1960'ernes og 70'ernes rygevaner har gjort lungekræft til den mest udbredte kræftform - både blandt mænd og kvinder. Mere end 5.000 i Danmark får hvert år den alvorlige sygdom.
Men modsat tidligere er det blevet mindre dystert at få diagnosen, viser en opgørelse fra den nordiske kræftstatistikdatabase Nordcan.
Flere patienter er i live et år efter, at lægerne stillede diagnosen.
Mens 43 procent af mænd i perioden 2011-2015 levede et år efter, så steg andelen til 52 procent i årene 2016-2020.
Endnu bedre ser det ud for kvinderne, som er gået fra en et-års overlevelse på 52 procent til 60 procent.
Højeste procent overlevelse
Dermed har danske kvinder den højeste et-års overlevelse i Norden, mens mændene er kommet på niveau med Norge og Sverige.
Det glæder direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.
- Vi har haft svært ved at behandle lungekræft, og derfor er resultaterne meget positive. Vi er på rette vej.
Den positive udvikling har flere forklaringer, siger Torben Riis Rasmussen, der er overlæge på lungemedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.
- Især har det betydning, at flere tilfælde opdages i et tidligt stadie, hvor der er større chance for at kurere sygdommen, siger han. I dag får omkring hver tredje lungekræftpatient en helbredende behandling.
- Samtidig med at flere kureres, er der for dem, som ikke kan helbredes, kommet nye behandlinger, der gør det muligt at holde kræften nede i længere tid, siger Torben Riis Rasmussen, der er formand Dansk Lungecancer gruppe.
Midaldrende storrygere bør skannes
Charlotte Brodersen fra Karby på Mors er blandt de patienter, som fik hurtig behandling.
Efter at have røget i 40 år besluttede hun i sommer at få hjælp til at stoppe. I den anledning gjorde hun sin læge opmærksom på, at hun hostede og havde åndenød.
Kort efter afslørede røntgenbilleder og en skanning en kræftknude i den ene lunge.
Kombinationen af kemo og stråler har gennem efteråret halveret knuden.
Endnu kan hun ikke betragte sig selv som helbredt. Men kræften blev opdaget så tidligt, at den ikke havde nået at sprede sig til andre organer, og det gør hende optimistisk.
- Der kan stadig være aktive kræftceller, men hvis knuden fortsætter med at blive mindre, så ser det godt ud, siger hun.
I Lungeforeningen peger formand Torben Mogensen på, at der burde gøres endnu mere for at opdage lungekræft i tide og dermed sikre, at flere overlever.
Især er det vigtigt, at midaldrende storrygere jævnligt får en skanning, der kan vise, om de har sygdommen, sådan som også Kræftens Bekæmpelse og flere lægelige selskaber har foreslået.
Så opdages kræften - også hos patienter, som endnu ingen symptomer har.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.