Gener gør danskerne til det lykkeligste folk

Danskerne er gang på gang blevet kåret som verdens lykkeligste folk. De danske gener er måske forsklaringen. (Foto: Foto: Colourbox)

Danskerne er flere gange blevet kåret som verdens lykkeligste folk. Ny forskning viser, at vores gener er årsagen til vores lykke.

Danskerne er igen og igen blevet hyldet som det lykkeligste folk i verden. Nu har forskere fundet ud af, at forklaringen på danskernes lykke måske kan findes i vores gener. Det skriver Berlingske Nyhedsbureau.

Danskernes placering som det lykkeligste folkefærd bygger på undersøgelser, rundspørger og analyser, hvor Danmark stort set altid placerer sig øverst. Nu har britiske forskere fundet ud af, at forklaringen på vores lykke ligger i vores arvemasse. Det viser et nyt studie fra Warwick Universitet.

Lykkelige gener
"Forbavsende nok blev resultatet af vores undersøgelser, at jo mere en nations gener minder om danskernes, desto mere lykkelige betragter de sig selv," forklarer doktor Eugenio Proto, der er den ene af de to forskere, der står bag undersøgelsen.

Proto, der er økonomiprofessor har sammen med sin kollega, Andrew Oswald, set på danskernes genetiske disposition for lykke ud fra tre forskellige metoder.

Først fjernede de alle faktorer som kultur, religion og økonomi fra tidligere lykkeundersøgelser. Her fandt de ud af, at selv uden pension, parcelhus og andre materialistiske goder er danskerne stadig lykkelige.

Bagefter sammenlignede de to forskere forskellige landes serotonin-niveauer. Serotonin er et stof i hjernen, som er forbundet til følelsen af lykke. Og her viste det sig, at danskernes gener har betydning.

Den sidste del af undersøgelsen handlede om, hvorvidt en følelse af lykke er noget, man kan arve.

"Vi kiggede over Atlanten mod USA. Her analyserede vi, hvilke forfædre amerikanerne havde fra resten af verden - eksempelvis Danmark. Og også her viser det sig, at der er en sammenhæng mellem en god lykkescore og danske forfædre," forklarer professor Eugenio Proto og konstaterer:

"Når alle tre ting lægges sammen, tegner det et billede af, at lykke er genetisk."

De to økonomiforskeres undersøgelse bærer navnet "National Happiness and Genetic Distance: A Cautious Exploration".

Kilde: Berlingske Nyhedsbureau