Når kalenderåret 2018 bliver til 2019, går vi også ind i et år, hvor mobilmarkedet fortsætter med at udvikle sig i høj fart.
Allerede næste år kan vi forvente spændende ændringer og nye features på mobiltelefonerne, fortæller Jens Hummelmose, der er skribent hos netmediet recordere.dk.
En af de ændringer er mobilkameraerne, som får endnu et nøk op kvalitetsmæssigt, siger Jens Hummelmose.
- Tendensen er, at der kommer endnu flere kameraer på telefonerne. I år har de fleste store mærker haft to-tre kameraer på bagsiden, men nu kan vi se, at flere fabrikanter kommer med helt op til fire kameraer på bagsiden af telefonen, siger han.
Det betyder, at vi kan forvente en forbedret billedkvalitet på de nye telefoner i forhold til mobilkameraerne i dag.
- Jo flere objektiver og linser du har på din telefon, desto bedre billeder kan du tage, siger Jens Hummelmose.
En anden stor tendens inden for mobilverdenen er, at kunstig intelligens bliver endnu større, end det er i dag.
Her er Googles digitale assistent og Apples Siri allerede kendt af mange.
- Kunstig intelligens vokser med lynets hast. I dag er det sådan, at enten har man kunstig intelligens, eller også laver man ikke mobiltelefoner længere, siger Jens Hummelmose.
Derfor arbejder flere og flere fabrikanter også på at udvikle deres egne digitale assistenter. Det gælder blandt andet Huawei og Samsung, fortæller Jens Hummelmose.
Batterilevetid og hurtig opladning har været et stort tema blandt mobilproducenterne og forbrugerne de senere år, og det tema bliver ikke mindre næste år.
Ifølge Jens Hummelmose arbejder de fleste fabrikanter nemlig på, at opladningstiden skal blive væsentligt kortere.
- Eksempelvis har OnePlus lige frigivet en McLaren-specialudgave af deres 6T-model med en oplader på 30 watt, som på en halv time kan lade batteriet op til en hel dags forbrug.
- Så det næste års tid vil der blive fokuseret mere på opladning, for det er her, at virksomhederne kan vinde kunderne, siger han.
Til gengæld skal vi ikke forvente, at mobilbatterierne bliver større og på den måde kan indeholde mere strøm.
Allerede fra næste år kan vi forvente, at jackstikket forsvinder helt fra mobilerne. Apple startede med at gøre det i 2016, da man lancerede iPhone 7, og nu følger resten af branchen med.
- Alle kommer til at droppe minijackstikket til almindelige hovedtelefoner - det er slut, når det gælder telefoni. Der skal du have trådløse hovedtelefoner, uanset om det er de små eller store hovedtelefoner, siger Jens Hummelmose.
Til gengæld ventes det, at strømstikket hos de fleste telefoner bliver standardiseret med en såkaldt USB-C-udgang, som du også kan høre musik fra.
Inden i telefonerne kan vi også forvente ændringer, lyder det fra fremtidsforsker Liselotte Lyngsø.
Vi er nemlig blevet opmærksomme på, hvor stor en tidsrøver telefonen er, og derfor vil nogle producenter nu prøve at hjælpe os med at skrue ned for mobilforbruget.
- Nye opdateringer på telefonen sørger eksempelvis for at lukke ned, når den kan se, at du går til møde eller skal have ro på, siger Liselotte Lyngsø.
Ifølge Liselotte Lyngsø vil der også komme en række nye apps, som kan hjælpe med at lukke ned for telefonen i de perioder, hvor du har brug for ro - eksempelvis om natten eller under aftensmaden.
/ritzau fokus/
Af Mathias Sinius Mølgaard/ritzau fokus/