Her er tre gode råd til huskøb i provinsen
- En god beliggenhed, om det så er på Frederiksberg eller i Nakskov, vil altid være nemmere at sælge igen end en dårlig beliggenhed i samme kommune, siger købermægler Hans Møllnitz Olsen. (Arkivfoto) Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Den eftertragtede beliggenhed koster mere, men det er også den eneste ting, du aldrig kan lave om. Gå hellere på kompromis med huset, råder købermægler.

Flere og flere familier rykker ud af byerne, når husdrømmen skal realiseres.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af handler med enfamiliehuse er stigende, mens antallet af handler med ejerlejligheder falder.

- Det tyder på, at ejendomshandlerne i 2019 foreløbigt er rykket væk fra de store byer og ud til de mindre, idet de fleste ejerlejligheder findes i de store byer, skriver Danmarks Statistik.

Og er du på husjagt, er der da også store penge at spare på at skifte København, Aarhus og Odense ud med en mindre kommune.

For eksempel koster villaer i Københavns omegnskommuner omkring 15.000 kroner mindre per kvadratmeter end i hovedstaden.

Og på Fyn kan du spare mere end 5000 kroner per kvadratmeter ved at vælge en bolig i Nyborg eller Kerteminde frem for Odense. Det viser tal fra Finans Danmark.

Men du må ikke investere alene med økonomien for øje, mener Hans Møllnitz Olsen, der er købermægler hos Bolighed. Han peger her på tre ting, du også skal have for øje.

1) Det vigtigste i hverdagen

Inden du lægger dig fast på et område, så brug noget tid på at gøre op med dig selv, hvad du prioriterer højest.

- Mange vægter relationerne højt, så hvis man flytter væk fra alle vennerne i byen, skal man finde ud, hvad man får i stedet, siger Hans Møllnitz Olsen.

Det kan være, du kommer tættere på familien, bedre skoler eller en hurtigere vej til arbejde.

- Det er et puslespil, der skal gå op, og uanset om du har en million eller 15 millioner at købe hus for, vil der altid være noget, der ikke er helt perfekt. Så find ud af, hvad der er vigtigst, råder han.

2) Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed

Det er ikke kun i forhold til dine relationer, at beliggenheden spiller en stor rolle. Også hvis du regner med at skulle sælge huset igen, skal du overveje, hvad du køber.

- Man skal hellere vælge den helt rigtige beliggenhed end at gå efter drømmehuset. Huset kan laves om - det kan beliggenheden ikke, siger han.

Hav særligt øje for infrastrukturen. For hvis du - eller en kommende køber - for eksempel stadig har en tilknytning til storbyen, er det vigtigt, at der er let adgang til eksempelvis tog eller motorvej.

3) Hvis du er i tvivl

Det er ofte en stressende proces at købe hus, men sørg for, at du får den viden, du har brug for, inden du sætter din underskrift - også om området.

- Kør nogle søndagsture, og tal med ejendomsmægleren og nogle lokale med et godt kendskab til området, råder Hans Møllnitz Olsen.

Sørg også for at være i området på en hverdag - og kør turen til arbejde i morgentrafikken, så du ved, præcis hvad du kan forvente.

- Og hvis man ikke er helt sikker, kan man jo leje noget først og få en god fornemmelse for området, siger købermægleren.

/ritzau fokus/

Af Stine Eskildsen, Ritzau Fokus
via Listen To News