Administration 

Janteloven og Fredie-Pedersen - et umage dansepar

Generated by IJG JPEG LibraryGenerated by IJG JPEG Library

Igen i den forgangne uge gjorde dansedynastiet Fredie-Pedersen sig bemærket. Nyhedsavisen kigger på farmand Mickeys største bedrifter, der på én gang har gjort den højtråbende Hawaii-skjorte fra Amager til hade-objekt og mediedarling.

Hvis hvilken-som-helst omtale er bedre end ingen omtale, så swinger det unægteligt for dansefamilien Fredie-Pedersen. Der valser sjældent en uge forbi, uden lillebror Sonny, storesøster Gigi, mor Søs og far Mickey poserer i en form for spotlys. Også det, der skærer i øjnene.

I den forgangne uge stjal Fredie-Pedersen igen overskrifterne, da den spraglede patriark på sit afkoms vegne krævede 12 millioner kroner i erstatning af Fredericia Teater. Årsag: Gigi og Sonny var ikke garanteret en plads på scenen hver aften i forestillingen ’High School Musical’, og så brød Mickey Fredie-Pedersen løs.

Først fik farmand ifølge egne udsagn sine to børn til at brokke sig, og da søskendeparret derefter blev bortvist af teaterledelsen, sendte den 56-årige danselærer og manager en bandbulle af sted mod Fredericia Teaters nyslåede direktør. I en pressemeddelelse sendt direkte til Ritzaus Bureau forstod man, at problemet ikke handlede om søskendeparrets vokale begrænsninger, men tværtimod en »inkompetent og amatøragtig« ledelse.

Det endte med et forlig, teatret trak kritikken af søskendeparret tilbage, og Sonny og Gigi fik deres løn. Derimod gik de glip af muligheden for at donere de 12 millioner, som striden ifølge Mickey Fredie-Pedersen skulle have kostet familiens mærkevareværdi, til ’velgørende formål’.

Måske kommer der andre chancer. Det var i hvert fald ikke første gang, familiefaderen steppede uortodokst gennem medielandskabet med opbakning fra sin familie.

Sådan har det faktisk været siden de tidlige 1980’ere, da blikfangene Gigi og Sonny knap var født. Og enten kan danskerne godt lide den iøjnefaldende familie, eller også elsker de i det mindste at hade den.

Selvom klanen ofte får tæsk i håne-afstemninger på internetnettet, så trak de således pæne seertal, da TV 2 fulgte firkløveret i en dokusoap for et par år siden. På samme måde havde ’High School Musical’ præsteret et forsalg på 40.000 billetter med Gigis og Sonnys navne på plakaten.

Bruncreme eller beton

Medierne opdagede for alvor Mickey Fredie-Pedersen, da Mickey Fredie-Pedersen opdagede breakdancen. 1984’s helt store modedille med at snurre rundt på hovedet og bevæge sig som en robot var dårligt blevet en landeplage endnu, da han arrangerede et danmarksmesterskab. Pioneren Per Pedersen endte med at sejre, men sødmen varede kortere end smagen i et Hubba-Bubba-tyggegummi. Nøjagtig seks dage senere mistede han nemlig titlen igen.

Mickey Fredie-Pedersen fiksede lynhurtigt en ’DM Revanche’. Med folk som sladderkongen Mugge og skuespilleren Sonja Oppenhagen i juryen var omtalen atter sikret. Til gengæld var det begrænset, hvor meget gadedans-ekspertise juryen rummede, og den dag i dag mener hiphopmiljøets gamle garde stadig, at den barmavede vinderduo fra Solrød Strand havde mere at gøre med bruncreme og bonede gulve end ghettobetonen, som breakdancen stammede fra.

Læserstorm mod Mickey

Det var dog intet mod den vrede, som ramte familieoverhovedet i dagene, der omringede nytåret 1998/99. Sidst i december viste DR miniserien ’Ingen slinger i valsen’. De to afsnit skildrede hverdagen for de påståede verdensmestre i børnedans, 11-årige Jeanne og Sonny. Det var Mickey Fredie-Pedersen – Sonnys far – der stod for træningen af det klejne par. Det var også ham, der omtalte dem som »verdensmestre«, selvom den titel ikke fandtes dengang.

Undervejs i de to timers føljeton oplevede man træneren skælde og smælde, ligesom han gjorde børnene det klart, at de skulle hade deres konkurrenter fra den store vide verden. Konkurrenterne hadede jo også dem:

»Måske har de et billede af jer hængende på væggen. Ikke til pynt, men til at kaste pile efter,« opildnede han.

’Ingen slinger i valsen’ vakte furore rundt omkring i fjernsynsstuerne. På avisernes debatredaktioner rejste sig en læserstorm, og pædagogiske fagfolk som formand John Halse fra foreningen Børns Vilkår krævede forbud mod børneidræt på eliteniveau.

Mickey Fredie-Pedersen gad end ikke at klynke over måden, som DR havde valgt at klippe dokumentaren sammen på. I stedet fik janteloven et jag over boven:

»I Danmark er det ikke særlig vellidt at være individualist, hverken som barn eller voksen. Jeg synes, at det er noget svineri,« lød genmælet i Berlingske.

Og selvom de fleste læserbreve protesterede over danselærerens facon, modtog han store støtteerklæringer. Blandt andet fra elitesportsorganisationen Team Danmark.

Den dag i dag fortryder Mickey Fredie-Pedersen da heller ingenting.

»Historien har jo vist, at kritikerne tog fejl. Sonny og Gigi har vundet flere mesterskaber end nogle andre danske dansere,« pointerer familiefaderen.

Lex Mickey

Familiefaderen frygter i det hele taget ikke alternative metoder. Heller ikke når det gælder bestræbelserne på at gøre sine børn til popstjerner. Noget, som ungdomsmusikprogrammet ’Boogie’ på DR1 mener at kunne tale med om.

Vi skal tilbage til en lørdag eftermiddag i efteråret 2005, da studieværten Nanna Schultz Christensen vanen tro tæller ned for den ugentlige seerhitliste. En lille overraskelse er det, at Gigi og Sonny Fredie-Pedersens popprojekt, Brother+Sister, nu ligger i top-5 med sangen ’I Wish’. Da værten har vist musikvideoen, gør hun noget usædvanligt. Hun kigger lige lukt i kameraet og taler direkte til nogen derude. Hun forklarer, at DR-medarbejderne kan se, at der er blevet snydt med stemmerne. En lang række næsten enslydende brugerprofiler er blevet oprettet på én gang fra samme domæne, og de stemmer alle på Brother+Sister.

»Næste gang går den ikke,« advarer Nanna Schultz Christensen.

Hun husker stadig sagen:

»Det var meget gennemskueligt, og jeg havde jo i forvejen hørt historien om, at Sonnys og Gigis far havde været ude og opkøbe deres plader for at få dem frem på hitlisten.«

Mickey Fredie-Pedersen nægter omvendt ethvert kendskab til stemmefuskeriet:

»Jeg er jo slet ikke i Boogies målgruppe,« som han siger.

Mere sikkert er det, at Mickey Fredie-Pedersen i samme periode storshoppede i de københavnske pladebutikker. Op mod 500 album bar han ifølge skriverier i B.T. og Ekstra Bladet væk. Dermed sprang Brother+Sister helt op på den officielle salgslistes 2. plads, og pladebranchens bosser kaldte til krisemøde for at undgå gentagelser af ’Lex Mickey’, som sagen internt blev døbt.

Søskendeparrets far og manager mener ikke, at han rev tilnærmelsesvis så mange eksemplarer ned fra hylderne, og han ser ikke noget odiøst i at skabe en falsk interesse for Sonny og Gigis musik.

Musikken skulle i øvrigt sælges til fans på Brother+Sisters sommerturné, pointerer han.

Så sådan er det. Flere kilder i pladebranchen fremhæver desuden, at superdanserne Sonny og Gigi ikke virker spolerede, selvom de da er et kapitel for sig selv. Desuden når de vidt omkring med nogle stemmer, der indiskutabelt er hørt bedre. Den bedrift kan de takke deres fædrene ophav for. Og det gør han da til dels også selv:

»Som manager har jeg da kunnet styre dem gennem farligt farvand. Det vil jeg gerne tage æren for. Jeg er filtret, som skræmmer de værste plattenslagere væk.«

faktaboks

Består af Mickey (56 år), Søs (47), Gigi (25) og Sonny (21)

Bosat på Amager ved København

Fredie-Pedersens Dansestudie blev stiftet tilbage i 1935 af Mickeys far, frihedskæmperen Fredie Pedersen

Gigi og Sonny har tilsammen 28 danske mesterskaber i sportsdans. I år 2005 vandt de deres første mesterskab for professionelle

Som Brother+Sister har søskendeparret udgivet to album, i 2002 og 2005

Familien opererer med en række hjemmeside-adresser, heriblandt: dans.dk, fredie-pedersen.dk og Sonnys hjemmeside, dansekongen.dk

En masse cheerleader-piger i blåt
Helt vildt

Pige med Downs syndrom skåret ud af klassebilledet

En cykel på en kofanger
Krimi

Bilist kører cyklister ned på åben gade

En dame med en schæferhund i Washington
Nyheder

Præsidentens schæferhund er død

en ambulance
Krimi

21-årig mand mister livet efter påkørsel i København

billede af Marianne Jelved
Kendte

Marianne Jelved gjorde noget hun aldrig havde gjort - og besvimede

billede af et blåt EU-sygesikringskort
Rejser

Er dit blå EU-sygesikringskort udløbet?

redningshelikopter ses i luften
Krimi

Far omkommet - ville redde datter i gummibåd

billede af mads langer
Kendte

Mads Langer
er blevet far

martin henriksen ses bag Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

DF-formand lægger afstand til partifælles islamtweet

demonstrerende sygeplejersker
Nyheder

Her dropper sygeplejerskerne strejken

Mand i hospitalsseng
Corona

Var indlagt 14

måneder med corona:

Nu er han død

billede af en sundhedsperson
Corona

Her er lørdagens

danske corona-tal

børn leger på græs
Livsstil

Sådan får du dine børn

til at lege sammen
- trods aldersforskel

Demonstrerende sygeplejersker
Nyheder

Dagens spørgsmål: Er det ok, at sygeplejerskerne strejker?

Portræt Thue Ersted Rasmussen
Underholdning

Dansker bliver superskurk

i Hollywood:

Jeg gik helt amok

Redningsmandskab hejses ned i en kran
Nyheder

Skole kollapser:

To dræbt 

Christian Eriksen på banen
Nyheder

Overlæge: Eriksen kan

komme tilbage på banen

portræt af mellemøstlig mand
Krimi

Efterlyst: Kørte betjent

ned og stak af

Mand giver briefing
Nyheder

Parlamentsmedlem anklaget for overgreb

Pornhub og MindGeek logoer på mobiltelefoner
Nyheder

34 kvinder sagsøger Pornhub

Silas Holst
Kendte

Silas Holst: Ikke flere børn

Tesfaye
Nyheder

Regeringen: Dropper modtagecenter i Etiopien

Philine
Kendte

Bendtners eks: Smider tøjet i varmen

billede af den falske Mona Lisa
Nyheder

Mona Lisa-kopi: Solgt for over 20 millioner

Kreta
Nyheder

Nye åbninger: Kreta, Nice og Cannes

Eriksen
Nyheder

Udskrevet: Eriksen besøger landsholdet

fængsel
Krimi

I fængsel for hærværk på jødisk gravplads

kronprins
Nyheder

Kronprinsen om Eriksen: Nu smiler vi igen

mand kigger ind i kameraet
Krimi

Har fundet rester 
efter Maria 

vandrefalk
Nyheder

Efter 100 år: Vandrefalke yngler ved København

grill med flammer
Livsstil

Sådan undgår du

at grillfesten går op

i flammer

mette frederiksen får vaccine i skulderen
Nyheder

Milepæl: Halvdelen

af danskerne vaccineret

hospitalet i skejby set på afstand
Krimi

Et-årig pige mistede livet:

Dagplejer anholdt

fodboldspillere går på fodboldbane
Sundhed

Denne gruppe overlever

oftere et hjertestop

modelfoto af ulykkelig pige i seng
Krimi

15-årig pige narret

til sex af 60-årig stedfar

blåt badebassin
Sundhed

Undgå at badebassinet

bliver en bakteriesump

mand på motorcykel flyver gennem luften
Nyheder

Stuntmand dræbt

under rekordforsøg 

indgang til rigshospitalet
Krimi

Kvinde badede alene

og druknede

lyn på himmel
Nyheder

Hedebølgen slutter

med et brag

elg står og kigger
Krimi

Dreng på knallert dør

efter kollision med elg

solnedgang
Nyheder

NASA slår alarm

motionsløbere løber i fælledparken i københavn
Sundhed

Kæmpe events

vender tilbage

Nyheder

Sygeplejersker: Strejke

er den eneste vej

billede af ibi støving
Kendte

Psykolog til Ibi Støving: Du går rundt med en traumelagkage

parken før kampstart
Sport

Eriksen til holdkammeraterne: I er så seje

billede indgangen til en superbrugsen
Krimi

Seks kvinder anholdt: Begik 200 "usædvanligt udspekulerede" butikstyverier

frugter på et bord
Mad og drikke

Vigtigt at vide om meloner

billede af læge i kittel
Krimi

Falsk læge gav
coronaråd i over et år

Sport

Danmark taber til Belgien i Eriksen-hyldest

billede af grødboller
Mad og drikke

Advarsel: Boller fra Kohberg kan give allergisk reaktion

fly står på jorden
Nyheder

Her er den nye aftale: Lande farves grønne

billede af politibil
Krimi

61-årig mister livet i trafikulykke - hovedvej lukket

billede af højt skummende øl
Krimi

Tre sigtet for

ølsmugling

i millionklassen

To letpåklædte modeller på en catwalk
Sex og samliv

Victoria's Secret aflyser show efter sexistisk stormvejr

tæt pakket publikum
Nyheder

Fra 1. juli: 5000 stående festivalgæster

Søren Brostrøm snakker
Corona

Søren Brostrøm:

12-15-årige coronavaccineres

To modne kvinder i solen
Kendte

Sofie Gråbøl i hovedrolle i stort TV2-drama

En hesteskomagnet og et hangarskib
Helt vildt

Kraftig magnet kan løfte hangarskib

En mand giver tomlen op fra en sygeseng
Sport

Christian Eriksen får hjertestarter indopereret

En mandlig rød ryg
Sundhed

Dagens spørgsmål:

Passer du på i solen?

En lys og rummelig stue.
Livsstil

Mangler hyggen? Tre ting går ofte galt i din indretning

TikTokl-logo
Helt vildt

TikTok-ejer fik omsætning på 213 mia. 

To kvinder solbader på en strand
Sundhed

Solen steger:

Gode råd til at undgå solskoldning

En stor farvet fodboldspiller i rød trøje
Sport

Belgien vil stoppe spillet efter 10 minutter i aften

to små poser frø
Nyheder

21.000 mystiske pakker med frø skal destrueres

Nyheder

Det er forbudt at slå - forældre gør det alligevel

putin og Biden står overfor hinanden
Nyheder

Rusland-ekspert efter møde: Vi kunne ikke have håbet på mere

portræt morten østergaard
Nyheder

Morten Østergaard forlader Folketinget

Traktor på mark
Nyheder

Minister: Penge fra mulig svindel går nok tabt

Putin på pressemøde
Nyheder

Putin: Vi er enige med USA 

mine bag afspærring på kaj
Nyheder

Drama i dansk havn:

Finder mine fra krigen

til salg skilt
Nyheder

Boligejere skal have

ejendomsskat tilbage:

Her får de mest

politifolk fører mand væk
Krimi

Spanier dræbte og spiste sin mor

Rasmus Tantholdt og Natasja Crone
Kendte

Hurtig handel: Tantholdt sælger hjemmet med rabat

Målmand kaster sig efter bold
Sport

Rusland hjælper Danmark

folk kigger på sankthansbål
Nyheder

Sankthansbålet 
kan være i fare

myg sidder på arm
Sundhed

Sådan behandler du

dine myggestik

Nyheder

Lily Weiding er død

redningsmandskab arbejder efter ulykke
Krimi

Tesla brød i brand:

53-årig dræbt

i bilulykke

færge sejler fra havn
Nyheder

Succesen gentages:

Tag gratis med færgen