Fusk med ydelser: Kommune afslører socialt bedrageri for 12 millioner
Der storfuskes tilsyneladende på landets jobcentre. Slagelse har med blot to medarbejdere afsløret snyd for over 12 millioner kroner. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix Ritzau/arkiv
De to medarbejdere fra Slagelse Kommune har især fået penge i kassen ved at aflægge besøg hos sygemeldte selvstændige.

To medarbejdere i Slagelse Kommune er deres vægt værd i guld. I løbet af et enkelt år har de nemlig sparet kommunen for over 12 millioner kroner ved at afsløre borgere, der uretmæssigt modtager offentlig forsørgelse. Det skriver Sn.dk.

Helt præcis har de to medarbejdere, der har en fortid i SKAT, skrabet 12.180.869 kroner ind, hvilket ifølge Sn.dk er to millioner kroner mere, end hvad Slagelse Kommune opnåede med indsatsen sidste år.

Det tocifrede millionbeløb er blevet opnået ved en bred indsats, men især et skærpet fokus på selvstændige på sygedagpenge har skæppet i kassen. Her har besøg hos 133 selvstændige afsløret socialt bedrageri for 3,6 millioner kroner ifølge Sn.dk.

Afdelingslederen i Slagelse Kommunes Center for Børn og Familie, Helle Guldager, siger, at besøgene har været målrettet borgere, der har sygemeldt sig 100 procent:

- Her er reglerne meget stramme, så de pågældende for eksempel ikke må modtage tilbud på arbejde, mens de er sygemeldte. Her vejleder vi om, at de kan sygemelde sig delvist i stedet, fortæller Helle Guldager til Sn.dk.

Statens indsats resulterer i pebernødder

Avisen.dk kunne i sidste uge afsløre, at statens indsats mod socialt bedrageri, hvor borgere bliver stoppet i lufthavne, blot havde afsløret for 10,6 millioner kroner socialt bedrageri over en femårig periode. 

Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet og ekspert i socialt bedrageri, Morten Frederiksen beskrev lufthavnsindsatsen som ineffektiv symbolpolitik og påpegede netop, at indsatser ude i kommunerne var der, hvor der for alvor kan afsløres fusk:

- De er meget begrænset, hvad man opnår med et tiltag som lufthavnstilsyn. Langt størstedelen, af dem der begår socialt bedrageri, bliver jo fanget ved de helt almindelige procedurer; som hvis man ikke møder op til en samtale med jobcentret eller a-kassen, eller hvis børnene ikke møder i skole, sagde Morten Frederiksen til Avisen.dk.

KMD vurderede i 2011, at der årligt blev svindlet for mellem 7 og 12 milliarder i socialt bedrageri.

Hvis du vil være sikker på, at du ikke selv kommer til at fuske med dine ydelser ved at uheld, kan du læse mere om reglerne her:

Hvor meget må jeg tjene ved siden af SU?