Hver femte af alle ansatte har stjålet større ting fra deres arbejdsplads. Det er bl.a. rengøringsmidler, restvarer, computerudstyr og sågar møbler, der forsvinder fra kontoret.
Det Kriminalpræventive Råd har undersøgt omfanget af ansattes tyveri fra arbejdspladsen i forskellige brancher, og det viser sig, at hver femte har stjålet flere og større ting, mens hver tredje jævnligt tager kontorartikler med hjem.
"Undersøgelsen viser, at det er almindelige danskere, der begår medarbejdertyverier. Kriminalitet er ikke forbeholdt de unge løstansatte medarbejdere, som mange kunne tro," siger sekretariatschef i Det Kriminalpræventive Råd, Anna Karina Nickelsen.
Nærmest tværtimod.
Flere mænd end kvinder stjæler fra deres arbejdsplads, og især mænd med høj anciennitet og lederansvar har lange fingre.
Samtidig viser undersøgelsen, at de, der stjæler, generelt synes, at det er i orden at tage noget med hjem. Specielt hvis man mener, at man får en meget lav løn, er utilfreds med ledelsen eller føler, at man arbejder hårdt for sin arbejdsgiver.
Sekretariatschef Anna Karina Nickelsen fra Det Kriminalpræventive Råd mener, at der er brug for klarere regler på arbejdspladserne.
"Der er både behov for, at medarbejderne tænker over, om deres adfærd er acceptabel, og at arbejdsgiverne laver klare retningslinier for, hvad der er tilladt og forbudt på arbejdspladsen," siger hun.
Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er rystet over de ansattes moral.
"Det burde være unødvendigt for virksomheder at præcisere, at man ikke tager ting hjem som tilhører arbejdspladsen. Ser man bort fra kuglepenne og blokke, er det svært at se, hvordan nogen kan forsvare over for sig selv at tage f.eks. møbler og edb-udstyr med hjem," siger Flemming Dreesen, ansættelsesretschef i DA.
Undersøgelsen 'Arbejdspladstyverier' er lavet af Det Kriminalpræventive Råd i samarbejde med Dansk Erhverv, HK HANDEL og Dansk Arbejdsgiverforening. Undersøgelsen består af 1590 interview med et repræsentativt udsnit af personer i beskæftigelse mellem 15 og 65 år.