Bip-bip. Kan du heller ikke holde fingrene fra smartphonen og bliver du utilpas, når den er uden for rækkevidde? Så er du ikke alene.
Over halvdelen af danskere over 18 år føler sig afhængige af deres smartphone. Og lige under 30 procent ønsker at bruge mindre tid med deres lommecomputer.
Det viser en ny undersøgelse gennemført af analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk.
Og den afhængighed, som danskerne føler, er ikke til at spøge med. Det mener Morten Fenger, der har forsket i afhængigheden af smartphones og er i gang med at skrive en bog om altid at være online.
- Hver gang man tager telefonen op af lommen aktiveres en belønningsmekanisme, der minder om den narkomaner får, når de tager stoffer, siger Morten Fenger.
Frygt for ikke at være med
Ifølge forskeren modtager vi en belønning i hjernen, når vi gennem telefonen og dens apps føler, at vi er forbundet til andre. Evolutionært har det nemlig været en fordel at være opmærksom på, hvad der sker omkring en.
Men med telefonen får vi mulighed for konstant at føle denne tilfredsstillelse.
- Vi tjekker konstant vores telefoner. Men det er ligesom kejserens nye klæder, for der er sgu ikke noget at følge med i, siger Morten Fenger.
Når vi alligevel gør det, skyldes det en frygt for ikke at være med.
- Folk frygter, at de vil blive socialt ekskluderet, hvis de ikke konstant holder sig opdateret. Og den der frygt for ikke at være med i gruppen, den er forfærdelig, siger Morten Fenger.
Gør os mindre empatiske
En konsekvens af dette overforbrug er ifølge forskeren, at vi bliver mere ensomme.
- Jo mere vi bruger smartphonen, jo mere ensomme og isolerede fra hinanden bliver vi, siger Morten Fenger.
Ifølge forskeren hæmmer smartphonen nemlig vores sociale udvikling. Den gør os simpelthen mindre empatiske, hvilket betyder, at vi mister forbindelsen til andre mennesker.
Tvunget til at bruge dem
Når smartphonen nu er så problematisk, kunne man ledes til at spørge, hvorfor vi ikke bare smider dem ud. Men ifølge sociolog og tidligere seniorforsker på Aarhus Universitet Mette Jensen, er det ikke muligt at stille sig uden for udviklingen.
- Det er ikke kun et spørgsmål om, vi har lyst til at bruge en smartphone eller ej. Vi har indrettet vores samfund efter det, så vi bliver nødt til det, siger Mette Jensen.
Hun peger blandt andet på, at man for at få breve fra det offentlige, skal have en internetforbindelse. Derudover er der mange typer jobs, hvor en smartphone nærmest er påkrævet. Det samme gælder, hvis man vil holde kontakten med ens venner.
Mette Jensen mener, det er vigtigt at standse op og overveje hvor udviklingen bringer os hen. De voksne, som husker en tid før mobiltelefonen, kan se forandringerne, men børn og helt unge mennesker, som ikke har oplevet andet, har sværere ved at se kritisk på udviklingen.
- Der vil komme nogle generationer, der slet ikke kan huske eller forestille sig at leve uden smartphones. De vil nok stille færre spørgsmål ved, hvad denne teknologi gør ved os, siger Mette Jensen.
Industrien tjener på afhængigheden
Både Mette Jensen og Morten Fenger ser en god grund til, at smartphonen har fået den plads, den har. Det er nemlig en guldmine for industrien.
- Så længe folk føler sig afhængige af den nye teknologi, kan producenterne jo tjene styrtende på det. Gennem reklamer og anden markedsføring skaber de et billede af, at man ikke kan leve uden den nyeste nye telefon, siger Morten Fenger.
Han sammenligner telefonindustrien med fødevareindustrien, som, mener han, også har fundet en guldåre i at udnytte menneskets belønningscenter.
- De har den samme strategi som fødevareindustrien. Ved at tilføre sukker i maden stimulerer de hjernens belønningscenter, og skaber en afhængighed, siger Morten Fenger.
Føler du dig afhængig af din smartphone?
- Ja, i høj grad: 11,7 procent
- Ja, i nogen grad: 40 procent
- Nej, i mindre grad: 24,8 procent
- Nej, slet ikke: 20,9 procent
- Ved ikke: 2,6 procent
Ville du ønske, at du brugte mindre tid på din smartphone?
- Ja, i høj grad: 5,5 procent
- Ja, i nogen grad: 21,5 procent
- Nej, i mindre grad: 26,4 procent
- Nej, slet ikke: 38,6 procent
- Ved ikke: 8 procent
Kilde: Analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk. Undersøgelsen er gennemført blandt 1.033 respondenter i perioden 21.-28. september 2015