Administration 

Hanne begik en fejl – hun blev forelsket

Kaos i hjemmet (1:2) · Hanne Andersen har brugt syv år af sit liv på at gøre sig fri af den mand, hun har elsket. Hun har kæmpet for at holde sine børn væk fra en far, der ikke kan lade være med at drikke. Dette er Hannes fortælling om et liv i frygt.

Hanne holder vejret, mens hendes hjerte larmer under nattrøjen. Lagnet er krøllet under hendes spinkle krop. Hun har kun fået få timers søvn. Det er juni måned 2007.

Hendes øjne prøver at vænne sig til mørket. Lyden af en crosser uden for vinduet har sat alle hendes sanser i højeste alarm. Alle andre ville vende sig om på siden og sove videre, men 40-årige Hanne har lært at reagere på lyde, så hun kan flygte. Fra ham.

Hun sidder stille lidt. Venter. På første sal sover hendes to piger på ni og 14 år. De er hans børn. Deres børn. Der er kun to værelser i huset, så hun sover på sofaen i stuen. Det har hun ikke noget imod. Bare de er sammen. Og i sikkerhed.

Hanne griber ikke efter køllen. Men hun ved, at den ligger klar, så hun hurtigt kan nå den. Så hun kan forsvare sig. Hvis han kommer for at slå hende ihjel. For det gør han. Det er hun helt sikker på.

Den store kærlighed

Hannes første kæreste hedder Henrik. Han er med hjemme hos hendes forældre. Moderen er hjemmegående, og faderen passer pligtopfyldende sit arbejde som graver. Forholdet til Henrik går i stykker, og andre kærester kommer og går.

Men så møder hun Henning. De er som to magneter. Selvom de begge har kærester, kysser de alligevel hinanden, når de ses til fester. Han er en smuk vognmand med brunt hår og overskæg.

Hanne er rygende forelsket. Henning er manden i hendes liv. De flytter sammen efter en tid.

Hun kan mærke det, når hun ser ind i hans øjne. Hanne og Henning. De passer sammen.

Det pæne hjem

Pernille med det fine, lyse hår holder forsigtigt sin spæde lillesøsters hoved. Børnene sidder i den brune lædersofa, og far Henning lægger sin arm beskyttende på ryglænet bag sine piger. Det er 1998.

Vognmandsforretningen kører så godt, at der er flere chauffører ansat. Sammen arbejder Henning og Hanne hårdt mod deres fælles mål: et stort hus på landet og økonomisk uafhængighed som 40-årige. Om aftenen læser hun til social- og sundhedshjælper.

Hannes liv med Henning er, som hun ønsker. Hun er lykkelig.

En anden Henning?

Forandringen kommer så langsomt, at Hanne næsten ikke lægger mærke til den. Det er små ting, der ikke er, som de plejer at være. Han drikker flere fyraftensøl, og han står senere og senere op om morgenen. Han holder også helt op med at hjælpe til i huset.

Det er 1999.

Hanne har fået konstateret livmoderhalskræft og er blevet opereret på sygehuset. Henning har reageret voldsomt på hendes sygdom. Da hun blev indlagt, græd han som pisket. Han var ellers aldrig sur. Nu taber han besindelsen, hvis hun forsøger at tale med ham om det.

Nogle dage efter operationen slæber hun sig ud på værkstedet.

»Det er bare mig. Jeg er ikke død endnu,« siger hun, da døren er åben.

Henning sidder med sine ølflasker og bliver blodrød i ansigtet. Hendes pæne mand skriger med sin mest vrede stemme, at det skal hun ikke lave sjov med.

Hanne er klar over, at Hennings egen mor blev syg af kræft og døde, da Henning ikke var ret gammel.

»Du er syg. Du har cancer,« snerrer han til hende.

Er du bange for mig?

Hun kan slet ikke kende ham mere. Det kan ikke være rigtigt, at hans angst for at miste hende bliver til en altoverskyggende vrede, som han dulmer med øl, tænker Hanne. Hun er fortvivlet over, hvad der sker i hendes liv. Fortvivlet over, at han er ved at ødelægge deres perfekte familie. Såret slæber hun sig tilbage til sengen.

Aftenerne er næsten ens. Henning drikker øl, når chaufførerne er taget hjem, og børnene er lagt i seng. Hanne har aldrig ment, at der er noget mærkeligt i det. Men hun kan godt fornemme, at han ikke nøjes med to eller tre øl mere. Og de skændes. Hver aften. Det er sidst på året 1999.

Han brøler til hende, at de stod stille i deres forhold i et år på grund af hende. På grund af hendes sygdom. Hun råber tilbage, at hun har mistet sit job på grund af ham. Fordi han ikke ville hjælpe til mere.

I et ryk rejser han sig bag glasbordet og vipper det over mod hende. Bagefter tvinger han hende til at samle glasskårene op. Hanne er i chok. Den Henning, der er kærlig mod hende og børnene, er helt væk. Øjnene er tomme. Røde.

Bagefter hører hun hans stemme fra stuen.

»Hanne! Hanne! Hvorfor kommer du ikke ind til mig? Er du bange for mig? Det var jo heller ikke meningen. Jeg blev bare så vred.«

Hun tænker på børnene. Er bange. Men manden i sofaen er sig selv igen. De snakker længe sammen. Griner. Klokken halv fire går de i seng. Som andre kærestepar.

Pigerne er bange

Men freden mellem dem varer aldrig længe. Hanne er glad den ene dag, fordi hun tror, at den gamle Henning er tilbage. Men dagen efter græder hun, fordi han igen kalder hende en sæk, der har ødelagt hans liv.

I år 2000 forlader hun ham første gang. Folk snakker i byen, hvor de bor. Hanne flytter ud og ind igen flere gange. Henning vil ikke finde sig i, at moderen til hans børn forlader ham.

En nat dukker han fuld op ved det hus, hun er flyttet ind i. Han vil have hende og børnene med hjem, men Hanne nægter. Han griber hende om halsen og klemmer til.

»Du troede nok, du slap, hva ?« snerrer han ind i hendes øre.

Ved at sparke kommer hun fri. Men hun melder ham ikke for vold. Det kan hun ikke få sig selv til.

Myndighederne begynder at holde øje med, om børnene mistrives i det urolige hjem.

Selvom hun er flyttet, sover Hanne tit hos pigerne, når de besøger deres far, fordi de er bange. Hun prøver ikke at holde dem væk. Det er også hans børn, og de elsker ham. Hun elsker ham. Der er intet, hun ønsker mere i hele verden end at redde ham, så de kan få deres gamle liv tilbage.

En nat vågner hun med et sæt. En kroketkølle har slået et hul i puden lige ved siden af hendes ansigt. Henning stirrer på hende. Tidligere på dagen har pigerne leget med køllen i stuen.

Vickie skriger. Pernille ligger musestille. Hanne kan se, at han er helt ubegribeligt fuld.

Han hamrer sin knytnæve ind i et søm, der stikker ud af et gammelt skab. Smerten får ham til at stivne. Vågne. I en hurtig bevægelse trækker han hånden til sig og går.

Glasskår på gulvet

»Hvad gør vi, mor?« spørger Pernille med en bange stemme.

Hanne ser ud af sprækken ved døren. Henning sidder derude og pruster. Han rejser sig. Han tager fat om de to Holmegårdslamper, der hænger over bordet og bruger sin vægt til at rykke dem ned.

Den ene lampe rammer døren med et brag, der får det hele til at ryste. Hanne venter på brag nummer to. Kort efter rammer den anden. Hun løber ud af rummet med Vickie i armene. Alt, hvad der før stod på bordet, er smadret mod døre og vægge i deres eget drømmehus.

Hanne ser på klokken. Den nærmer sig tre, hvor han plejer at falde i søvn. Gulvet er dækket af glasskår. Magtesløsheden ætser inde i hende som syre. Det her kan hun ikke byde sine børn.

Pludselig er det, som om han bliver forvandlet. Som en kontakt, der bliver slået til.

»Nå, Hanne. Vi skal også til at i seng. Kom,« siger han med sin almindelige stemme.

Hun føler, at hun bliver nødt til at prøve. Da de ligger i sengen, og han snorker ved siden af hende, har hun fået nok. Hun føler sig sikker på, at han slår hende ihjel, hvis hun bliver hos ham.

Næste morgen står hun og børnene tidligt op. De lister rundt i huset for at samle tøj sammen. Hendes kærlighed til ham er blevet mindre end angsten for, at han skal gøre noget rigtigt grimt ved dem.

Tøjet smider de i sorte affaldssække. Så sætter de kursen mod et kvindekrisecenter.

Artiklen bygger på flere interview med Hanne og interview med Pernille. Der er brugt dokumenter fra de sociale myndigheder, politiet, skadestuen, krisecentret, båndoptagelser med Henning og noter fra den lokale ugeavis til at rekonstruere forløbet. Henning har ikke ønsket at kommentere historien. Læs andet kapitel på Avisen.dk onsdag.

faktaboks

Det farligste sted for en kvinde at opholde sig er derhjemme.

To ud af tre tilfælde af vold mod kvinder foregår i boligen.

Hvert år udsættes fire procent af alle voksne kvinder for fysisk vold. Det svarer til 64.000 kvinder.

41.000 kvinder bliver hvert år udsat for fysisk vold i eget hjem.

30.000 børn lever i et voldsramt hjem.

I to ud af tre tilfælde er gerningsmanden kvindens partner.

Halvdelen af alle drab eller drabsforsøg på kvinder begås af kvindens partner eller ekspartner.

Kilde: stopvoldmodkvinder.dk

billede af pengesedler og mønter
Nyheder

Klar til mere
skattefri udbetaling

regn på rude
Nyheder

DMI: Her er der
risiko
for kraftig regn

person bliver testet for covid-19
Corona

Her opfordres alle
borgere til test

billede af Mette Frederiksen
Nyheder

Mette F. i sydens sol:
Det under jeg alle danskere

billede af en person som tager sig til hovedet
Livsstil

Er din bil forsvundet?
Her er der hjælp

billede af den smadrede bil
Krimi

Fire-fem unge i
voldsomt uheld

billede af den brændende trailer
Krimi

Drama: Kørte med
brændende trailer

Rød villa
Nyheder

Her er landets
billigste huse

billede af et mundbind, der ligger smidt på gaden
Nyheder

143 er indlagt med corona
- laveste niveau
siden 30. oktober

billede af Vaccinemodstandernes stjerne
Nyheder

Vaccinemodstandere

går med jødestjerner

Nyheder

16.000 evakueret:
Finder gammel
bombe på fodboldbane

Kam og saks ved hår
Nyheder

Efter smitteudbrud:

Kommune lukker helt ned

Vaccine fra Pfizer
Nyheder

EU køber 900 millioner vacciner

Maria Lucia portræt
Underholdning

Maria Lucia:

Jeg må tilgive mig selv

Trafik på motorvej
Nyheder

Nu bliver motorvejene mere sikre

Times Square i New York
Rejser

Lokker turister med gratis vaccine

test
Nyheder

Over 50 smittet med ny variant efter restaurantbesøg

Paul Van Doren
Sport

Vans-skoenes skaber er død

Unge mennesker på fodboldbane
Sundhed

Tilbage på grønsværen:

Nu vælter skaderne ind

Aalborg Sygehus
Krimi

Knallertulykke: 

15-årig i kritisk tilstand 

Jesper BUch
Film og TV

Populært program vender tilbage

tyr
Nyheder

Undsluppen tyr blev aflivet

Vild med dans
Kendte

TV-stjerne: Køb min brudekjole

Nyheder

Regeringen bøjer sig: Nye delmål for klimaet

politi
Krimi

To mænd fængslet: Stak offer med skruetrækker

ihan
Underholdning

Kærligheden vandt: Dansk musiker konverterede til islam

politi
Krimi

Corona-skænderi: Politiet tilkaldt

tyr
Nyheder

Pas på: Vild tyr er løs

En smilende kronprins Frederik på Færøerne
Kongelige

Kronprins Frederiks nye tjans: Vært på DR

En forladt barnecykel
Nyheder

Så skete det: Hørsholm lukker ned

Nørrebro station
Krimi

Uskyldig mand banket og stukket med kniv i København

En sølvgrå bil op ad en griffittimur
Biler

Test: Dacia Spring

Danmarks billigste elbil

En kæmpe bjørn
Kongelige

Undersåtter raser:

Prins skød største bjørn i Europa

En øl på en strand
Mad og drikke

Drik øl med god samvittighed

billede af Mikkel Kryger og Puk Elgård
Kendte

Puk Elgård: Vi har levet over evne

En kanyle i et glas
Corona

Norge tror ikke på ny vaccine fra juni: Danmark gør

En masse mennesker nyder solen udenfor
Nyheder

20 grader og godt med sol søndag

En masse indere forsamlet
Corona

Indien lider:

230 millioner drevet ud i fattigdom

billede af en mave, som er tydeligt overvægtig
Livsstil

Er fedmekoden knækket?

billede af Christina Nørby Ibsen og Bubber
Kendte

Ibsen om bruddet

med Bubber:

- Hun overtog mit liv

politibiler holder foran banken
Krimi

Flere banker fik torsdag
brev med ukendt pulver

billede af et vandrør
Nyheder

Coronatest af spildevand:
- Det gjorde forskellen

billede af kronprinsfamilien
Kongelige

Prins Christians konfirmation - nogen må ikke deltage

En elektrisk stol og et par riffelkugler
Krimi

Dødsdømte skal vælge mellem en kugle eller elektrisk stol

billede af Ed Sheeran på scenen
Kendte

Popstjerne bliver trøjesponsor i fodboldklub

billede af paula larrain
Kendte

Paula Larrain:
- Lykken er ikke målet

billede af Dragekongen i Djurs Sommerland
Nyheder

Dagens afstemning:
Vil du have fradrag
for oplevelser?

læger står ved indlagt
Nyheder

Højeste smittetal i fire måneder

Et F-16-fly
Nyheder

To danske F-16 på jagt efter fremmede fly

En stor rødstensvilla
Bøger

Jussi Adler-Olsen sætter

villaen til salg for 25 mio.

Et handicap-skilt
Krimi

Nyt trafik-tiltag kan koste dig kassen

Computerbillede af et gravsted
Nyheder

Afrikas ældste grav er fundet

En lille færge sejler
Rejser

Billigere færgebilletter er den bedste hjælp for småøer

En flaske Bordeaux
Mad og drikke

Vin fra rummet:

Pris $1 mio.

En bygning og en dreng på fortovet
Helt vildt

Video:

Dreng falder ned fra femte sal - overlever med brækket ben

Et frokostbord
Mad og drikke

Det må du aldrig gøre med pålæg

Et F-35 fly på landingsbanen
Nyheder

Første dansker i F-35: Kunne virkelig mærke motoren

En række hyggelige stole i en biograf
Film og TV

Biograferne genåbner til lavsæson med masser af film

Facade DR-byen
Nyheder

Sexchikane i Pigekoret?

Blå blink
Krimi

Kvinde stukket ned i Aalborg

Billede af en Toyota Yaris
Advertorial

Annonce

Vind den nye Toyota Yaris Cross til en værdi af 320.000 kr.

Meghan smiler med Harry i baggrunden
Kongelige

Meghan vinder ny retssag

Tegning af astronauter i forskellige størrelser.
Nyheder

Nu kan handicappede også blive astronauter

Rumraket lige efter affyring
Nyheder

Vildfaren rumraket har kurs mod jorden:

Ingen ved, hvor den rammer

to opmærksomme hunde på mark
Dyreliv

Forstår din hund egentlig hvad du siger?

Ampuller med vaccine
Nyheder

Polen vil købe Danmarks vacciner

Billede fra egendommen med fyrtårnet i midten og de omkringliggende bygninger.
Nyheder

Vilde boligdrømme?

Fyrtårn til salg

Dør på politibil fotograferet tæt på
Krimi

Kørte 15-årig dreng ihjel:

Her er dommen

Mørklødet mand i telt
Nyheder

Journalist taget som gidsel

Flere vaccineglas med kanyler i toppen ligger klar.
Nyheder

Danske øboere vil

foran i vaccinekøen

Modelbillede fra travbanen af et travbaneløb med adskillige heste og jockys på banen.
Krimi

Travbanesagen:

56-årig frikendt

for voldtægter

John Carew er en sort mand her er han i jakkesæt på den røde løber
Underholdning

Han skal spille Benny

i ny Olsen-Banden

En kvinde med mundbind over munden og en vatpind i næsen.
Corona

Dagens afstemning:

Vil du købe de

nye hjemmetest?

En kvinde med en gravid mave.
Helt vildt

Verdensrekord:

25-årig har

født NILINGER

Nyheder

Hjemmetest får

grønt lys - kan

blive solgt i Danmark

Dronning Elizabeth og prins Philip sidder ved siden af hinanden på en kirkebænk. Han kigger hen mod hende, hun ser lige frem for sig.
Kongelige

Dødsattest afsløret:

Det døde prinsen af

Villaen med røg fra taget og brandbiler udenfor.
Nyheder

Brand i

rigmandsvilla

En slange med brune, sorte og beige farver.
Nyheder

Slangeskind kan

give sikrere byggerier

Toppen af en sirene med en måge sidende på.
Nyheder

Slå koldt vand i blodet

det er bare en test

En piolitisirene på en politibil
Krimi

En mand er død

ved metrobyggeplads