Samuelsen roste Joachim B. til skyerne: Du gjorde kontanthjælpsdebat til vores vindersag
Anders Samuelsen og Joachim B. Olsen i folketingssalen. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix/arkiv
Anders Samuelsen takkede i sin landsmødetale Joachim B. Olsen for at turde tage debatten om kontanthjælpsmodtagere.

I Anders Samuelsens tale til Liberal Alliances landsmøde lørdag takkede han partiets finansordfører Joachim B. Olsen for hans indædte kamp for de sager, han tror på.

Danmarks udenrigsminister refererede til den såkaldte fattigdomsdiskussion og Carina-sagen, som Joachim B. Olsen i 2011 var med til at søsætte sammen med den tidligere SF’er Özlem Cekic. Den tidligere professionelle kuglestøder hævdede dengang, at der ikke fandtes fattigdom i Danmark, og at det beløb, kontanthjælpsmodtageren Carina havde til rådighed, ikke var ensbetydende med, at hun var fattig.

- I dag har vi takket være Joachim en diskussion, hvor det er muligt og tilladt at sige, at kontanthjælpsmodtagere ikke bare er ofre, men også er nogle, hvor man kan diskutere om niveauet for kontanthjælpen betyder noget for deres mulighed for at komme ind på arbejdsmarkedet, sagde Anders Samuelsen under dagens tale ved landsmødet, der i weekenden finder sted i Tivoli Congress Center i København.

Partilederen fortalte også, at partiets topfolk blev tæppebombet med mails fra vrede borgere i kølvandet på debatten.

- Jeg kan godt huske min mailboks første gang, Joachim var ude og starte den debat. Der var eddermame et overfald på folketingsgruppen og på Joachim af en anden verden på det tidspunkt – også fra vores egne. Det, vi troede, var en fejl, og det, som vi troede, ville koste os en masse stemmer, gik hen og blev en vindersag. Joachim troede på det, og vi andre bakkede op om ham.

Carina, som var ramt af kontanthjælpsloftet, havde en indtægt på 15.728 kr. om måneden. Hun var enlig og skulle brødføde to børn, hvor den ene boede hjemme. Joachim B. Olsen mente ikke, at den enlige mor var fattig. Dengang sagde han følgende til kontanthjælpsmodtageren:

- Vi er nødt til at holde fast i, at staten kun har penge til at give dig, fordi de opkræver dem fra andre, der går på arbejde. Jeg mener, du har råd til et anstændigt liv, når jeg ser på dit budget, og jeg mener, du bor flot her.