Det kan godt være, det er dejligt at lave børn i det fri en lun sommeraften. Men måske skal man hellere undfange ønskebarnet en kold vinteraften.
Et nyt amerikansk studium peger på, at det tidspunkt en kvinde bliver gravid på, kan have betydning for, hvor godt barnet klarer sig i skolen senere hen.
De sprøjtemidler, som vi dynger over vores haver og marker netop i sommermånederne, kan nemlig skade den tidlige hjerneudvikling hos fosteret, mener professor Poul Winchester fra Indiana School of Medicine i USA.
Han har undersøgt 1.667.391 elever fra 3. til 10. klasse og sammenlignet deres karakterer med det tidspunkt, de blev undfanget. Han fandt, at hos de elever, hvis mødre var blevet gravide i juni til august, var karaktergennemsnittet meget lavere.
»At vi anerkender, at de ting, vi putter ud i miljøet, har potentielt verdensomspændende epidemisk effekt på udfaldet af graviditeterne og muligvis på børns udvikling, er en meget vigtig iagttagelse, som forhåbentlig vil ændre den måde, vi mennesker passer på jorden«, siger professor James Lemons fra Indiana School of Medicine.
Ifølge Winchester er visse sprøjtemidler og gødning som nitrater skadelige for hjerneudviklingen, fordi de er hormonforstyrrende og kan påvirke fosterets og moderens hormonsystem og stofskifte.
Støtter dansk studie
Professor Tina Kold Jensen fra miljømedicin ved Syddansk Universitet er kritisk over for Winchesters konklusioner.
»Undersøgelsen har ingen oplysninger om, hvorvidt børnenes mødre overhovedet har været udsat for sprøjtemidler og i givet fald hvilke. Men der er ikke nogen tvivl om, at sprøjtemidler kan påvirke hjerneudviklingen, det kan man også se fra dyreforsøg,« siger hun.
Hun påpeger, at Winchesters studium støtter et grundigere studium, som professor Philippe Grandjean fra Syddansk Universitet har lavet med børn fra Ecuador. Han har fundet en sammenhæng mellem børnenes mentale evner og den mængde af sprøjtemiddel, som moderen er blevet udsat for under graviditeten.