- Fire måneders barsel med fuld løn? Det får jeg da ikke?
Sådan reagerede 38-årige Jørgen Pedersen, da han hørte TDC-direktør Kathrine Stampe Andersen fortælle i en tv-udsendelse, at de mandlige ansatte i TDC får tilbudt fire måneders barsel med fuld løn.
Jørgen Pedersen, der blev far for fire måneder siden, har nemlig kun ret til 12 ugers barsel med løn, selvom han har været ansat i TDC gennem otte år.
Kun for akademikerne
Han arbejder som faglært driftstekniker, og er - ligesom godt 3800 andre TDC-ansatte - medlem af fagforbundet Dansk Metal.
Og selvom han også kunne tænke sig 16 ugers barsel sammen med sin lille søn, så er det et tilbud, der er forbeholdt de højtuddannede TDC-ansatte - akademikerne.
Hos fagforbundet Djøf bekræfter man, at de mandlige akademikere i TDC i alt får 16 ugers betalt barsel.
Men teknikerne, lagermedarbejderne og de butiksansatte i TDC, der hører under Dansk Metal, får kun tilbudt i alt 12 ugers betalt barsel.
- Det er forskelsbehandling. De fire måneder burde da gælde for alle. Og især, når de går ud og fortæller det i fjernsynet, siger Jørgen Pedersen.
Skævt
Han er klar over, at de forskellige faggrupper i TDC følger forskellige overenskomster. Og han er egentlig ligeglad med, om akademikerne i TDC får en anden løn og har andre rettigheder i deres overenskomst.
Alligevel overraskede det ham, at der ikke var ens barselsrettigheder for fædrene.
- Jeg følger jo bare de rettigheder, jeg nu engang har. Men jeg synes, det er forkert, at vi får mindre tid med vores børn. Det er skævt, siger Jørgen Pedersen.
Han tilføjer dog, at han er enormt glad for de 12 uger med løn, som han trods alt har. For det at kunne være der for hans lille søn og kone den første tid efter fødslen er vigtigt for ham.
Tid med den lille betyder meget
- Selvom jeg ikke kan amme, så skifter jeg ble, går tur med barnevognen og alt sådan noget. Og så betyder det meget for mig, at jeg kan følge med i min søns udvikling her i starten, hvor der bare sker så meget, siger Jørgen Pedersen.
De fleste af hans kollegaer i kontrolcentralen har voksne børn. Og de giver fuld opbakning til, at han har valgt at gå fra på barsel i alle 12 uger.
- Jeg tror, de er lidt misundelige på, at jeg får mulighed for at være sammen med min søn og følge med i udviklingen, når han er lille. Det gik de selv glip af, fordi det ikke var så normalt dengang, lyder det fra Jørgen Pedersen.
Akademiker-far tager mere barsel
At en faglært som Jørgen Pedersen har ringere barselsrettigheder end akademiker-kollegaerne, kan måske forklare den forskel, der er i fædres barsel, fordelt på fagrupper.
En undersøgelse fra hovedorganisationen LO viste tidligere på året, at akademiker-mænd tager dobbelt på meget barsel som mænd i håndværks- og industrifagene. Helt præcist tager akademiker-faren i gennemsnit 46 dages barselsorlov, mens den faglærte eller ufaglærte fag i gennemsnit tager 24 dage.
Det er en skævvridning, som fagbevægelsen mener, der skal laves om på, blandt andet ved at sikre flere barselsrettigheder til mænd.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.