Nyheder

Farvel til
Simon Spies-maleri

politi og beredskab på stedet
Krimi

Harmonikasammenstød midt i myldretiden

billede af politibil
Krimi

Teenager får over fem års fængsel for overgreb

en bunke farvestrålende puff bars
Nyheder

28.000 puff bars beslaglagt

en velklædt mand
Kendte

Grev Nikolai og kæresten flytter udenlands

murmaleri af simon spies
Nyheder

Nu afgøres det: Skal

Spies-maleri bevares

preben kristensen kigger
Kendte

Før premiere:

Preben Kristensen ramt

af hjernerystelse 

mand på scene
Kendte

Grand Prix-stjerne

er blevet far 

både i havn
Sport

Se billederne: Kæmpe

kapsejlads slår lejr i Aarhus

søren pape
Nyheder

Pape til partifælle:

Træk dig 

lottokuponer på bord
Nyheder

Masser af uafhentede

præmier: Tjek din

Lotto-kupon 

en retsbygning
Krimi

Her er dommen:

Skød og dræbte ekskone

foran børnene 

Nyheder

Vil bruge 143 milliarder

på forsvar

elbil lades op
Biler

8 gode råd til køb af

brugt elbil 

soldat i junglen
Nyheder

Fire børn i live efter

flystyrt i jungle

båd på vandet
Nyheder

Fire turister omkommet

i Italien 

beskadiget bygning
Nyheder

Droneangreb på Moskva

kanal med grønt vand
Nyheder

Grønt vand i Venedig:

Mysteriet er løst

soldater og civil slås
Nyheder

25 soldater fra NATO-styrke er såret i Kosovo

Fodboldspillere jubler på banen
Sport

FAKTA: De seneste ti års danske mestre i fodbold

Fodboldspillere jubler på banen
Sport

Brøndby prygler FCN - FCK vinder guld

en lækker kvinde i undertøj på en seng.
Sport

Camila Giorgi: Tennisstjerne og sexet model

en broche med diamanter
Helt vildt

Smykker til en formue blev afsløret på antik-show

Nyheder

Enhedslistens kovending: Ja til Nato

Fodboldspillere jubler på banen
Sport

FAKTA: Gyser venter i Superligaens nedrykningsspil

en nedringet kvinde og en mand
Kendte

Signerede nøgenfotos af Madonna kan blive dine

en hund i en bil
Dyreliv

Hund i varm bil:
Så hurtigt
stiger temperaturen

Nyheder

Kronprinsparrets børn i mål: Snupper også en ti-kilometer senere