Efteråret er for alvor kommet og vinteren står så småt for døren. Du har sikkert brugt de sidste solbestrålede dage på at klare udvendig vedligeholdelse af dit hjem. Men glem nu ikke dine vinduer! De vil så gerne forkæles med en opvredet klud, og det er opmærksomhed, som du med god grund kan give dem. Det giver nemlig ikke kun huset et flot, rent ydre, men forbereder også vinduerne på efterårets og vinterens slidende vejr.
Og der sågar er flere fordele ved at vedligeholde og rengøre husets vinduer regelmæssigt. Således kommer dit hjem ikke blot til at fremstå skarpere end før, det forlænger også vinduernes levetid markant. Læs med her og få gode råd til, hvordan du kan gøre din bolig klar til vinteren.
4 gode råd til at vedligeholdelse
Der er flere faktorer, som påvirker vinduernes tilstand. Både vedligeholdelse, husets indeklima samt størrelsen på husets varmeregning har indflydelse på vinduernes tilstand. Efteråret er en oplagt tid til at tjekke vinduer for slitage. På den måde står de klar til vinterens kulde, blæst og nedbør - som vi aldrig helt kommer udenom i Danmark.
Det er vigtigt at passe godt på sine vinduer og gøre hvad man kan for at undgå, at de forfalder og derfor i sidste ende påvirker indeklimaet og ikke mindst varmeregningen negativt. Det danske vejr er en barsk omgang for din bolig. Det skal nemlig både stå imod hedebølger, skybrud og hård frost. Selv om efteråret allerede er godt i gang, er der flere vedligeholdelsesopgaver, som du sagtens kan nå at ordne, inden vinteren for alvor bider sig fast.
Herunder kan du finde 4 gode råd til, hvad du skal være særligt opmærksom på.
Hold vinduerne tætte
Dårligt isolerede vinduer påvirker den samlede varmeregning. Derfor er det en god idé at tjekke, om vinduerne er tætte. Det kan du gøre ved at undersøge, om vinduerne kan lukkes helt, samt tjekke at de indvendige, bløde tætningslister sidder korrekt. Såfremt tætningslisterne er blevet beskadiget eller mørnet, bør du udskifte dem.
Derudover bør du smøre alle bevægelige led/hængsler med syrefri olie. Det frarådes at smøre glide- og bremsebeslag, hvis du fortsat ønsker at kunne fastholde vinduet i en bestemt position. Til sidst kan du stramme eventuelt låseblik, så rammen klemmer til.
Undgå råd med nye lister
Glaslister af træ udtørres gennem tiden af solens stråler. Derfor er det en god idé at tjekke listerne på vinduerne, især de vinduer på sydsiden af husets.
Det samme gælder for din hoveddør og dine terrassedøre. Terrassedøre er af gode grunde oftest vendt mod syd eller sydvest, hvorfor de får en masse sol i dagtimerne.
Hvis eventuel udtørring har ført til revner, bør du udskifte listerne med nye. Hvis du ikke gør dette, kan konsekvensen meget vel være, at der trænger fugt længere ind i vinduesrammen. Fugt giver grobund for råd, og det vil alle husejere helt komme uden om.
De nye lister kan være af kernetræ. Men du kan også overveje at være plast- eller aluminiumslister, som ikke kræver meget vedligeholdelse på sigt.
Tjek bundramme og bundstykker
Hvis dine vinduer har været ubeskyttede for en tid, kan de ofte ses på bundrammer og bundstykker på karmene. Her kan der således være tegn på råd eller andre skader. Hvis dele af træet er råddent, bør det fjernes og erstattes med et friskt stykke træ, som kan limes på. Husk her at bruge vandfast lim, muligvis polyuretan, som kan fås i de fleste byggemarkeder.
Skift slidte fuger og ødelagte dæklister
Det er en god idé at rette et kritisk blik mod fugerne mellem vinduer og facade. Hvis fugerne er utætte eller ikke klæber til vinduet eller facaden, så skal de skæres ud. Derefter skal der fuges efter med en fugepistol.
Hvis dæklisterne er beskadigede af råd eller revner, bør du også udskifte dem. Derudover er det en rigtig god idé også at tjekke, om solbænkens underside slutter tæt til facaden. Der er muligt, at den også trænger til en ny fuge.
Hvis du er kommet dertil, hvor du ikke længere ønsker at bruge tiden på at vedligeholde dine gamle vinduer og døre, kan du jo overveje at skifte til et vedligeholdelsesfrit materiale i stedet. I mange tilfælde kan du faktisk få tilskud til dette via håndværkerfradraget, der især tilgodeser energibesparende investeringer i boligmassen.