Første gang placerede røverne en kniv for struben af Henrik Christensen og tvang ham til at følge efter, så de kunne tømme værditransporten et mørkt, afsidesliggende sted. Anden gang stak gerningsmændene en pistol op i ansigtet på ham og efterlod ham bagbundet i varevognen, før de forsvandt med byttet.
40-årige Henrik Christensen oplevede i julen 2008 og sommeren 2009 enhver værditransportchaufførs værste mareridt. Han blev på mindre end et år udsat for to væbnede røverier og modtager nu depressionsmedicin. Hans arbejdsgiver Dansk Værdihåndtering A/S takkede, ifølge Henrik Christensen, for indsatsen med en fyreseddel i sygemeldingsperioden efter det andet røveri.
”De skulle have taget bedre hånd om mig. Taget mere ansvar i situationen. Men der skete ingenting. De fyrede mig bare og fik mig i stedet til at føle mig som et spildprodukt. En, der er til gene for dem, siger Henrik Christensen i dag om forløbet.
Psykiske efterdønninger
Henrik Christensen havde inden røverierne arbejdet i værditransportbranchen gennem flere år. Han oplyser, at han på et tidspunkt var chef for natholdet hos Dansk Værditransport A/S. Efter røverierne trak han sig tilbage og helt ind i sig selv.
”Jeg sidder bare og orker ingenting,” som han beskriver sin dagligdag.
Det værste ved de psykiske efterdønninger er, ifølge Henrik Christensen, anspændtheden og filmene inde i hovedet. Mentalt og fysisk udmattende slowmotionbilleder, hvor røverne er tæt på ham. Med deres våben helt oppe i ansigtet på ham.
”Det er hårdt. Man holder ekstra øje med alt. Kigger nøje på andre mennesker og tænker over, hvem de mon er, og hvad de kan finde på. Og så er det selvfølgelig svært at sove, når tankerne farer rundt ud på natten," uddyber han.
Afhængig af forældrene
Henrik Christensen er så ramt, at han føler det umuligt at administrere en normal hverdag. Han har i en periode boet hjemme ved sine forældre, og alt papirarbejde og privatøkonomisk varetages af hans mor Kirsten Christensen.
Hun fortæller, at Dansk Værdihåndtering har begrundet deres fyreseddel med, at hendes søn ikke har reageret på henvendelser fra virksomheden, mens han var sygemeldt. Kirsten Christensen opfatter forklaringen som en dårlig undskyldning for at slippe af med ham hurtigst muligt.
”De påstod, at han ikke havde svaret på nogle breve og derfor var i deres gode ret til at fyre ham. Men han lever om natten og sover om dagen og kan slet ikke overskue bureaukrati. Derfor undrer vi os over, at Dansk Værdihåndtering ikke kontaktede os, da de ikke hørte fra Henrik. De har vores nummer. Netop til brug i nødstilfælde," siger Henrik Christensens mor, Kirsten Christensen.
Udmarvende efterspil
Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes Fagforening deler Kirsten og Henrik Christensens opfattelse af urimeligheden i hans afskedigelse. Fagforeningen oplyser, at den på vegne af Henrik Christensen fører en voldgiftssag mod Dansk Værdihåndtering A/S. Derudover venter han på at få sin sag afgjort i Arbejdsskadestyrelsen.
I mellemtiden må Henrik Christensen klare sig på sygedagpenge, hvilket ifølge hans mor svarer til cirka 10.000 kroner udbetalt om måneden. Henrik Christensen er mest af alt træt af sagsforløbet. Han vil have en afklaring hurtigst muligt. Så han kan forsøge at komme videre med sit liv.
”Det går lidt op og ned. Så der går lang tid, før jeg er klar til at arbejde igen. Men det ville hjælpe at få afsluttet alt det officielle. Så jeg udelukkende kan koncentrere mig om at få det bedre, konstaterer Henrik Christensen.
Artiklen er baseret på baggrundsinformationer fra Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes Fagforening samt interviews med Henrik og Kirsten Christensen. Dansk Værdihåndtering A/S har ikke ønsket at kommentere historien.

- I 2008 blev Dansk Værdihåndtering ramt af et af Danmarkshistoriens største røverier, da bevæbnede gerningsmænd brød ind i virksomhedens værdidepot ved hjælp af en gummiged og slap af sted med omkring 60 millioner kroner.