Det haster med et opgør med det meningsløse bureaukrati, som finder sted i de kommunale jobcentre hver eneste dag.
Det slog formanden for Kommunernes Landsforening, Kalundborgs borgmester Martin Damm (V), fast på KLs topmøde i Aalborg torsdag.
- I dag bruger vores medarbejdere 45 minutter af hver time på at administrere reglerne. Her ved vi jo så med sikkerhed, at det trods alt ikke kan blive værre end 60 minutter i timen, lød det med slet skjult sarkasme fra KL-formanden, som tilføjede:
- Men det ville da være langt bedre, hvis man faktisk brugte tiden på at skaffe borgerne arbejde og virksomhederne arbejdskraft i stedet for at udfylde meningsløse skemaer.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har netop bebudet et omfattende opgør med, hvad han har kaldt 'en bureaukratisk jungle' i beskæftigelsesindsatsen. Der skal ryddes op i den enorme mængde skemaer, tjeklister, processer og kontrol, som sagsbehandlerne håndterer hver eneste dag. Kun en mindre del af deres arbejdtid bruger de på at vejlede og hjælpe de ledige.
Det vokser og vokser
På det kommunale topmøde gav KL-formanden sin støtte til opgøret mod den tidsrøvende administration.
- Da man startede med at snakke om at forenkle beskæftigelsesområdet, havde man i omegnen af 22.000 siders lovtekst. Nu er vi vist tættere på 30.000 sider. Det kunne selvfølgelig have været værre. Man kunne for eksempel være helt oppe på 40.000 sider, erklærede Martin Damm.
Han efterlyste samtidig 'en ny lov med en helt anden type regler, som har et klart og entydigt mål.'
- Der skal være fokus på, at borgerne får fodfæste på arbejdsmarkedet, understregede KL-formanden.
Socialrådgiver: Det er et alvorligt problem
Formanden for landets socialrådgivere, Majbrit Berlau, er enig med beskæftigelsesministeren og KL-formanden i, at der er brug for at få luget ud i bureaukratiet:
- Når man taler om, at det ikke kan blive værre end 60 minutters administration i timen, er det jo blevet noget, man kan gøre grin med, men vi står med et alvorligt problem, siger Majbrit Berlau.
Hun minder om, at Dansk Socialrådgiverforening igennem mange år har søgt at dokumentere den svulmende administration.
- I begyndelsen troede man ikke på os, men nu fornemmer jeg et anderledes budskab fra beskæftigelsesministeren: nemlig at den centrale styring er passé, og at det faglige råderum kan sættes fri i kommunerne, siger Majbrit Berlau.