En fredelig fredag dumpede der pludselig en ubehagelig overraskelse ind i mailboksen hos de ansatte på Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet (KU).
"Jeg har desværre været nødt til på et ekstraordinært FSU-møde i dag at meddele, at der i 2011 vil mangle ca. 15 millioner kroner på Fakultetets budget, svarende til nedlæggelse af ca. 35 fuldtidsstillinger," stod der i mailen, der var afsendt fra dekan Kirsten Refsing.
En brat måde at få beskeden om, at cirka hver tiende ansat står til at miste sit job. Måske derfor blev der samtidig henvist til et psykologfirma:
"Du kan derudover altid kontakte dine nærmeste ledere og din tillidsrepræsentant eller søge råd hos Prescriba, som varetager KU's psykologiske rådgivning."
Fem minutter efter blev mailen trukket tilbage, fordi den engelske version ikke passede overens med den danske. Og halvanden times tid efter tilbagetrækningen, blev næsten den samme mail sendt ud igen. Til stor utilfredshed for flere af de ansatte.
"Det her er nok blevet gjort på en måde, som er meget ufornuftig, for det har nærmest skabt panikstemning. Folk har modtaget budskabet fuldstændig uforberedt, da der ikke havde været en seriøs drøftelse af budgettet i samarbejdsudvalget," siger fællestillidsrepræsentant og tidligere medlem i KU's bestyrelse, Henrik Prebensen, til Newspaq.
Ifølge ham er det altid omdiskuteret, når KU skal skære ned. Men formanden for ph.d.-udvalget, Sune Auken, mener, at den dårlige kommunikation rækker dybere end som så.
"Selvfølgelig bliver man da forbløffet over, at mails fremsendes og trækkes tilbage, og at post bliver hevet ud af vores postkasser. Men det er ikke anderledes, end hvordan vi er vant til, der bliver kommunikeret. Man er altid usikker på, hvordan den næste melding kommer," siger han og fortsætter:
"Universitetets udmeldinger til de ansatte er prægede af, at de kommer fra en ledelse, der har almagt overfor de ansatte, og som ikke har behov for at legitimere sig," siger han.
Kommunikationschef på Det Humanistiske Fakultet, Lise Tolstrup, kan godt se det uheldige i, at mailen blev trukket tilbage og sendt ud igen, men hun kan ikke se det forkerte i budskabet.
"Mailen blev sendt ud for at orientere de ansatte, og for at der ikke skulle opstå forskellige versioner af, hvad der skulle ske," siger hun.
Hun mener samtidig, at budskabet ville være sivet ud under alle omstændigheder. Men Sune Auken ser ledelsens strukturering som et stort problem.
"Der kan formentlig ikke gøres noget ved den kommunikation, før man forandrer strukturerne på universitetet. Så længe man kører det som en koncern med en almægtig topledelse, så vil kommunikationen have det her dikterende og tilfældige præg," siger han til Newspaq.
Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar fra dekan Kirsten Refsing.