Fyret direktør hyrede venner til job for a-kasse

- Jeg vil hellere have en bygherrerådgiver, som er ven med mig, end en bygherrerådgiver, som er ven med håndværkerne, siger Michael Valentin. (Foto: Foto: Akademikernes A-kasse)

En række af Michael Valentins private venner er blevet hyret til job for Akademikernes A-Kasse, mens Michael Valentin var direktør.

Den nu fyrede direktør i Akademikernes A-Kasse, Michael Valentin, har købt services af folk, som han også omgås med privat.

En række interne papirer, som Berlingske har gennemgået, tegner et billede af, at en række af Michael Valentins private venner har fået glæde af a-kassens midler.

En af dem er kunstneren Jes Wind Andersen, der kender Michael Valentin fra år tilbage, hvor de arbejdede samme sted, ligesom han også har været en hyppig gæst ved vinsmagninger hjemme hos Michael Valentin. 

Jes Wind Andersen har lavet udsmykningsprojektet "En verden i verden" til Akademikernes A-Kasse. Det har over fire år indbragt ham 585.000 kroner.

- Det lyder godt nok af meget, men det er muligt, at det er korrekt. Jeg har lavet rigtig mange vægmalerier derinde. Det er ikke et overvældende beløb. Der er tale om værker af blivende karakter, og kunst koster, siger Jes Wind Andersen til Berlingske.

Han afviser, at han har fået opgaverne, fordi han kendte Michael Valentin. 

Har tjent 360.000 kroner for 360 arbejdstimer

Også bygningsingeniør og byggerådgiver Henrik Møgelgaard er ifølge Berlingske en af Michael Valentins nære venner. De har tidligere arbejdet sammen, ligesom også Henrik Møgelgaard har deltaget i private vin-arrangementer hjemme hos Michael Valentin.

I 2013 blev Henrik Møgelgaard valgt som byggerådgiver på et større byggeprojekt i a-kassen. I alt har han tjent 360.000 kroner for 360 arbejdstimer for a-kassen, oplyser han til Berlingske.

Om valget af Henrik Møgelgaard siger Michael Valentin til Berlingske:

- Ja, jeg kender ham personligt, men jeg vidste, han ville være den bedste til at holde håndværkerne i ørene. Han fik opgaven på grund af sin faglighed, og han har sikret, at vi kom i mål til budget og til tiden. Jeg vil hellere have en bygherrerådgiver, som er ven med mig, end en bygherrerådgiver, som er ven med håndværkerne. 

Har iværksat undersøgelse

Akademikernes A-kasse, der med 233.000 medlemmer er en af landets største, har siden fyringen af den øverste direktør i september søgt at mørklægge sagen. Det er dog kommet frem, at a-kassen har iværksat en advokatundersøgelse, og at Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering under Beskæftigelsesministeriet tillige gransker sagen med bistand fra Kammeradvokaten.

A-kassen har meldt den tidligere direktør til politiet for at have modtaget returkommission i form af vinrejser. Selv har Michael Valentin over for Ekstra Bladet erkendt 'sjusk', men afvist noget kriminelt i forbindelse med rejserne i selskab med Akademikernes A-kasses vinleveradør.