En bred skare af danske pensionsopsparere bidrager til at forgylde amerikanske topchefer, når deres pensionskasse investerer milliarder af kroner i amerikanske firmaer.
Topcheferne tjener helt op til en halv milliard kroner på ét år, uden at levere et tilsvarende prangende resultatet tilbage til pensionskunderne.
Det afslører en undersøgelse fra den amerikanske organisation, As You Sow.
Ni danske pensionskasser har til sammen investeret over 13 milliarder kroner i 25 amerikanske selskaber, der har ét til fælles: De betaler deres topchefer langt mere, end de er værd.
Det viser en kortlægning fra Ugebrevet A4.
Selvom pensionsbranchen generelt har politikker om at sikre afbalanceret løn til topledelsen i de firmaer, de investerer i, har kun tre ud af de ni danske pensionskasser brugt deres ret til at stemme nej til nogle af lønpakkerne på selskabernes generalforsamlinger.
Det drejer sig om PensionDanmark, Pensam og Nordea Liv & Pension.
- Ugebrevet A4 har kortlagt de største danske pensionskassers aktier i 25 firmaer, der har USAs mest overbetalte topchefer.
- Kortlægningen er baseret på en analyse fra en amerikansk ngo, As You Sow, der sammenholder cheflønnen i USAs 500 største firmaer med det resultat, chefen leverer til deres investorer - målt over fem år.
- Ugebrevet A4 har indsamlet oplysninger fra de største danske pensionskasser om hvor mange penge, de har placeret i hvert af de 25 firmaer - og om de har stemt ja eller nej til hver lønpakke på firmaernes generalforsamlinger.
- Kortlægningen viser, at kun tre ud af ni pensionsselskaber har stemt nej til nogle af de mest skævvridende lønpakker. Flertallet har enten stemt ja eller undladt at stemme.
UDVID
- Vi er forholdsvist negative over for de bonusaflønninger, amerikanske topchefer får, og har stemt nej til rigtig mange af dem, siger Anders Schelde, investeringsdirektør i Nordea Liv & Pension.
Stemmer ja til fede lønpakker
Seks andre har derimod enten stemt ja til lønpakkerne eller undladt at stemme. Det gælder blandt andet PFA, Unipension og Sampension, som er blandt de største danske investorer i de 25 selskaber.
Derudover er der tale om Industriens Pension, AP Pension og Lønmodtagernes Dyrtidsfond.
- Lønpakker er et tema, som vi generelt ikke har dyrket. Det er sådan set vores politik, så det er ikke fordi, vi ikke vil dyrke det. Det er kun et ressourcespørgsmål, forklarer Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension.
Sampension har penge i flere tusinde selskaber, og i dag fokuserer pensionsselskabet især på korruption, miljø og social ansvarlighed. Henrik Olejasz Larsen vil dog ikke afvise, at topchefernes vilde lønninger vil blive underkastet et mere kritisk blik fremover.
- Vi har haft kritisk dialog med over 150 selskaber og må prioritere vores indsats. Vi kan desværre ikke snakke med alle selskaber om alle emner hele tiden, siger han.