Alle mand skal op af knurrekasserne, der skal bades, børstes tænder, findes tøj - og måske findes et nyt sæt, hvis det første ikke lige passer de yngste at få på i dag.
Der er nok at nå, før der er afgang mod vuggestue, børnehave, skole og arbejde. Men en af de ting, der bør stå øverst på din prioriteringsliste, er et rart og roligt morgenmåltid.
I et nyt spansk studie publiceret i tidsskriftet Frontiers in Nutrition har forskere fundet en sammenhæng mellem at spise morgenmad i hjemmet og et bedre psykosocialt helbred.
- At springe morgenmaden over eller spise den uden for hjemmet er forbundet med en forhøjet risiko for psykosociale adfærdsproblemer hos børn og unge, udtaler José Francisco López-Gil fra det spanske Universidad de Castilla-La Mancha i en pressemeddelelse.
- Vores resultater styrker behovet for at fremme ikke bare morgenmad som en del af en sund livsstil, men også at den skal spises derhjemme, lyder det videre.
Forskerne fandt, at den skadelige effekt var næsten lige så stor ved at spise morgenmaden uden for hjemmet som ved slet ikke at spise den.
Det kan skyldes, at de måltider, der bliver spist uden for hjemmet, typisk er meget mindre næringsrige, foreslår studiets forfattere.
Sørg for, at der er ro omkring måltidet. På den måde opnår I en bedre mæthedsfornemmelse, fordi opmærksomheden ikke er på noget helt andet end maden. (Arkivfoto). Ute Grabowsky/Ritzau Scanpix
At det er vigtigt at tage sig tid til morgenmaden derhjemme, kan overlæge på Nordsjællands Hospital Birgitte Højgaard Roikjer nikke genkendende til. Hun er leder af overvægtsambulatoriet for børn og unge.
- Når du får morgenmad - om end bare lidt - får du et stabilt blodsukker. Hukommelsen er bedre, og børnenes resultater bliver bedre i skolen, fortæller hun og fortsætter:
- Man ved, at morgenmad er med til at holde vægten nede og holde blodsukkeret stabilt.
Derudover er rammerne omkring morgenmaden vigtige, påpeger hun.
- Der skal ro på. Dybest set er det det, barnet skal have og efterspørger, siger Birgitte Højgaard Roikjer.
Det betyder ikke, at du bare skal smække en skærm op, fordi barnet så forholder sig roligt udadtil.
- Vores hjerner kan kun én ting ad gangen. Så hvis man sidder og spiser foran en skærm, får man ikke samme mæthedsfornemmelse.
- Der er blokeret for signaler til hjernen, så du bliver hurtigere sulten igen, fordi hjernen vil efterspørge noget tilfredsstillelse igen, forklarer hun.
Når børnene - og de voksne i øvrigt - spiser, er det altså maden og måltidet, der skal være i fokus.
Birgitte Højgaard Roikjer sammenligner det med, at man kan køre et helt bæger popcorn ned i biografen og blive overrasket, når man når bunden. Man har ikke følelsen af at have spist nær så meget, fordi man var opslugt af filmen i stedet.
Det spanske studie kan ikke konkludere, om det at spise morgenmad i hjemmet direkte medfører lavere risiko for psykosociale adfærdsproblemer. Men forskerne kan konstatere, at de to ting oftere optræder samtidig.
Der er dog flere faktorer, der kan spille ind.
- De børn, der får morgenmad derhjemme, kommer ofte fra ressourcestærke familier, som insisterer på, at vi sidder sammen, får noget at spise, og at der er ro på, siger Birgitte Højgaard Roikjer.
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.