Rekordmange søger konfirmationshjælp: Et symptom på forfejlet beskæftigelsespolitik
Dansk Folkehjælp er overrasket over, hvor mange familier der havde brug for hjælp til konfirmationen. Foto: Dansk Folkehjælp
Kontanthjælpsloftet og mange årtiers jagt på Danmarks ledige skaber flere fattige og et øget pres på de organisationer, der tilbyder hjælp til mærkedage. Det siger generalsekretær for Dansk Folkehjælp, der fortæller om et chokerende behov for støtte til fattige familier, der ikke har råd til at afholde konfirmation.

Overraskende mange familier har i år søgt om såkaldt konfirmationshjælp, som består af legatter eller stipendier i form af tilskud til en konfirmationsfest. Det siger generalsekretær for Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem, der i år for første gang har udbudt hjælpen på landsplan.

Den store efterspørgsel fra fattige familier, der ønsker hjælp til konfirmationen kan virke overraskende, når man følger de politiske udmeldinger, hvor der tales om opsving og en dansk økonomi, der buldrer derudaf.

Men ifølge Klaus Nørlem når de gode tider ikke ned til samfundets svageste, hvor han blot ser et stadig større behov for hjælp.

- Det er lidt sjovt, at uanset om vi er i krise- eller opgangstider, oplever vi, at antallet af fattige i Danmark stiger, siger han med henvisning til analyser fra Rockwool Fonden og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der begge melder om en dramatisk stigning i antallet af fattige børn i Danmark.

LÆS MERE: Mens opsvinget buldrer afsted: 25.000 børn lever i fattigdom

LÆS MERE: Rekordmange danske børn lever under fattigdomsgrænsen

Dobbelt så mange ansøgere som forventet

Dansk Folkehjælp har i mange år udbudt hjælp til fattige familier, der ikke kan afholde juleaften, holde en fødselsdagsfest for børnene eller tage på ferie. Men det er første gang, at organisationen på landsplan har udbudt konfirmationshjælp til udsatte familier.

Ifølge Klaus Nørlem regnede man med 500-600 ansøgere, hvoraf 200 vil kunne modtage hjælp. Men da der blev åbnet for ansøgninger væltede det pludselig ind. Dansk Folkehjælp meddeler Avisen.dk, at de har modtaget 1.209 ansøgninger.

- I år har vi kun været i stand til at hjælpe en sjettedel, og det vil vi ønske, at vi kan gøre bedre næste år, siger Klaus Nørlem og forklarer, at tendensen flugter med et stigende behov for Dansk Folkehjælps andre tilbud som eksempelvis julehjælp:

- Der er klart kommet et væsentligt større behov for kortsigtet hjælp. Siden år 2000 har vi set, at der kommer flere fattige familier, og det kan vi genkende ved, at vi modtager flere og flere henvendelser fra forældre, der ikke kan give deres barn en juleaften, konfirmation eller fødselsdagsfest.

Flere fattige er et resultat af en jagt på ledige

Ifølge generalsekretæren er den chokerende efterspørgsel på konfirmationshjælp et symptom på en forfejlet beskæftigelsespolitik, hvor der drives klapjagt på ledige, som blot får ringere og ringere levevilkår.

- Alle de reformer, som vi har set i de sidste 15-20 år har den fællesnævner, at de stiller folk ringere økonomisk. Og når familier bliver pressede på den måde, kan vi konkret se det ved, at flere familier søger hjælp til eksempelvis konfirmation. Vi kan se, at to ud af tre personer, som søger hjælp hos os har været på offentlig forsørgelse i mere end fem år, siger Klaus Nørlem og understreger endnu en gang, at reformer som kontanthjælpsloftet er den helt forkerte måde at få folk i arbejde på:

- Vi mener selvfølgelig, at folk skal være selvforsørgende. Men vi mener ikke, at folk kommer nærmere et arbejde ved, at man gør dem fattige.