Administration 

Hvem kan danne regering efter næste valg?

Hvis der blev udskrevet folketingsvalg i morgen, hvilke partier ville så kunne finde sammen i et regeringssamarbejde. Læs de forskellige scenarier her.

Den seneste tids dårlige meningsmålinger til Venstre, De Konservative og regeringens faste støtteparti Dansk Folkeparti åbner sammenholdt med sidste uges åbne strid mellem K og DF for nye ny scenarier for samarbejdsmuligheder og nye regerings-konstellationer i dansk politik. Nyhedsavisen har set på, hvilke realistiske ? og mindre realistiske ? muligheder, der er.

VK-regering støttet af DF
Venstre og De Konservative har siden 2001 dannet regering sammen. Især på uddannelsespolitikken, retspolitikken og udenrigspolitikken, og ikke mindst deltagelsen i Irak-krigen, er der fælles fodslag ? også med støttepartiet DF. En af regeringens helt store vælgersucceser er skattestoppet. Ikke desto mindre er der dog især siden i sommer opstået uenighed om den fremtidige skattelinje. K har sat hele partiets troværdighed ind på, at der kommer skattelettelser inden næste folketingsvalg, mens V holder på, at der ikke er »økonomisk råderum« til skattelettelser.

DF har på sin side definitivt sagt, at partiet ikke vil være med til skattelettelser, før der er givet flere penge til velfærd. Også på udlændingepolitikken er der det seneste år slået skår i samarbejdet. Mens Venstre og DF står sammen om at holde fast i en stram udlændingepolitik, har flere, både i det konservative bagland og i den konservative folketingsgruppe fået det sværere og sværere med de »umenneskelige« konsekvenser af den udlændingepolitik, partiet ellers selv har været med til at lægge grundstenene til. Fem års vælgeropbakning og succesrigt samarbejde mellem VK-regeringen og DF taler dog stadig for, at der er gode muligheder for at se den samme konstellation igen. En ny VK-regering med DF som fast støtteparti kræver imidlertid, at K og DF stopper mudderkastningen mod hinanden og begynder at fokusere på, hvor de er enige i stedet for at fokusere på uenighederne.

 
VKR-regering
En genoplivning af den gamle VKR-regering, der sad i tre år fra 1968 til 1971, er en forholdvist urealistisk mulighed. På områder som miljø, arbejdsmarked, Europapolitik, erhverv og kultur vil de tre partier nok godt kunne nå hinanden. Men med mindre V og K er parate til at imødekomme De Radikales krav om en ophævelse af skattestoppet, en mere lempelig udlændingepolitik, og at VK vil gå med til at ændre markant på uddannelsespolitikken, som De Radikale vil have flyttet ud i kommunerne igen, skal de ikke regne med at se Radikale i regering.

Det karambolerer dog for det første med, at den nuværende VK-regerings kontrakt-politik gør det umuligt for Anders Fogh Rasmussen at imødekomme De Radikale på de områder: Skattestoppet bliver der ikke rørt på, ligesom udlændingepolitikken står ved magt. Så selvom der også hos De Konservative er flere og flere ? heriblandt miljøminister Connie Hedegaard (K) og Naser Khader (R) ? der håber på denne regeringskonstellation, er den i en nær fremtid ikke særlig sandsynlig.

 SKR-regering

Kan Socialdemokraterne, De Radikale og De Konservative danne regering? Det ville være noget nær et drømme-scenarium for den radikale leder Marianne Jelved, hvis parti for eksempel har meget tilfælles med Socialdemokraterne på blandt andet udenrigspolitik, fødevarepolitik og sundhedspolitik. Mens R og K har god mulighed for fælles fodslag på miljø, erhverv og kultur, ligesom begge går ind for at lette skatten på arbejde. Til gengæld ligger K og S noget nær så langt, de kan fra hinanden eksempelvis på skatteområdet, hvor K?s mærkesag er lavere skat, og S har sat æren ind på at skabe mere velfærd, før partiet kunne drømme om at sætte skatten ned. Realpolitisk er det nok et af de scenarier, der ligger længst fra virkeligheden.

SR-regering
For Socialdemokraterne er målet fortsat en ny SR-regering som under Nyrup i 1990?erne. Det har De Radikale imidlertid afvist, med mindre Socialdemokraterne vil flytte sin politik hen imod De Radikales på væsentlige punkter. På den økonomiske politik er der nogle alvorlige knaster, og spørgsmålet for De Radikale må stille sig selv er, hvor meget partiet er villig til at gå på kompromis med den økonomiske troværdighed.

De Radikale har det svært med den måde, Socialdemokraterne vil finansiere mere velfærd til borgerne, ikke mindst S-planen om langsommere afbetaling af statsgælden. Også når det angår folkeskoleområdet, er de to partier rykket længere fra hinanden. Mens S er med i uddannelsesforliget, kalder De Radikale udviklingen for en centralisering og devaluering af folkeskolen. Også Socialdemokraternes tilslutning til VK-regeringens skattestop skiller de to partier ad.

Udenrigspolitisk er der mere fælles fodslag, men det er ikke nok til at danne regering på baggrund af. Men selvom der her og nu er mere, der skiller end samler, er en SR regeringen det mest sandsynlige bud på et alternativ til den nuværende VK-regering, hvis der er opbakning efter et valg.

S-SF-regering
Man skal helt tilbage til efter valget i 1966 for se et flertal mellem S og SF. Her indgik den socialdemokratiske mindretalsregering med daværende statsminister Jens Otte Krag (S) i spidsen et tæt samarbejde med SF, som siden har fået tilnavnet »Det Røde Kabinet«.

Siden har det været noget nær et skrækscenarium at danne regering med SF for de fleste socialdemokrater. Men siden dengang er SF sprunget ud som EU-tilhængere, og partiet har ændret holdning i forsvarspolitikken. Derudover har SF-formand Villy Søvndal for nyligt udpeget Helle Thorning-Schmidt (S) som SF?s foretrukne statsministerkandidat. Det har åbnet for nye og tættere bånd mellem de to partier. Der er dog fortsat væsentlige politiske uenigheder på skattestop, efterløn, uddannelse, 24-års-reglen og tilknytningskravet i udlændingepolitikken. Her har Socialdemokraterne i modsætning til SF lagt sig tæt op ad regeringen.

Til gengæld er partierne enige om miljø- og energipolitik, udenrigspolitik og integration. Derfor og af den simple årsag, at de to partier ikke vil kunne danne flertal alene og med stor sandsynlighed ikke kan hente støtte fra De Radikale, vil et S-SF-regeringssamarbejde ikke have megen gang på jorden.

Pernille Blume
Sport

Pernille Blume er klar til OL-finale

Viktor Axelsen
Sport

Sprudlende Viktor Axelsen slår sig i OL-semifinalen

lina rafn på scnene
Kendte

Line Rafn smider
tøjet for din skyld

den forulykkede bil
Krimi

Voldsomt uheld: Bilist brager gennem hegn og lander på en anden bil

Sara Slott Petersen og Jonas Warrer
Sport

Dansk OL-stjerne
frygter mørkt hul

Charlotte Ludvigsen
Nyheder

Trusler fik borgmester foran i vaccinekøen

grænsekontrol
Corona

Tyskland indfører

stikprøvekontrol

ved grænsen

billede fra lufthavn
Nyheder

Fra grøn til gul:
Disse lande vurderes
nu mindre coronasikre

Umut Sakarya
Kendte

Kendte sørger over dansk Youtubers død

madvarer
Mad og drikke

Rema 1000 advarer allergikere: Spis ikke disse produkter

En ung mand med hat
Kendte

Ung dansk influencer død i ulykke

Et skønt bjælkehus med pool
Helt vildt

Her er Danmarks dyreste hus

En masse is
Mad og drikke

Dengang is kostede under en krone

vaccine trækkes ud af glas med sprøjte
Nyheder

Sundhedsstyrelsen: Måske behov for tredje stik

En rød femdørs SUV
Biler

Helt ny Folkevogn på vej

Et kæmpe containerskib i en havn
Nyheder

Katastrofeskibet fra Suezkanalen:

Endelig i havn

En mand med skæg og et mudderskred i en by
Kendte

George Clooney fanget af mudderskred i Como

En brun sommerfugl med pletter
Dyreliv

Gode nyheder:

Sommerfuglene er tilbage

En smadret paraply
Nyheder

DMI: Efterårsvejr i weekenden

En mand med guitar foran en mikrofon
Kendte

Afdøde Prince vender tilbage med nyt album

meghan og harry på bryllupsdagen
Kendte

Ekspert: Meghans plan var ægteskab med prins Harry

Alica Schmidt
Sport

2,1 mio. følgere kan ikke tage fejl: Mød Alica Schmidt - og ni andre sexede OL-atleter

Underholdning

Scarlett Johansson sagsøger Disney

billede af osten
Mad og drikke

Speciel ost kaldes tilbage: Risiko for influenzalignende symptomer

mobiltelefon med coronapas på skærmen
Corona

Coronapas: 
Stor ændring om få dage

Leonora Christina Skov
Kendte

Leonora Christina Skovs svære kærlighed: - Vi skændtes som ind i helvede

sundhedsperson i hospitalsstue
Nyheder

Dansk barn er død med coronavirus

billede af politibil
Krimi

Derfor styrtede toårig ti meter ned

Strand
Nyheder

Vi bliver smittet på ferien

modeshow
Kendte

Ny video:

Janni går catwalk

Lunte
Underholdning

Klar til ikonisk rolle:

Jeg er bevidst om forventningerne

vejr
Nyheder

Sommeren på pause:

Temperaturerne falder

ressourcer
Nyheder

Klodens ressourcer er brugt for i år

Vanvidsbilist
Krimi

Vanvidsbilist:

Mercedes beslaglagt

Blume
Sport

Trodsede træner: Blume svømmede semifinale

ZZ Top
Nyheder

Dusty Hill er død:

Verdensstjerne blev 72 år 

OL
Sport

Dansk duo vinder OL-bronze

lort
Nyheder

Advarsel:

Hop ikke i vandet

hængt
Nyheder

Fanger hængt i kraner og lygtepæle

Kirsten Birgit
Podcast

Kirsten Birgit:

Tilbage bag mikrofonen 

skybrud
Nyheder

Skybrud vælter ned over Danmark

Philine
Kendte

Bendtners eks:

Scorer ny fodboldspiller

England
Nyheder

England:  Åbner for vaccinerede turister

Per Wimmer
Nyheder

Impulskøb:

Ø til 7,3 millioner

dressur
Sport

Cathrine Dufour:

Må nøjes med 4.pladsen

danseren asta björk smiler
Film og TV

Vild med dans-stjerne:

Mit travleste efterår

nogensinde 

blommer på træ
Livsstil

Haven i august:

Derfor mugner dine

blommer

person med bue pg pil
Krimi

Mand fængslet:

Truede politi med

bue og pil

tre danske pas
Nyheder

Lang ventetid

på nyt pas

biler på motorvej
Nyheder

Her kan du køre

hurtigere på motorvejen

plæneklipper står på græsplæne
Livsstil

Pas på i haven:

Her er sommerens 
skøreste skader

dansere i aktion
Film og TV

Stor overraskelse:

Vender tilbage til

Vild med dans 

skuespiller poserer
Kendte

Tv-stjerne kollapser

under optagelser 

politibil med påskriften politi
Krimi

Tragedie: Hustru

kørte manden ihjel 

Ghita Nørby portræt
Kendte

Ghita Nørby efter shitstorm:

Det har været grusomt

Personer ved bil
Krimi

Efter gaderæs:

Muskelbil beslaglagt

betjent undersøger kørestol
Nyheder

Mand i kørestol kørt ned

Nyheder

Optagelsestal: Langt de fleste får deres førsteprioritet

Ny besked på iPhone
Nyheder

Advarer mod svindel-SMS’er

Det tyske flag udenfor Rigsdagen
Corona

Frygt for fjerde smittebølge breder sig i Tykland

Hest og rytter på banen ved OL
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL tirsdag

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Opfordrer til skrap regulering af e-cigaretter

En ung fyr i køredragt
Kendte

Kevin Magnussen sælger luksuslejligheden

Nyheder

Fem er savnet efter kæmpe eksplosion i Tyskland

Dressurrytter på hest
Sport

Dansk dressurhold misser lige akkurat OL-medaljerne

En ældre mand med skæg og pibe
Film og TV

Her er Søren Ryges arvtager 

En kæmpe komet i rummet
Helt vildt

Gigantisk komet på vej

Et Nybolig-skilt bliver plantet i en have foran et hus
Livsstil

Danske boligpriser amok

En tøjbutik med jakker etc. hængende udenfor
Livsstil

Salg af tøj og sko giver rekordstigning i detailsalget

et lyn flænger himmelen
Nyheder

SKYBRUD:

Skynd dig op af vandet 

En blond kvinde
Kendte

Britney vil erstatte sin far som værge med revisor

En blå Tesla og en mørk himmel
Biler

Tesla tidobler overskuddet 

Nyheder

Hedebølger bliver hyppigere og mere ekstreme de næste årtier

soldater ved tank
Helt vildt

Gemte tank fra 2. Verdenskrig i kælderen

Tre ketchupflasker
Mad og drikke

Lad være med at spise den:

Ketchup kaldes tilbage

jesper Hansen med sølvmedalje
Sport

FAKTA: Sådan gik det Danmark ved OL mandag

Retten i Aalborg
Krimi

Par fængsles for trusler og vold mod tre betjente

Portræt Joan Ørting
Kendte

Joan Ørting:

Min seksualitet

har ændret sig

Mads Langer til premiere
Kendte

Langer langer 26 mio. over disken for nyt hus

collage med Seren Williams, Usai Bolt, Lionel Messi og Michael Phelps
Sport

Top 10: Her er de rigeste

OL-atleter gennem tiderne