S sætter foden ned: Virker kontanthjælpsloftet Troels Lund?
- Tit og ofte har beskæftigelsesministeren ud fra sin mavefornemmelse sagt, at kontanthjælpsloftet har virket, siger Leif Lahn Jensen (S), der nu vil afkræve ministeren klare svar. Foto: Mads Claus Rasmussen /Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Virker kontanthjælpsloftet, eller gør det ikke? Det skal beskæftigelsesministeren svare på uden at inddrage finurlige regnestykker. Udmeldingen kommer fra S, der nu kalder ministeren i samråd.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) brystede sig i slutningen af februar af, at kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen virker.

Det gjorde han i en pressemeddelelse, der fremhævede, at en analyse af det omdiskuterede loft over kontanthjælpen viste en tydelig effekt. 

Analysen, som Beskæftigelsesministeriet stod bag, konkluderede, at kontanthjælpsforløbene er forkortet med 3,4 dage. I dag er den gennemsnitlige tid på kontanthjælp et år og cirka to dage, mens den tidligere var et år og knap seks dage.

Men samme dag, som analysen var blevet udsendt, kaldte Enhedslisten beskæftigelsesministeren i samråd. Nu følger Socialdemokratiet trop.

- Tit og ofte har beskæftigelsesministeren ud fra sin mavefornemmelse sagt, at kontanthjælpsloftet har virket. Men vi vil gerne have et ordentligt svar på, om det virker, eller om det bare er ministeren, der prøver på at få det hele til at se godt ud, siger socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, til Avisen.dk.

Utryg ved regnestykkerne

Det var VLAK-regeringen, der med støtte fra Dansk Folkeparti indførte kontanthjælpsloftet. Og målet med at ændre kontanthjælpsreglerne var blandt andet at få 700 fuldtidspersoner i job. Beskæftigelsesministeren hævder, at man er tæt på at nå det mål. 

"Knap 600 fuldtidspersoner er nu kommet i job eller uddannelse, hvis man omregner delmængden i analysen til hele gruppen af kontanthjælpsmodtagere", fremgik det af pressemeddelelsen, der præsenterede effektanalysen. 

Men det er lige frisk nok at holde de knap 600 op imod de 700, mener man i den socialdemokratiske lejr.

Leif Lahn Jensen (S) henviser til DRs Detektors gennemgang af analysen, hvor en forsker kritiserede, at beskæftigelsesministeriet sammenligner en tredjedel af alle kontanthjælpsmodtagerne med de resterende kontanthjælpsmodtagere.

- Det er ligesom om, at de ved at gange op og tage nogle bestemte tal med, skal have det her til at se så effektivt ud som muligt, siger Leif Lahn Jensen (S).

På samrådet vil han spørge Troels Lund Poulsen (V), om han ikke sammenligner æbler og pærer.

- Han siger, der er 600 fuldtidspersoner, der enten er kommet i job eller uddannelse. Det er jo slet ikke det, regeringen regnede med. Forventningen var, at 700 fuldtidspersoner kom i job, men dengang nævnte de ikke noget om uddannelse, siger beskæftigelsesordføreren.

"Passer ikke med Løkkes udmelding" 

På samrådet vil Leif Lahn Jensen (S) også spørge, om Troels Lund Poulsen vil forsvare statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) udtalelse om, at kontanthjælpsloftet har flyttet 16.700 danskere væk fra kontanthjælp.

- Ministeren kan vel kun bekræfte, at Lars Løkkes melding var lidt for kvik. Når effektanalysen peger på, at kun 600 er kommet i job eller uddannelse, er det er jo på ingen måde kontanthjælpsloftet, der har haft nogen som helst virkning på de her 16.700, siger han.

Men på trods af hans skepsis over for effekterne af kontanthjælpsloftet, kan Leif Lahn Jensen (S) ikke love, at loftet og 225-timers reglen bliver fortid, hvis Socialdemokratiet overtager regeringsmagten.

- Vi vil nedsætte en ydelseskommission, som kan lave en ordentlig evaluering for at finde ud af, om det (kontanthjælpsloftet red.) virker. På den baggrund kan vi tage stilling til, hvor store ydelserne skal være, siger han.

Ifølge ham vil man holde fast i kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen, indtil den pågældende ydelseskommission har nogle svar klar. Og det skal kommissionen have senest et år efter et eventuelt regeringsskifte.