Ritzau
Opdateret kl. 07:13
Avisen.dk's redaktion
Opdateret kl. 07:13
De er stressede og har det skidt, og mange opgiver helt drømmen om at gennemføre deres uddannelse.
Studerende med handicap eller funktionsnedsættelse er hårdt ramt af de politiske reformer, der skal få flere hurtigt igennem studietiden.
Det viser en ny undersøgelse, som Danske Handicaporganisationer (DH) har foretaget blandt 702 studerende med handicap.
Formanden for DH, Thorkild Olesen, efterlyser større hensyn til den gruppe af studerende.
- Hvis de her mennesker skal have en chance for at få beskæftigelse og komme ud af uddannelsessystemet i den anden ende, så skal der laves mere fleksible studieplaner. Det mangler der mulighed for i dag, siger han.
Uddannelsesstederne skal desuden fritages for at blive bedømt på, om den gruppe studerende gennemfører studierne til tiden, mener han.
De seneste år er det blandt andet den omstridte fremdriftsreform, der er med til at øge presset på de studerende.
Reformen indeholder et krav om, at man skal bestå mindst tre fjerdedele af et fuldtidsstudium. Samtidig må man kun være et halvt år forsinket på uddannelsen, hvis man vil have SU. Reformen har været skarpt kritiseret af landets studerende.
Ifølge undersøgelsen udtrykker 61 procent af de studerende med handicap bekymring for, om de kan komme igennem deres studie efter reformens krav.
Og hele 83 procent har kæmpet med stress eller mistrivsel på grund af de skærpede krav.
Tallene er ifølge Thorkild Olesen et tegn på, at kravene "ikke presser de handicappede hurtigere gennem studierne, men helt ud af uddannelsessystemet".
Det siger han til Information.
Det kan være alt fra adhd til gigt og spastisk lammelse, der gør det svært at gennemføre en uddannelse på fuld tid.
Lidt mere end halvdelen af de studerende med handicap svarer da også, at de har svært ved at leve op til kravet om at følge alle kurser. Og det kan koste samfundet dyrt, hvis de dropper ud.
- Vi ved, at for mange handicappede er alternativet til at få en uddannelse langvarig offentlig forsørgelse, siger Thorkild Olesen til avisen
- Det kan simpelthen ikke svare sig for samfundet. Hverken menneskeligt eller økonomisk.
Der er muligheder at få dispensation fra kravene fra fremdriftsreformen. Det kræver dog, at de studerende ansøger om at få fornyet dispensation hvert halve eller hele år.
/ritzau/