Henrettelsen af Saddam Hussein var blot en blandt mange i Irak.
På ganske kort tid har det nye irakiske styre bragt landet op i en uhyggelig top fire over antallet af henrettelser. Mindst 270 mennesker er blevet dømt til døden siden midten af 2004, og flere end 100 er allerede blevet hængt, fastslår Amnesty International i en ny rapport.
Det giver Irak den lidet ærefulde post som det land i verden, der henretter fjerdeflest. Kun overgået af Kina, Iran og Pakistan.
»Tiden er blevet skruet tilbage i Irak, og vi ser igen, at et stort antal mennesker bliver dømt til døden og i hast henrettet efter uretfærdige retssager,« siger direktøren for Amnesty International i Storbritannien, Kate Allen, til BBC.
Dødsstraffen blev afskaffet, da den amerikansk-ledede invasion af Irak begyndte i marts 2003. Men året efter genoptog den midlertidige irakiske regering den hårde straf. Dengang lød argumentet, at det var nødvendigt med barske metoder for at komme modstanden til livs. I 2004 blev dødstraffen ikke brugt, i 2005 led tre fanger døden ved hængning, og i 2006 eksploderede brugen af dødsstraf med 65 henrettelser. Deriblandt den tidligere diktator, Saddam Hussein.
»I stedet for at praktisere denne Saddam-agtige hævn- og blodtørst burde den irakiske regering gøre sit yderste for at respektere livet,« mener Amnesty-direktøren Kate Allen ifølge BBC.
Den irakiske regering afviser kritikken fra Amnesty International. Ifølge den fremtrædende dommer Jafar al-Musawi er dødsstraffen en væsentlig del af den irakiske forfatning. Han forsikrer, at alle henrettelser foregår efter lovens bogstav.