Gode tips: Sådan bliver du opgraderet til business

Rejser
– Ahhh, her sidder man lidt bedre end nede blandt "pøbelen". (Foto: Scanpix)

Det er nemmere at ryge ind på businessclass, end man tror.

Hvis du gerne vil opgraderes fra at sidde i et ukomfortabelt sæde og skulle vælge mellem halvsløj kylling eller krydderifattig kotelet til at sidde i et slå-ned-sæde og blive forkælet med gode vine og gourmetretter, så læs videre her.

For udover at betale vanvittig meget for at flyve business eller first class, så er der smutveje. Og mange bliver hver dag opgraderet, og det foregår som regel diskret.

En tidligere chefsteward for British Airline, Simon J. Marton, fortæller til  Daily Mail , at der er nogle helt enkle og gode råd, som tit virker, når flyselskabet af den ene eller anden grund bliver nødt til at opgradere passagerer fra "monkey" til business.

Simon J. Marton da han arbejdede for BA. Nu er han konsulent i flybranchen. Foto: Simon Marton

I hans bog "Journey Of A Reluctant Air Steward" deler han ud om sin viden.

En af de vigtigste ting, hvis man gerne vil smage lidt luksus og ikke betale for det, men håbe, man ryger ind i en opgradering har at gøre med påklædningen. Lad være med at komme i beskidte gummisko, joggingbukser med knæ og en neongul bluse. Det kan man have på, hvis man i forvejen har en businessclass-billet og er ligeglad. Men en af de første ting, som stewarder og indtjeknings-personalet lægger mærke til er, at man kan blende ind på de dyre rækker.

Om det er SAS eller hvilket som helst andet flyselskab, så er opgraderings-kodeks overvejende ens. Foto: Scanpix

Ydermere er det en god idé at tjekke ind lidt senere end normalt. Især hvis der er fyldt godt op på flyet, så er det som regel de sidste (pænt klædte), som får opgraderingen.

Så er der noget, der hedder i international fly-sprog SFU (Suitable for Upgrade), og her hjælper det også, at man er trofast mod sin airline og har et bonuskort – også selv om der nødvendigvis ikke står en million point på dette.

Andre muligheder er, at flyve med en ven, som i forvejen har en business-billet. "Du har noget forretning at diskutere med ham..."

Lækker mad – men vigtigst af alt, store brede sæder, er den ultimative luksus på de lange rejser. Foto: Scanpix

Hvis du er en familie, som rejser, så sig, at det er vigtigt, at I sidder sammen, det kan være svært at finde pladser her, så ofte bliver en af forældrene opgraderet eller begge, hvis man rejser med teenagere, som kan passe sig selv på økonomi-klasse.

Man kan også frivilligt sige, at man ikke har noget imod at skippe rejsen på overbookede fly, så får man som tak udover penge ofte en opgradering på næste fly ud. Her skal man kunne identificere de nøglepersoner, som har magten til at kunne det i indtjeknings-gaten.

Gode tips til opgradering

* Smil og vær venlig – det skader ikke

* Klæd dig pænt på (uden at overdrive)

* Bliv gode venner med personalet og undersøg lidt om turen som helhed

* Book dig ind på et fyldt fly og tjek ind sent

* Flyv med en ven, som har en businessclass-billet

* Flyv som en del af en familie, og insister på at sidde tæt på hinanden

* Vær rede til at udsætte din tur på overbookede afgange

* Bliv medlem af et bonusprogram