Håndværkere styrtede fire meter ned: Nu sanktioneres fem virksomheder af Arbejdstilsynet

Myndighederne er i gang med undersøgelserne efter ulykken. (Foto: Foto: Rasmus Skaftved/Ritzau Scanpix)

Fem virksomheder får en løftet pegefinger af Arbejdstilsynet, efter en alvorlig arbejdsulykke på havnen i Hirtshals.

Hele fem virksomheder får nu en løftet pegefinger fra Arbejdstilsynet, efter en alvorlig arbejdsulykke mandag, hvor seks bygningsarbejdere kom slemt til skade, da et betondæk styrtede sammen i forbindelse med en renovering af en bygning på havnen i Hirtshals.

Det drejer sig om virksomhederne HC & Engholt Entreprenører og Unicon A/S, hvor de seks bygningsarbejdere var ansat, og bygherren Hav Line Terminal A/S, Give Stålspær A/S og Rådgivende Ingeniør ApS Ole Møgelmose.

De to første sanktioneres med en såkaldt AUH (Afgørelse uden handlepligt, red.), hvor Arbejdstilsynet konstaterer, at arbejdet ikke er udført sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

Bygherren har fået et strakspåbud om, at der ikke må arbejdes over og under en stålkonstruktion ved byggepladsen, indtil færdsel kan ske sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

Tilsynschef i Arbejdstilsynet, Martin Skåning, forklarer ulykken således:

- De tilskadekomne medarbejdere står og er i gang med at udstøbe et lag beton, ovenpå betonelementer. Det ekstra lag har en vægt på cirka 50 tons. Stålkonstruktionen, medarbejderne står på, kan ikke holde til både betonlaget og betonelementernes vægt, og det styrter sammen og fire meter ned og tager medarbejderne med i faldet, siger Martin Skåning og fortsætter:

- Vi kan konstatere, at der er sket nogle beregningsfejl over, hvor meget vægt stålkonstruktionen og ståldragerne, der holder det hele oppe, har kunnet holde til.

Ifølge tilsynschefen kunne ulykken potentielt have kostet menneskeliv.

- Jeg vurderer, at det er en meget alvorlig arbejdsulykke. Der er store kræfter på spil, og det kunne godt have endt endnu mere alvorligt, siger Martin Skåning.

To af de seks bygningsarbejdere fik alvorlige kvæstelser og blev bragt til Aalborg Universitetshospital umiddelbart efter ulykken, mens de fire andre slap med mindre skader.

En fjerde virksomhed er også i overhængende fare for at få en sanktion fra Arbejdstilsynet, der afventer nogle beregninger fra virksomheden.