Coronaen ramte Grønlands spirende turisme, som isbjerget ramte "Titanic". Antallet af besøgende, heraf mange fra Danmark, sank med ét slag drastisk mod bunden.
Det samme gjorde forhåbningerne i den unge selvstyrenation om flere tiltrængte turistindtægter.
De skal bidrage til et mere afbalanceret erhvervsliv ud over afhængigheden af det altdominerende fiskeri, der står for over 90 procent af eksporten.
Når målet er større uafhængighed af Danmark, skal der nye job og udvikling til.
Derfor er det godt nyt, at det langt hurtigere end ventet er lykkedes at rette skuden op efter corona.
Ilulissat er Grønlands største turistby i Diskobugten med Unesco Verdensnaturområdet. Her, hvor isbjergene driver spektakulært forbi hotellernes vinduer, strømmer de besøgende atter til.
De vil have ekstraordinære naturoplevelser som sejlads i midnatssolen mellem blå isbjerge, vandringer langs indlandsisens kant, ture over isen med hundeslæde eller overnatning i en kold iglo.
Borgmester Palle Jerimiassen fra Avannaata Kommune er lettet over den hurtige genopretning.
- Før corona havde vi 50.000 gæster især i sommerhøjsæsonen. Under corona faldt det massivt. Vi frygtede, at turisterne kun langsomt ville vende tilbage, siger han.
- Men det eksploderede allerede sidste efterår. I år bliver det også rigtig godt, og der er allerede reserveret meget næste år.
Åbningen i juni 2021 af det nye Ilulissat Isfjordscenter skulle være en milepæl i Grønlands drøm om en bæredygtig turisme, der trækker velbeslåede turister til.
Men i centrets første halve år i 2021 kom der kun 12.000 gæster. I år er håbet 25.000.
Alligevel begræder centrets leder, Elisabeth Momme, ikke, at starten blev ramt af corona.
- Det gav i stedet mulighed for også at engagere de lokale, som har fået adgang i et år med en enkeltbillet, og som også gerne skal føle en stolthed ved stedet, siger hun.
Centret er tegnet af stjernearkitekten Dorte Mandrup. Som en stor fuglevinge ligger det let hen over urfjeldet med betagende tagudsigt til isbjergene lige foran.
Bag besøgscentret står et partnerskab mellem den filantropiske forening Realdania, Grønlands Selvstyre og Avannaata Kommune. Realdania har betalt 108 af de 152 millioner kroner, centret har kostet.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.