DE FLESTE af os holder enten sommerferie eller er på vej på ferie i disse dage. Det betyder for mange et kærkomment afbræk fra en travl hverdag, og vi tager på alt fra campingferie til rejser sydpå.
Jeg oplever imidlertid også mange, der rejseplaner eller ej stadigvæk tager deres travlt optagede sind med på ferie. Det betyder, at vi godt nok er ude og rejse, men at alle vanetankerne er hoppet med ombord i kufferten. Og så holder kroppen godt nok fri i én eller anden forstand, men sindet gør ikke. Og sind og krop er som bekendt ét.
Den amerikanske professor Jon Kabat Zinn har skrevet bogen Lige meget hvor du går hen, er du der. Én af hovedpointerne i den bog er, at vi godt rent fysisk kan flytte os, men at sindet ikke nødvendigvis flytter sig på samme måde. Det gør, at det ofte kan være underordnet, om vi befinder os i en lejlighed i Aarhus, i Amsterdam i Holland eller i Australien på den anden side af kloden.
FOR MANGE af os mennesker gælder det, at vi laver en lang række sammenligninger, som vi ikke nødvendigvis behøver at lave. Det kunne være, at nogle er ude at rejse, og så sidder jeg bare herhjemme og kommer ikke på eventyr, eller det kunne være, at andre på stranden er slanke, og jeg er tyk.
Det er sammenligninger, som sindet helt automatisk producerer, men som vi kan træne os i ikke at være så optaget af, hvis vi gør en indsats.
Vores sind behøver heller ikke at følge de normer og regler, det ofte selv stiller op, og de mange selvfortællinger og vanetanker, der fylder vores hoved. Disse fortællinger og tanker skal nok komme hele tiden, for de ligger dybt i os, men vi er ikke tvunget til at tro på dem.
HVIS DET lyder lidt for abstrakt for dig, så er pointen egentlig blot, at du ikke er lig med dine tanker. Men hvis jeg ikke er det, hvad er jeg så, tænker du måske? Er jeg så overhovedet noget?
JA, ER SVARET! Det er du i den grad. Du er kæmpebølgen, der skyller ind på den australske surferstrand. Du er duften af tulipanerne, som står side om side med bycyklerne i Amsterdam, og du er lyden af fuglen, der sidder på tagstenen udenfor din lejlighed i Aarhus C og synger godmorgen viser.
ALLE DISSE ting finder sted i nuet. De kæmper om din opmærksomhed sammen med tankerne, der fortæller dig, at du er på én eller anden bestemt måde, og at du er god til noget og dårlig til noget andet.
Sindet fyldes sammen med disse tanker op af selvfortællinger omkring dit liv, og hvorfor du er endt, hvor du er, og det krydres med automattanker omkring, hvad du er nødt til at gøre og sige, eller hvad andre måtte forvente af dig.
Fordi alle disse tanker og fortællinger er inde i dit hoved, og bølgen, tulipanerne eller fuglesangen foregår ”udenfor dig”, så kan vi nemt foranlediges til at tro, at tankerne er mere lig med os end tulipanerne. Men i virkeligheden er det her, at din hjerne snyder dig og river dig væk fra nuet.
Hvis du har prøvet at skubbe tanker væk, så ved du formentlig, at det nærmest er umuligt. Når du fortæller dig selv, at du ikke må tænke på noget bestemt, så kan du nærmest ikke tænke på andet. Og når du bevæger dig ind i gamle tankemønstre, så vil de formentlig opleves som meget virkelige og sande, fordi de har gentaget sig så uendeligt mange gange i dit komplekse neurale netværk, som du i daglig tale kender som hjernen.
MIT SOMMERBUDSKAB til dig er egentlig blot følgende: Uanset hvor du rejser hen eller ikke rejser hen, så er du der. Dette DU er ikke kun din fysiske krop på det givne sted og alle de tanker, der myldrer rundt i dit sind. Det er i høj grad også dine sansers mulighed for at dufte til tulipanen, lade bølgerne skylle ind over dine bare fødder eller dine helt simple evne til bare at sidde og lytte til fuglene, der synger.
Alt dette er mindst ligeså virkeligt som dit sind, der måske stadig er lidt på overarbejde.
Hvor vores tanker næsten altid går frem eller tilbage i tid, så er fuglesangen og bølgeskvulpene dit anker til nuet. Hvor fortiden kan opleves på én måde, og fremtiden virke enten lys eller mørk, så er nuet altid lige præcis, som det skal være. Du er lige præcis, som du skal være.
Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.